Znano je, koliko bo treba odšteti za Muskov cybertruck

Tehnologija Aljoša Črnko 1. decembra, 2023 11.56 > 1. decembra, 2023 11.59
featured image

Tesla je končno objavila cene svojega električnega poltovornjaka. Koliko bo treba odšteti za škatlasti avto Elona Muska?

1. decembra, 2023 11.56 > 1. decembra, 2023 11.59

Začetna cena Teslinega futurističnega vozila Cybertruck bo postavljena pri 49.890 dolarjih, kar znese slabih 45 tisoč evrov, piše na spletni strani podjetja. Cena vključuje davčne olajšave in prihranek za gorivo, vseeno pa je kar za polovico višja, kot je leta 2019 napovedal izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Tržni analitiki so za Reuters že napovedali, da bo takšna postavitev cene pritegnila le izbrane in premožne kupce.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je cene za tri različice vozil določil v razponu od 49.890 do 96.390 dolarjev (od približno 45 tisoč do 89 tisoč evrov). Musk je to na dogodku v Teksasu podkrepil z besedami, da je cybertruck “bolj uporaben kot tovornjak” in “hitrejši kot športni avto”.

Dejal je tudi, da so navdih za izdelavo škatlastega vozila, ki je sestavljeno iz odsevnega jekla, delno dobili zaradi avtomobila iz Bondovega filma The Spy Who Loved Me (Vohun, ki me je ljubil). Ta se je sicer lahko iz kopenskega vozila preoblikoval v podmornico.

Cybertruck je “bolj uporaben kot tovornjak” in “hitrejši kot športni avto”, je prepričan Elon Musk (Foto: PROFIMEDIA)

Reuters navaja še strokovnjake, ki pravijo, da so novi materiali ter nekonvencionalnost in futurističen videz zvišali ceno proizvodnje vozila in mu obenem dodali kompleksnost. Ob tem verjamejo še, da bi cybertruck lahko prepričal kupce že uveljavljenih poltovornjakov, ki jih zanima uporabnost avtomobila.

“Prihodnost bo končno videti kot prihodnost”

Elon Musk je svojo električno interpretacijo poltovornjakov javnosti znova pokazal na dogodku v Austinu. Vozila je pripeljal na oder ter jih kasneje predal nekaterim kupcem.

“Prihodnost bo končno videti kot prihodnost,” je povedal o obliki vozila, medtem ko se je v ozadju vrtel videoposnetek Teslinega cybertrucka, ki vleče Porschejev model 911, nato pa isti model premaga še na kratki dirki.

Cen avtomobilov Musk na dogodku ni izrecno navedel. Najdražja različica, Cyberbeast, bo na voljo prihodnje leto. Takrat bo na voljo tudi model na štirikolesni pogon. Leta 2025 naj bi na trg zapeljalo še vozilo zgolj z zadnjim pogonom – cene tega se bodo začele pri 49.890 dolarjih oziroma slabih 46 tisoč evrih.

Vozilo se pelje stran od vizije Tesle

Najbogatejši Zemljan, ki ima v lasti tudi Teslo, je sicer s cybertruckom navdušil svoje oboževalce. Medtem pa so okoljevarstveniki prepričani, da je ideja nora in nepotrebna.

Sedemnajst let po tem, ko je Elon Musk v manifestu predstavil vizijo Tesle, namreč njegov predlog za velik škatlast avto nima nobene zveze s podnebno krizo. Spomnimo, da je leta 2006 napovedal boj proti onesnaževanju z izdelavo električnih vozil, in sicer tako, da bo najprej izdelal drago športno vozilo z odprto streho in nato prešel na cenovno dostopne družinske modele, za katere bi bilo idealno, da bi jih napajalo sonce.