Nadzorniki Luke Koper popolnili upravo in potrdili strateški poslovni načrt

Novice Forbes Slovenija 30. novembra, 2023 20.25
featured image

30. novembra, 2023 20.25

Nadzorni svet Luke Koper je danes za nova člana uprave imenoval Gregorja Beliča in Gorazda Jamnika, ki bosta petletni mandat nastopila 1. januarja 2024. V upravi ostajata Nevenka Kržan na mestu predsednice uprave, ki je od julija začasno vodila družbo, in Vojko Rotar, član uprave – delavski direktor.

Gorazd Jamnik je bil doslej regionalni menedžer v Zavarovalnici Triglav, odgovoren za trge Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Brat Boruta Jamnika, trenutnega predsednika uprave SID banke, ki velja za človeka z velikim vplivom v državnem gospodarstvu, je v Luki Koper pred desetletjem nekaj časa vodil finančno službo.

Za skoraj 800 milijonov evrov naložb

Nadzorniki pod vodstvom Mirka Bandlja so tudi potrdili strateški poslovni načrt družbe in Skupine Luka Koper za obdobje 2024–2028. V prihodnjem petletnem obdobju nameravajo z visoko kakovostnimi pristaniškimi storitvami, skladnimi s trajnostnim razvojem, postati prva izbira med pristanišči na evropski južni transportni poti.

Načrtovan razvoj temelji na štirih izhodiščih, ki predvidevajo povečanje infrastrukturnih zmogljivosti, pospešeno uvajanje koncepta pametnega pristanišča, zagotovitev ustrezne kadrovske strukture ter skrb za trajnost in zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in družbo.

Še naprej se ohranja tudi model večnamenskega pristanišča, ki je ena ključnih konkurenčnih prednosti naše družbe, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med ključnimi strateškimi cilji družbe so rast skupnih poslovnih prihodkov na 413 milijonov evrov in rast skupnega pretovora za 3,5 odstotka letno, s poudarkom na kontejnerskem in avtomobilskem segmentu.

Posebno pozornost bodo namenili razvoju infrastrukture in povečanju zmogljivosti; v ta namen bodo investirali 785 milijonov evrov. Aktivni bodo pri pridobivanju sredstev za naložbe s poudarkom na izgradnji infrastrukture za oskrbo ladij z električno energijo neposredno z obale.

Poleg tega bodo nadaljevali z avtomatizacijo in optimizacija ključnih procesov ter si prizadevali za zmanjšanje ogljičnega odtisa in povečanje energijske samooskrbe z obnovljivimi viri energije, so še zapisali v Luki Koper.