Znatni padec letne inflacije v Sloveniji

Novice Aljoša Črnko 30. novembra, 2023 11.34 > 30. novembra, 2023 12.19
featured image

Cene življenjskih potrebščin so bile novembra za dve odstotni točki nižje kot oktobra. A inflacija v Sloveniji kljub temu ostaja nad povprečjem območja z evrom.

30. novembra, 2023 11.34 > 30. novembra, 2023 12.19

Življenjske potrebščine so se novembra na letni ravni v povprečju podražile za 4,9 odstotka, ugotavlja statistični urad (Surs). S tem se nadaljuje trend upadanja letne inflacije – znižala se je že oktobra, od marca letos pa je nižja za 5,6 odstotne točke.

Življenjske potrebščine so se v zadnjem mesecu pocenile za en odstotek. To je sploh prva deflacija na mesečni ravni po več kot enem letu.

Inflacijo medtem še vedno poganjajo višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se podražile za 6,2 odstotka. Temu so sledile 6,7-odstotne podražitve rekreacije in kulture, ki so k inflaciji dodale 0,7 odstotne točke. Podražili so se tudi restavracije in hoteli (za 8,4 odstotka) s prispevkom 0,6 odstotne točke.

Državni statistiki poročajo še o povišanju cen storitev, ki so se v povprečju podražile za 7,4 odstotka. Cene blaga so bile višje za 3,6 odstotka – blago dnevne porabe je bilo dražje za 4,7 odstotka, poltrajno blago za 2,3 odstotka in trajno blago za 0,6 odstotka.

K mesečni deflaciji je največ prispevala cenejša električna energija, ki je bila nižja kar za 18,8 odstotka. Cenejša kot lani so bila tudi trdna goriva (za 26,4 odstotka), ki so inflacijo ublažila za 0,4 odstotne točke.

Letna inflacija je novembra lani znašala kar deset odstotkov, zdaj pa skoraj dosegla raven izpred dveh let. Novembra leta 2021 je inflacija znašala 4,6 odstotka, mesec kasneje pa je bila enaka, kot je zdaj.

Zadnje podatke o inflaciji je na vladni konferenci komentiral minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je prepričan, da "številke kažejo, da smo na pravi poti in da so naši ukrepi, ki jih delamo za ljudi in tudi za gospodarstvo, pravi".

Inflacijski cilj evroobmočja je že na vidiku

Še vedno pa inflacija v Sloveniji ostaja visoka v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki takšno primerjavo omogoča, je bila v Sloveniji namreč novembra 4,5-odstotna. Povprečje območja z evrom je imelo isti mesec po prvi oceni 2,4-odstotno letno inflacijo, medtem ko je še oktobra inflacija znašala 2,9 odstotka.

S tem se je rast cen življenjskih potrebščin, ki je konec leta 2021 ušla z vajeti, že močno približala cilju Evropske centralne banke (ECB). Ta želi inflacijo držati na dveh odstotkih.

Hiter padec inflacije v Evropi je po poročanju Bloomberga presenetil tudi analitike. Investitorji naj bi zdaj že stavili na prvo nižanje obrestnih mer centralne banke v Frankfurt, ki ga pričakujejo aprila prihodnje leto.

Vredno je dodati, da jedrna inflacija, ki ne vključuje cenovno občutljivih življenjskih potrebščin, kot sta energentov in hrane, v evroobmočju ostaja pri 3,6 odstotka. Tudi ta se sicer znižuje že več mesecev.