Umrl je Charlie Munger, naložbeni genij in tesen sodelavec Warrena Buffetta

Novice Aljoša Črnko 29. novembra, 2023 10.13
featured image

Charlie Munger, ki so ga ameriški mediji oklicali za naložbenega genija, je v torek umrl v kalifornijski bolnišnici. Na dan novega leta bi bil star sto let.

29. novembra, 2023 10.13

V torek je v 99. letu starosti umrl milijarder Charlie Munger, podpredsednik podjetja Berkshire Hathaway in tesni sodelavec slovitega investitorja Warrena Buffetta.

Ameriški mediji navajajo obvestilo podjetja Berkshire Hathaway, da je Munger umrl mirno, v bolnišnici v Kaliforniji. Na dan novega leta bi dopolnil sto let.

“Berkshire Hathaway brez Charlyjevega navdiha, modrosti in sodelovanja ne bi bil to, kar je danes,” je v sporočilu za javnost zapisal Warren Buffett.

Munger je bil tudi nepremičninski odvetnik, predsednik in založnik pri Daily Journal Corp., član uprave trgovca Costco, filantrop in arhitekt.

Umrl je Charlie Munger, podpredsednik podjetja Berkshire Hathaway
Warren Buffett in Charlie Munger (Foto: PROFIMEDIA)

Milijarder, ki je razširil obzorje petemu najbogatejšemu Zemljanu

Svoje bogastvo je ustvaril, še preden je postal podpredsednik in eden ključnih ljudi v Berkshire Hathaway.

V začetku leta 2023 je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 2,3 milijarde dolarjev (2,1 milijarde evrov). Številka je velika, a še vedno bistveno manjša od premoženja, ki ga ima Buffett. To je ocenjeno na več kot sto milijard dolarjev, kar ga postavlja na peto mesto lestvice najbogatejših Zemljanov.

Buffet je v preteklosti dejal, da mu je Munger razširil obzorja investiranja, s tem, ko je favoriziral težavna in poceni podjetja. Dobiček naj bi pri tem ustvaril tako, da se osredotoči na bolj kakovostna podjetja, ki so sicer podcenjena.

Munger je leta 2021 na letnem srečanju lastnikov Berkshire Hathaway razkril tudi do takrat skrbno varovano skrivnost. Kulturo podjetje bo po obdobju Buffetta nadaljeval podpredsednik Greg Abel.