Rast proračunskih odhodkov do konca novembra ustvarila 1,3 milijarde evrov primanjkljaja

Novice Forbes Slovenija 5. decembra, 2023 14.40
featured image

V enajstih mesecih do konca novembra je država zbrala 11,6 milijarde evrov, zapravila pa 12,9 milijarde evrov.

5. decembra, 2023 14.40

Državni proračun je od januarja do konca novembra letos zabeležil 11,6 milijarde evrov prihodkov, kar je dobre tri odstotke več kot lani. Odhodkov pa je bilo za 12,9 milijarde evrov oziroma 9,3 odstotka več kot lani, je v izjavi za javnost sporočilo ministrstvo za finance.

Primanjkljaj je tako znašal 1,3 milijarde evrov.

Med odhodki največjo rast beležijo investicije in subvencije. Transferji posameznikom in gospodinjstvom so se medtem povečali za 1,1 odstotka, znašali pa so 1,8 milijarde evrov. Ta postavka vključuje družinske prejemke in starševska nadomestila, socialne transferje, energetske dodatke za ranljive skupine in pomoč po letošnjih naravnih nesrečah.

Brezposelnost je nižja, zato so se znižali transferji za brezposelne.

Proračunski primanjkljaj
V enajstih mesecih je država ustvarila za 1,3 milijarde evrov manj prihodkov kot odhodkov (Foto: PROFIMEDIA)

Porast investicij in subvencij

Subvencije so narasle za dobrih 58 odstotkov glede na enako obdobje lani, na 811 milijonov evrov. Levji delež teh (735 milijonov evrov) je bil namenjen zasebnim podjetjem, kar vključuje pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize, draginje in naravnih nesreč.

Za investicije je država namenila 1,5 milijarde evrov oziroma 34 odstotkov več kot lani. “Med drugim vlagamo v železniško infrastrukturo, javne zdravstvene zavode, poplavno varnost in občinske programe za preprečevanje naravnih nesreč,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Še 1,5 milijarde evrov oziroma dobrih osem odstotkov več kot lani je proračun prispeval v sklade socialnega zavarovanja. Od tega je bila približno milijarda evrov namenjena pokojninski blagajni. Povečal se je prispevek v zdravstveno blagajno, saj državni proračun letos financira zdravstvene storitve, opravljene poleg rednega obsega dela.

Večji tudi prihodki

Državni proračun je iz naslova davkov, ki predstavljajo 85 odstotkov vseh prilivov, v enajstih mesecih zbral 9,9 milijarde. To je 4,3 odstotka več kot lani.

Prilivi od davka na dodano vrednost so znašali 4,7 milijarde oziroma 7,7 odstotka več kot lani. Po milijardo in pol je država zbrala še iz naslova dohodnine in trošarin. Dohodninski prihodki so se tako povečali za 8,4 odstotka, prihodki iz trošarin pa za dobrih 12 odstotkov.

Minister za finance Klemen Boštjančič
Minister za finance Klemen Boštjančič (desno) v pogovoru z avstrijskim kolegom Magnusem Brunnerjem na srečanju v Bruslju (Foto: PROFIMEDIA)

Rast dohodninskih prihodkov poganja visoka zaposlenost in višje plače, pri trošarinah pa prilivi iz trošarin na energente in tobak.

Dohodki iz davkov na prave osebe so se medtem znižali za 11,3 odstotka. Znašali so 1,3 milijarde evrov.

Za dobrih pet odstotkov manj sredstev kot lani smo prejeli tudi iz Evropske unije, in sicer 769 milijonov evrov. Do konca novembra smo iz naslova mehanizma za okrevanje in odpornost prejeli 50 milijonov evrov, kar je manj od 118 milijonov evrov lani. Toda ministrstvo pravi, da okrog novega leta pričakujemo nov obrok iz mehanizma v višini 541 milijonov evrov.