Rast izvoza v oktobru skrčila primanjkljaj v blagovni menjavi

Novice Forbes Slovenija 5. decembra, 2023 12.26
featured image

Največ je k rasti prispeval večji izvoz v države nečlanice EU, ki se je povečal za 45 odstotkov. Uvoz se je na letni ravni znižal.

5. decembra, 2023 12.26

V oktobru je Slovenija izvozila za 4,8 milijarde evrov, kar je 11,6 odstotka več kot oktobra lani. Uvoz pa je upadel za 0,7 odstotka in znašal 4,9 milijarde evrov, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada (Surs).

S tem je bil primanjkljaj pri blagovni menjavi minimalen; znašal je 19,7 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 99,6-odstotna.

Izvoz v države EU je sicer oktobra upadel za 6,5 odstotka, rast pa je prišla na račun večjega izvoza v države nečlanice EU, še ugotavljajo pri Sursu. Ta se je povečal za slabih 45 odstotkov. Podobno je bilo pri uvozu, saj smo iz EU uvozili za 7,7 odstotka manj kot lani, iz drugod pa smo uvozili za dobrih 10 odstotkov več.

Naši največji izvozni trgi v oktobru so bili Nemčija, kamor smo izvozili slabo četrtino vsega blaga, ter sosednje Italija, Hrvaška in Avstrija. Nemčija je obenem največja uvoznica v Slovenijo, saj smo oktobra od tam uvozili dobro petino blaga. Sledita Italija z 18 odstotki in Avstrija z 11,8 odstotka.

Tudi v desetih mesecih večji izvoz

V prvih desetih mesecih se je blagovna menjava s tujino na letni ravni povečala. Izvoz v vrednosti 45,8 milijarde evrov je beležil 4,7-odstotno rast, uvoz pa se je povečal za odstotek na 47,7 milijarde evrov.

Luka Koper
Luka Koper je letos že drugo leto zapored presegla mejnik milijon pretovorjenih kontejnerskih enot TEU (Foto: BOBO)

Tudi v tem obdobju je za rast zaslužna menjava z državami, ki niso članice EU. Izvoz v te države se je povečal za slabih 20 odstotkov, uvoz pa za dobrih 11 odstotkov. Trgovina z EU je medtem upadla za okrog pet odstotkov.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 96,2-odstotna. Primanjkljaj je znašal 1,8 milijarde evrov.