Lastnik znamenitega newyorškega nebotičnika gre v stečaj

Nepremičnine Forbes Slovenija 29. novembra, 2023 14.44
featured image

Avstrijski nepremičninski velikan Signa, ki je med drugim lastnik newyorškega nebotičnika Chrysler, je sporočil, da bo sprožil postopek zaradi insolventnosti.

29. novembra, 2023 14.44

Družba Signa bo sprožila postopek zaradi insolventnosti, poroča STA. Nepremičninski velikan bo prav tako vložil zahtevo za sodno varstvo med prestrukturiranjem družbe.

V začetku meseca so sicer v družbi napovedali, da bodo do konca meseca predstavili načrte za prestrukturiranje. Zdaj zgodba vendarle dobiva drugačen epilog.

“Kljub naporom v preteklih tednih ni bilo mogoče zagotoviti zadostnih sredstev za likvidnost, da bi lahko izvedli zunajsodno prestrukturiranje. Zato Signa Holding zaproša za postopek prestrukturiranja s svojo upravo,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisala družba.

Analitiki avstrijske banke Raiffeisen Bank International, enega največjih posojilodajalcev Signe, so v luči stečaja opozorili, da bi lahko težave podjetja sprožile tudi širši padec cen poslovnih nepremičnin.

Insolventnost pa se že odraža pri nekaterih projektih družbe v Nemčiji. Po stabilni gradnji enega od najvišjih nemških nebotičnikov Elbtower, ki naj bi imel 64 nadstropij, so dela v Hamburgu zdaj obstala. Izvajalec namreč ni prejel plačila za delo. Gradnja je obstala še na petih drugih lokacijah, za katerimi stoji Signa.

Ustanovitelj avstrijskega nepremičninskega velikana Signa Rene Benko
Ustanovitelj in lastnik Signe Rene Benko (Foto: PROFIMEDIA)

Eden najbogatejših Avstrijcev Rene Benko je Signo ustanovil leta 2000, podjetje pa je zraslo v konglomerat, ki vključuje tako nepremičnine kot medije. Družbo obvladuje še danes.

S prostori v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Luksemburgu in Švici je Signa vredna 27 milijard evrov, projekti v razvoju pa so vredni 25 milijard evrov, kažejo podatki na njihovi spletni strani.