Razširjeni Opec sklenil dogovor o zmanjšanju črpanja nafte

Novice Aljoša Črnko 30. novembra, 2023 17.27
featured image

Razširjeno zavezništvo Opec je sklenilo dogovor o zmanjšanju črpanja nafte. S tem se pripravljajo na začetek prihodnjega leta, ko se pričakuje šibkejše povpraševanje.

30. novembra, 2023 17.27

Države izvoznice nafte, ki sedijo v razširjenem Opecu (Opec+), so sklenile dogovor, da oskrbo z nafto zmanjšajo za milijon sodov na dan. Zmanjšanje se sklada z zapiranjem pipice, ki ga je v enakem obsegu samovoljno že napovedala Savdska Arabija.

Dogovor mora zdaj prestati še glasovanje, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na neimenovane vire. Vsebina dogovora v veliki meri odraža cilj, ki so si ga predstavniki iz Rijada zadali že pred srečanjem z drugimi članicami kartela. Pripravljalni pogovori, ki so trajali več kot teden dni, so, kot kaže, presegli nesoglasja o proizvodnih kvotah med nekaterimi državami.

“Če se te številke potrdijo, je to znak, da želi Opec+ ohraniti nadzor nad naftnim trgom,” je dogodke za Bloomberg komentiral Giovanni Staunovo, analitik pri investicijski banki UBS Group. Po njegovih besedah naftna zveza nadaljuje s proaktivnim pristopom, medtem ko upoštevajo tudi sezonsko šibkejše povpraševanje v začetku leta 2024.

V Opec+ so sicer članice Opeca s Savdsko Arabijo na čelu, poleg njih pa še 11 naftnih držav, med njimi Rusija.

Logo kartela Opec
Cena nafte se je po odločitvi Opec+ že nekoliko zvišala. (Foto: PROFIMEDIA)

Cena nafte se je malo po četrti uri popoldan že zvišala za 1,4 odstotka. Za sod nafte je bilo treba odšteti 84,24 dolarja oziroma 77,29 evra.

Spomnimo, da je Savdska Arabija že julija letos samovoljno zmanjšala oskrbo nafte za milijon sodov na dan. Po septembrskem padcu cen nafte za deset odstotkov pa so Savdijci začeli pritiskati tudi na ostale članice Opeca, naj prav tako zmanjšajo oskrbo. Morebitno sodelovanje pri zmanjšanju bi lahko preprečilo presežno ponudbo, ki je napovedana za začetek prihodnjega leta.

A ključni poudarki zmanjšanja še vedno manjkajo, je spomnil Giovanni Staunovo. Ni še jasno, katera članica in za koliko bo skrčila črpanje, niti ni znano, kako bo na skupne količine vplival ruski izvoz, ki se zmanjšuje za 300 tisoč sodov na dan.