Na Hrvaškem praznih 200.000 stanovanj, od tega več kot 50.000 v Zagrebu

Nepremičnine Forbes Slovenija 2. decembra, 2023 11.49
featured image

Promet z nepremičninami se na Hrvaškem upočasnjuje, njihove cene pa še naprej rastejo, čeprav počasneje kot prej.

2. decembra, 2023 11.49

Da je število transakcij v prometu z nepremičninami začelo padati, je na forumu, ki ga je v četrtek organizirala Hrvaška gospodarska zbornica (HGK), je dejal predsednik Združenja za poslovanje z nepremičninami pri HGK Dubravko Ranilović.

Promet se je v prvi polovici leta v primerjavi z lanskim prvim polletjem po njegovih besedah na ravni države zmanjšal za devet odstotkov. Poleg tega so realizirane cene stanovanj ob prodaji za povprečno 15 odstotkov nižje od zahtevanih, poroča STA.

Cene še rastejo, a počasneje

Cene nepremičnin sicer še vedno rastejo, a po nižji stopnji kot v preteklosti. V prvem četrtletju letos so bile po podatkih hrvaškega zavoda za statistiko v povprečju za 14 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani, v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem pa je bila njihova rast dvoodstotna.

Na Hrvaškem je po nekaterih ocenah okoli 200.000 praznih stanovanj, od tega samo v Zagrebu 54.000.

Generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Željko Uhlir je na forumu poudaril, da je v zvezi s tem treba nekaj narediti, še dodaja STA.

Kot eno možnost je navedel uvedbo davka na nepremičnine kot drugo pa rešitev po vzoru Avstrije, kjer ponujajo ugodna posojila tistim, ki želijo urediti stanovanje in ga ponuditi na trgu, obenem pa jih oprostijo tudi nekaterih davkov.