Nemška tovarniška naročila nepričakovano upadla

Novice Forbes Slovenija 6. decembra, 2023 10.17
featured image

Tovarniška naročila v Nemčiji so oktobra upadla za 3,7 odstotka na mesečni ravni, kar je precej več od napovedi.

6. decembra, 2023 10.17

Nemški industriji se še ni uspelo otresti posledic lanske energetske krize in ohlajanja svetovnega gospodarstva. Po vzpodbudnih napovedih, ki so nakazovala postopno okrevanje, so nova tovarniška naročila v oktobru upadla za 3,7 odstotka v primerjavi s prejšnjim mesecem, kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis.

To je precej drugačna slika od napovedi. Analitiki so namreč za to obdobje pričakovali 0,2-odstotno rast.

Velik del mesečnega zmanjšanja v oktobru 2023 je bil posledica padca v proizvodnji strojev in opreme. Nova naročila v tem sektorju so se zmanjšala za 13,5 odstotka, so pojasnili pri Destatisu. Septembra so se nova naročila v sektorju povečala za 9,8 odstotka.

Do padca je prišlo tudi v proizvodnji kovinskih izdelkov (razen strojev in opreme), osnovnih kovin, električnih naprav in v avtomobilski industriji. Po drugi strani so se nova naročila druge transportne opreme, kot so letala, ladje in vlaki, povečala za dobrih 20 odstotkov.

Nemški kancler Olaf Scholz na obisku pri avtomobilskem velikanu BMW
Nemški kancler Olaf Scholz na obisku pri avtomobilskem velikanu BMW. Scholz obljublja transformacijo nemškega gospodarstva, a ima težave s sprejetjem proračuna. (Foto: PROFIMEDIA)

V primerjavi z lanskim oktobrom je bilo letos 7,3 odstotka manj naročil, še kažejo podatki.

Nova naročila iz tujine so se znižala za 7,6 odstotka na mesečni ravni. Prav toliko so upadla naročila iz držav evrskega območja, naročila iz drugih držav pa za 7,4 odstotka. Domačih naročil je bilo v oktobru za 2,4 odstotka več.

Težave Nemčije vplivajo na slovenski izvoz

Zadnji podatki iz največjega evropskega gospodarstva so ohladili previden optimizem med nemškimi gospodarstveniki. Čeprav se je v tretjem četrtletju bruto domači proizvod skrčil za 0,1 odstotka, je napoved poslovnih pričakovanj inštituta Ifo novembra dosegla šestmesečni vrh.

Ekonomisti napovedujejo krčenje gospodarstva tudi v zadnjem četrtletju, kar bi pomenilo tehnično recesijo.

Tovarna Thyssenkrupp Steel Europe
Tovarna Thyssenkrupp Steel Europe v Vestfaliji. Sloveniji in bližnji regiji se zaradi možnosti recesije v Nemčiji v 2024 obeta šibak izvoz. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Ta je v oktobru sicer uspela povečati svoj izvoz za dobrih 11 odstotkov na letni ravni. Toda ta rast je prišla predvsem na račun večjega izvoza izven EU, medtem ko je izvoz v države EU upadel.

Erste Group za Slovenijo in ostale države osrednje in vzhodne Evrope napoveduje šibak izvoz v 2024 prav zaradi težav v nemškem gospodarstvu.