Avstrijci so zdrsnili v tehnično recesijo

Novice Forbes Slovenija 1. decembra, 2023 13.42
featured image

Severni sosedje so se znašli v tehnični recesiji, s tem, ko je njihov četrtletni BDP doživel drugi zaporedni padec.

1. decembra, 2023 13.42

Avstrijski bruto domači proizvod (BDP) je v tretjem letošnjem četrtletju v primerjavi z drugim po danes objavljenih uradnih podatkih upadel za 0,5 odstotka, kar je drugi zaporedni padec. STA poroča, da se je Avstrija s tem znašla v tehnični recesiji. Statistiki sicer poudarjajo, da ni razlogov za preplah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V primerjavi s tretjem četrtletjem lani se je avstrijski BDP skrčil za 1,8 odstotka.

Po navedbah statistikov so na padec BDP vplivali predvsem industrija s 4,2-odstotnim upadom glede na isto obdobje lani, promet z devetodstotnim upadom in trgovina s 7,6-odstotnim. Področja javne uprave, izobraževanja in zdravstva so medtem zaznala po približno petodstotno rast.

Uspešne rezultate je Avstrija dosegla tudi v turizmu. “Z več kot 80 milijoni prenočitev med majem in oktobrom so avstrijski ponudniki nastanitev letos imeli več rezervacij kot v kateremkoli drugem poletju,” je dejal generalni direktor statističnega urada Tobias Thomas.

Zastava pred avstrijskim parlamentom na Dunaju
Avstrija je ena od štirih najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije (Foto: PROFIMEDIA)

Razlogov za preplah po njegovih besedah ni, saj se statistiki nadejajo izboljšanja gospodarske slike. Eden glavnih razlogov je umirjanje upadanja prihodkov industrije, ki se bodo po pričakovanjih še dodatno stabilizirali.

Kot dodaja APA, se trenutne gospodarske razmere v Avstriji kažejo tudi v številu plačilno nesposobnih podjetij, ki je nekoliko nad ravnjo pred izbruhom pandemije covida-19, in padanju števila novoustanovljenih podjetij.

Avstrija je sicer ob Nemčiji, Italiji in Hrvaški ena od štirih najpomembnejših partneric Slovenije. Severni sosedje se vijejo tudi okoli vrha seznama največjih tujih neposrednih naložb v naši državi.