Plinska jeklenka na Petrolovi hrvaški črpalki precej cenejša kot na slovenski

Novice Andreja Lončar 1. decembra, 2023 05.30
featured image

Petrol smo vprašali, zakaj tako velike razlike v ceni utekočinjenega naftnega plina (UNP) v jeklenki med Slovenijo in Hrvaško.

1. decembra, 2023 05.30

Bralec je na Petrolovi črpalki v Sloveniji oktobra letos kupil 10-kilogramsko plinsko jeklenko in zanjo odštel 31 evrov, mesec dni kasneje pa je na črpalki podjetja Crodux v Vrsarju plačal 17,8 evra. Tudi Croduxove črpalke so v lasti Petrola.

Hrvaška cena je nižja, kljub temu da ima južna soseda 25-odstotni davek na dodano vrednost (DDV), torej za tri odstotne točke višji kot pri nas.

V Petrolu so nam na vprašanje, zakaj tolikšna razlika v ceni jeklenke, odgovorili, da je hrvaška cena nižja, ker so njihove cene od 13. septembra 2022 regulirane.

Dodali so, da je Petrol v Sloveniji zgolj prodajalec in ne distributer plina v jeklenkah ter da razliko v ceni povečujejo tudi dajatve.

cena, plin v jeklenki, Petrol

Tudi neregulirana cena nižja

Da je hrvaška cena regulirana, drži. Južna soseda je oktobra ceno plina omejevala na 1,78 evra na kilogram (17,8 evra za 10 kilogramov), trenutno je cena 1,73 evra na kilogram. Jeklenka torej stane 17,3 evra.

A po navedbah na spletnih straneh hrvaške vlade bi bila cena brez regulacije trenutno 2,04 evra za kilogram. To pomeni, da bi bila 10-kilogramska jeklenka še vedno precej cenejša od slovenske.

Delež dajatev v ceni je pri nas relativno majhen. Kupec plina v jeklenki plača okoljsko dajatev, dodatek za povečanje energetske učinkovitosti ter prispevek za obnovljive vire energije (OVE in SPTE). Te dajatve pa v Sloveniji po podatkih na spletu nanesejo manj kot evro na jeklenko.

Primerljive cene

Na Petrolu na vprašanje, ali sprejemajo kakšne ukrepe, da bi ceno v Sloveniji približali hrvaški, niso odgovorili. Tudi na podatek, kdo jim dobavlja jeklenke pri nas ter kako imajo to organizirano na Hrvaškem, še čakamo.

Po javno dostopnih podatkih pa so med najpogostejšimi ponudniki plina v jeklenkah pri nas podjetja Butan plin, INA Slovenija, Plinarna Maribor ter Istrabenz plini.

Spletni ceniki teh podjetij kažejo, da Butan plin za 10-kilogramsko jeklenko računa 33,25 evra (v eni od spletnih trgovin njihovo jeklenko prodajajo po 31,25 evra), Istrabenz plini 30,5 evra, Plinarna Maribor 32,34 evra, INA Slovenija pa 30,4 evra.