Elon Musk zbira milijardo dolarjev za svoj start up umetne inteligence

Novice Forbes Slovenija 6. decembra, 2023 13.17
featured image

Muskovo podjetje xAI, ki je nedavno lansiralo klepetalnega robota Grok, bo s ponudbo delnic skušalo zbrati milijardo dolarjev.

6. decembra, 2023 13.17

Startup xAI, s katerim najbogatejši Zemljan Elon Musk želi konkurirati fenomenu umetne inteligence ChatGPT, bo s ponudbo delnic skušal zbrati milijardo dolarjev (približno 930 milijonov evrov), na podlagi vloge pri ameriški komisiji za trg vrednostnih papirjev (SEC) poroča CNBC.

Podjetje je doslej zbralo 135 milijonov dolarjev (125 milijonov evrov) kapitala od štirih investitorjev, je še razvidno iz vloge. Imajo tudi “zavezujoče dogovore” za nakup preostalih delnic.

Musk je xAI ustanovil marca letos v Nevadi, javnosti pa je projekt razkril julija. Podjetje ni del družbenega omrežja X, ki je prav tako v lasti milijarderja, bo pa sodelovalo tako z X kot z Muskovim paradnim konjem, proizvajalcem električnih vozil Tesla, piše na spletni strani xAI.

Musk je dejal, da bodo imeli vlagatelji v X v lasti četrtino delnic xAI, še piše CNBC.

Klepetalni robot Grok podjetja xAI
Podjetje xAi je javnosti novembra predstavilo klepetalnega robota po imenu Grok (Foto: PROFIMEDIA)

Robot s smislom za humor?

Novembra je xAI lansiral klepetalnega robota Grok. S tem se je vmešal v tekmo na področju umetne inteligence, ki jo je lani sprožil ChatGPT podjetja OpenAI. Musk je bil leta 2015 eden od soustanoviteljev OpenAI, a je tri leta kasneje izstopil iz upravnega odbora. Od takrat je bil pogosto kritičen do hitrega razvoja umetne inteligence.

Med konkurenti Groku sta tudi Googlov model umetne inteligence Bard in klepetalni robot Claude podjetja Anthropic.

“Grok je zasnovan tako, da na vprašanja odgovarja z malo duhovitosti in ima uporniško žilico, zato ga prosim ne uporabljajte, če sovražite humor,” so novega klepetalnega robota opisali pri xAI.

Elon Musk
Elon Musk želi v področje umetne inteligence vnesti tudi nekaj humorja (Foto: Kirsty Wigglesworth/REUTERS)

Grok se zgleduje po knjigi Štoparski vodnik po galaksiji in ima dostop do vseh ažurnih podatkov na internetu, pravi podjetje.

Musk ima v lasti vrsto podjetij. Poleg xAI, družbenega omrežja X (nekdanji Twitter) in Tesle je ustanovil tudi vesoljsko podjetje SpaceX, ki vključuje posel s sateliti Starlink, ter podjetje za kopanje tunelov The Boring Company in startup za razvoj možganskih vsadkov Neuralink.