Prodaja v Cinkarni Celje je upadla za več kot četrtino

Posel Forbes Slovenija 30. novembra, 2023 10.26
featured image

Cinkarna Celje je v devetih mesecih leta ustvarila 28 odstotkov manj prihodkov od prodaje kot v istem lanskem obdobju.

30. novembra, 2023 10.26

Cinkarna Celje je v devetih mesecih leta ustvarila 136 milijonov evrov prihodkov od prodaje, poroča STA. To je 28 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju.

Na padec so po pojasnilih družbe vplivale nižje prodajne količine in nižje povprečne prodajne cene pigmenta titanovega dioksida. Čisti dobiček je padel za 82 odstotkov na 7,2 milijona evrov.

“Proizvajalci pigmenta se srečujemo z nižjim povpraševanjem, deloma zaradi uvoza cenejšega kitajskega uvoza, deloma zaradi neporabljenih zalog in nižjega povpraševanja po izdelkih, kjer je pigment vgrajen,” so v poslovnem poročilu, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisali v Cinkarni. Morebiten dvig gospodarskega zaupanja in trošenja po njihovih besedah dodatno ovirajo dogodki na Bližnjem vzhodu.

Na podlagi vrednotenja trenutnih tržnih razmer v Cinkarni ocenjujejo, da se bo pritisk na znižanje cen postopoma umiril.

Bankovec za deset evrov
Proizvajalci pigmenta se srečujejo z manjšim povpraševanjem, sporočajo iz Cinkarne (Foto: PROFIMEDIA)

Bruto dobiček manjši za 69 odstotkov

Skupna vrednost izvoza je v devetih mesecih dosegla 124 milijonov evrov, kar je 28 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je dosegel 17,9 milijona evrov in je znašal 13 odstotkov od dosežene prodaje. V primerjavi z letom prej je bil manjši za 69 odstotkov, so zapisali v Cinkarni.

Realizirani prihodki družbe in čisti dobiček za prvih devet mesecev leta ne vsebujejo prejetih sredstev državne pomoči v višini 4,6 milijona evrov iz naslova zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, po katerem družba uveljavlja pomoč za omilitev posledic energetske krize.

“Vlagamo v programe, ki kažejo potencial rasti”

V prvih treh četrtletjih je Cinkarna za investicije, nabavo osnovnih sredstev in nadomestne opreme porabila 10,2 milijona evrov. “Vlagamo v programe, ki kažejo potencial rasti. Z investicijami v proizvodnji sledimo predvsem ciljem zniževanja operativnih stroškov, zagotavljanja rentabilnega obsega količinske proizvodnje, doseganju višje kakovosti, zakonodajne skladnosti in energetske vzdržnosti,” so navedli v podjetju.

Cinkarna je objavila tudi poslovni načrt za prihodnje leto, ko bodo v skladu s pričakovanji ustvarili 186,6 milijona evrov prihodkov od prodaje. Čisti dobiček naj bi se ustavil pri štirih milijonih evrov. Manjši čisti dobiček je neposredna posledica padanja prodajnih cen pigmenta titanovega dioksida in visokih ravni nabavnih cen, so ob tem pojasnili v Cinkarni.

Naložbe bodo prihodnje leto izvajali po posameznih programih glede na potrebe, njihovo zmožnost in perspektivnost, so zapisali.