SDH sklicuje skupščino Darsa za izvedbo revizije poslov

Novice Forbes Slovenija 5. decembra, 2023 16.32
featured image

Po tem, ko so ugotovljene nepravilnosti v novembru odnesle stolček zdaj nekdanjemu predsedniku uprave Darsa Valentinu Hajdinjaku, SDH želi preveriti posle zadnjih let.

5. decembra, 2023 16.32

Slovenski državni holding (SDH) je vložil zahtevo za sklic skupščine Darsa. Na njej bodo odločali o izvedbi posebne revizije poslov zadnjih petih let, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Revizijo so pri SDH napovedali že oktobra, ko so razkrite nepravilnosti pri izvedbi razpisa za dobavo specialnih strojev privedle do odstopa takratnega predsednika Darsa Valentina Hajdinjaka.

Revizorja bo izbral Dars, SDH pa bo kot edini lastnik največje državne družbe zagotovil “neodvisnost in preglednost” postopka. SDH od revizorja pričakuje, da glede na izsledke pregledov poslov poda tudi priporočila za izboljšanje procesov, so v izjavi za javnost zapisali pri SDH.

Sumi korupcije na Darsu

Hajdinjak je v začetku novembra odstopil, po tem, ko sta oddaji Tarča na RTV in Fokus na POPTV poročali o sumu pobiranja podkupnin za sklenitev posla z Darsom.

Nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak
Nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je odstopil v začetku novembra (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Za nadzornike in člane uprave je bil sporen odziv takratnega predsednika uprave na informacije, da naj bi Gašper Bedenčič, lastnik podjetij GB Sport in RGG Investicije ter Hajdinjakov strankarski kolega iz NSi, direktorju podjetja Autocommerce Rastu Oderlapu ponujal prilagoditev razpisa za dobavo specialnih strojev v zameno za provizijo v višini pet odstotkov vrednosti pogodbe z Darsom.

Hajdinjak naj bi o poslu, s katerim ga je aprila seznanil Oderlap, takratno vodjo Darsove službe za korporativno varnost Ito Majnik obvestil le prek telefona, ne tudi pisno, je poročal N1. Nadzorniki in člani uprave so mu očitali tudi, da o tem klicu ni obvestil vseh članov nadzornega sveta in uprave.

Dars spornega razpisa sicer do danes ni objavil. Suma na policijo ni prijavil nihče od vpletenih, zato je ta s preiskavo začela šele po medijskih razkritjih. Hajdinjak je dejal, da je direktorju Autocommerca svetoval, naj dogodek prijavi policiji.

Po Hajdinjakovem odstopu je vodenje Darsa začasno prevzel član uprave David Skornšek.

Nabor poslov za revizijo

Revizija bo pod drobnogled vzela posle v šestih različnih sklopih.

Ti vključujejo posle nepremičnin v gradnji, ki presegajo vrednost treh milijonov evrov, in storitev v zvezi z nepremičninami v gradnji v višini vsaj milijona evrov. Revizorji bodo pregledali posle nakupov zemljišč in opreme ter naročila storitev vzdrževanja osnovnih storitev v vrednosti nad pol milijona evrov, kot tudi naročila intelektualnih in osebnih storitev v vrednosti več kot 100 tisoč evrov.

Na podlagi ugotovitev revizije bo SDH sprejemal nadaljnje upravljavske ukrepe, so sporočili iz SDH.