Zakaj se je Cuban odločil, da ne bo več lastnik kluba, v katerem blesti Dončić?

Ljudje Marko Rabuza 30. novembra, 2023 05.30
featured image

Najprej je presenetil z novico, da zapušča podjetniško oddajo Shark Tank, nato pa je prodal še NBA-moštvo. Kako je obogatel in kam vlaga?

30. novembra, 2023 05.30

Novica, da ameriški milijarder Mark Cuban prodaja košarkarsko moštvo v ligi NBA Dallas Mavericks, je presenetila mnoge. Cuban namreč ni klasični lastnik, ki bi sedel v pisarni. Velikokrat je na treningih in se druži s košarkarji, sedi v prvih vrstah na vseh tekmah moštva, v katerem ima glavno vlogo slovenski zvezdnik Luka Dončić.

S prodajo deleža v Dallasu se njegova vloga, vsaj glede športnega dela, ne bo spremenila. Kot je poročal dobro obveščeni ameriški športni novinar Marc Stein, Cubanu “edinstvena struktura sporazuma omogoča, da bo še naprej deloval v enakem lastniškem slogu kot v preteklih 24 letih”.

To naj bi bilo Cubanu bolj pomembno kot višja kupnina, ki bi jo sicer lahko iztržil, če bi prodal večji delež moštva.

Po oceni Associated Pressa naj bi 3,5 milijarde dolarjev (3,18 milijarde evrov), kolikor bo odštela družina Adelson, zadostovalo za 57 odstotkov franšize, posel pa mora odobriti še vodstvo lige NBA. Na čelu prihodnjih lastnikov je Miriam Adelson, njena družina pa ima v lasti verigo igralnic v Las Vegasu.

Po oceni Forbesa je imel Cuban 85-odstotni lastniški delež v moštvu iz Dallasa, torej mu po prodaji deleža ostane še 28 odstotkov moštva Dallas Mavericks, ki je na Forbesovi lestvici najbolj vrednih ekip na sedmem mestu. Celotno premoženje je po oceni Forbesa vredno 6,2 milijarde dolarjev (5,64 milijarde evrov).

Pred prodajo presenetil še z eno potezo

Cuban ni dajal vtisa, da si želi prodati košarkarski klub Dallas Mavericks, v katerem je 65-letnik pustil močan pečat in je v 24 letih spreobrnil krivuljo uspešnosti. Med drugim je leta 2011 slavil tudi naslov NBA-prvaka.

Še pred prodajo Dallasa je presenetil z napovedjo, da se po prihodnji sezoni umika iz znane podjetniške oddaje Shark Tank, v kateri različni podjetniki predstavljajo svoje načrte investitorjem, ki lahko nato vložijo v njihove ideje. V njej je bil Cuban ena od osrednjih figur.

V obrazložitvi je zapisal, da bi rad več časa posvetil družini. Skupno je v 111 epizodah v 85 poslov vložil več kot 20 milijonov dolarjev (18,2 milijona evrov).

“Imam tri otroke, stare 14, 17 in 20 let. Bližajo se starosti, ko se bodo osamosvojili. Z njimi bi rad preživel še nekaj poletij, preden bo prišel čas, ko se bodo z menoj želeli pogovarjati še manj kot danes,” je Cuban naštel razloge za odhod iz oddaje.

Luka Dončić in Mark Cuban
Kljub prodaji Dallas Mavericks bomo Marka Cubana še videvali na parketu (Foto: PROFIMEDIA)

V ozadju velik projekt nove dvorane?

In kje bi se lahko skrivali razlogi za spremembo v Dallas Mavericks, ki jih je pred 24 leti kupil za 285 milijonov dolarjev (259,6 milijona evrov)?

Odločitev Cubana bi bila lahko povsem strateška, saj si želi graditi novo košarkarsko dvorano. Celoten kompleks naj bi vključeval tudi igralnico v slogu tistih v Las Vegasu, zato je že lani govoril o morebitnem sodelovanju z družino Adelson oziroma njihovo družbo Sands. Vendar je vprašanje, ali bi lahko projekt izpeljal, kot si ga je zamislil, saj so igre na srečo v Teksasu prepovedane.

Zagovorniki legalizacije iger na srečo v Teksasu so upali, da se bo zgodila sprememba, vendar zakonodajni postopek ni bil uspešen, prihodnji poizkus pa bo šele leta 2025.

Kako je obogatel?

Cuban je obogatel na prelomu tisočletja. Leta 1999 sta z univerzitetnim kolegom Toddom Wagnerjem velikanu Yahooju za šest milijard dolarjev prodala spletno platformo za predvajanje dogodkov v živo broadcast.com.

Le leto pozneje je 285 milijonov dolarjev (259,6 milijona evrov) vložil v nakup večinskega deleža košarkarskega kluba Dallas Mavericks, ki je bil do takrat ena najslabših franšiz v ameriški poklicni košarkarski ligi.

Leta 2002 je z Wagnerjem ustanovil medijsko skupino z imenom 2929 Entertainment, ki ima med drugim v lasti filmskega distributerja Magnolia Pictures in satelitski TV kanal AXS TV.

Pozneje je vlagal v kopico start upov, poroča Forbes, med drugim Brondell, proizvajalca programske opreme Goowy Media, razvijalca orodja za preprečevanje širjenja lažnih informacij Sirius Satellite Radio.

Po poročanju Forbesa pa vlaga tudi v start upe s humanitarno noto. Med temi sta LuminAID, ki proizvaja solarne svetilke (tudi) za uporabo na območjih naravnih nesreč, in Mahmee, spletna platforma za zdravje mam in novorojenčkov.

Ena zadnjih poslovnih idej Cubana je ustanovitev podjetja Cost Plus Drugs, ki zagotavlja najnižje cene generičnih zdravil, saj posluje brez posrednikov. Cuban je v podjetju soustanovitelj.