NLB prevzema Summit Leasing: “Postajamo vodilna lizing hiša v Sloveniji”

Posel Andreja Lončar 30. novembra, 2023 09.25 > 30. novembra, 2023 09.26
featured image

NLB je od sklada Apollo, nekdanjega lastnika NKBM, kupila Summit Leasing Slovenija. Po pridobitvi dovoljenj bo banka vodilna lizing hiša v Sloveniji, prevzem ji odpira tudi vrata na hrvaški trg.

30. novembra, 2023 09.25 > 30. novembra, 2023 09.26

NLB s prevzemom utrjuje vodilni položaj na področju finančnih storitev v regiji jugovzhodne Evrope, je po današnjem podpisu pogodbe o nakupu Summit Leasinga dejal predsednik uprave banke Blaž Brodnjak, in dodal, da bo po pridobitvi dovoljenj vodilna lizing hiša v Sloveniji.

OTP ga ni mogla kupiti

Summit Leasing je bil od leta 2017 del skupine NKBM. Ko je sklad Apollo lani mariborsko banko prodajal madžarski OTP, pa so lizinško družbo izločili. OTP je namreč tudi lastnica SKB, ki ima svojo lizinško divizijo, s pripojitvijo Summita pa bi bila tržna koncentracija prevelika.

Izločili so jo tako, da je NKBM družbo Summit Leasing Slovenija prenesla na podjetje SLS Holdco, ki je v lasti Appolove luksemburške družbe Biser Topco in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Zdaj torej lizinška družba prihaja pod okrilje NLB. Matična družba bo imela sedež v Sloveniji, je dejal Brodnjak, o ostalih organizacijskih spremembah, na primer o tem, kaj bo z zaposlenimi, pa je še prezgodaj govoriti.

Posel morata zdaj odobriti še regulator in varuh konkurence. V NLB soglasja in s tem zaključek prevzema pričakujejo do druge polovice prihodnjega leta.

Vodilni ponudnik avtomobilskega financiranja

Kot navajajo v NLB, je Summit Leasing vodilni ponudnik avtomobilskega financiranja v Sloveniji s približno 890 milijonov evrov konsolidiranih bruto terjatev.

Prav tako je vodilni ponudnik potrošniškega financiranja v Sloveniji z bruto terjatvami v znesku približno 95 milijonov evrov, sporočajo iz banke in dodajajo, da gre za podatke na dan 30. september 2023.

Podjetje pokriva več kot 750 trgovcev z avtomobili v Sloveniji in na Hrvaškem ter preko 550 prodajnih mest za potrošniško financiranje v Sloveniji. Tako ima okoli 140 tisoč aktivnih finančnih pogodb in 110 tisoč strank.

Vstop na hrvaški trg

S Summit Leasingom tako NLB prevzema vodilni položaj na slovenskem trgu, za bančno skupino pa je pomembno, da ima lizinška družba mrežo tudi na Hrvaškem. Tam NLB namreč zaradi nerešenih vprašanj dolgov do varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke ni prisotna, predvsem zadnja leta pa ne skriva ambicij, da bi – kot je Brodnjak dejal nedavno v intervjuju za Delo – zapolnila “neizkoriščen potencial”.

NLB
S Summit Leasingom NLB prevzema vodilni položaj na slovenskem trgu, za bančno skupino pa je pomembno, da ima lizinška družba mrežo tudi na Hrvaškem (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Kupnina okoli 100 milijonov evrov

Kupnina za posel je enaka višini knjigovodske vrednosti družbe Summit Leasing z dodatnim manjšim pribitkom, so danes sporočili iz banke. Finance so poročale, da gre za okoli 100 milijonov evrov, medtem ko Brodnjak zneska ni želel razkriti.

Povratnica

NLB je pred letom 2010 že imela močno lizinško dejavnost po vseh trgih jugovzhodne Evrope. A v tem segmentu je v letih finančne in gospodarske krize nakopičila ogromne izgube, zaradi česar ji je ob 1,55-milijardni davkoplačevalski dokapitalizaciji banke v letu 2013 Evropska komisija odredila najprej zmanjšanje, nato pa odprodajo celotne dejavnosti. 

Banka je izpolnila vse zaveze do Bruslja in se zadnja leta vrača tudi v to dejavnost. Od pomladi 2020 ima v Sloveniji podjetje NLB Lease&Go, ki nudi lizing vozil, plovil, opreme in strojev za pravne in fizične osebe in pokriva okoli devet odstotkov trga, ustanovila je novi lizing družbi v Severni Makedoniji in Srbiji.

NLB Skladi prevzemajo v Makedoniji

Brodnjak je danes povedal še, da so NLB Skladi z družbo Generali Investments sklenili pogodbo za nakup večinskega lastniškega deleža družbe Generali Investments AD Skopje.

“S tem utrjujemo tudi svoj položaj na trgu upravljanja premoženja. Postajamo ena vodilnih družb za upravljanje premoženja v Severni Makedoniji, smo že vodilna družba v Sloveniji, s prenosom družbe NLB Komercijalna Banka na NLB Sklade pa tudi v Srbiji računamo na zelo hitro in pospešeno rast storitev upravljanja premoženja,” je dejal Brodnjak.

Zaključek transakcije je predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

Po besedah Brodnjaka pa oprezajo tudi za novimi prevzemnimi priložnostmi v regiji. Trenutno v zvezi s tem sicer ne potekajo nobene aktivnosti, je dejal šef NLB, a dodal, da ima banka še za okoli štiri milijarde naložbenega potenciala.