Slovenski Flaviar v nakup britanskega Wine-Searcher

Posel Bojana Humar 7. decembra, 2023 10.17
featured image

Po prevzemu podjetja Barcart v začetku leta se Flaviar z novo naložbo - njene vrednosti ne razkrivajo, utrjuje na področju e-trgovine z alkoholnimi pijačami.

7. decembra, 2023 10.17

Platforma za prodajo visokokakovostnih žganih alkoholnih pijač Flaviar je napovedala prevzem Wine-Searcherja, velike svetovne zbirke podatkov o izdelkih, cenah in razpoložljivosti na svetovnem trgu alkoholnih pijač, piše na spletni strani podjetja Wine-Searcher.

Lastniška podatkovna zbirka Wine-Searcher zbira in indeksira izdelke, cene, lokacije, proizvajalce in trgovce na drobno v največjo in najnatančnejšo zbirko podatkov o pijačah, ki ima skoraj 18 milijonov seznamov od več kot 33.000 prodajalcev iz 126 držav. Po zbirki podatkov se išče skoraj 300 milijonkrat na leto, mesečno pa jo uporablja več kot pet milijonov aktivnih uporabnikov, pravijo v podjetju.

Kaj pridobi Flaviar…

“V podjetju Flaviar smo strokovnjaki za žgane pijače in e-trgovanje v ZDA in Evropi, medtem ko podjetje Wine-Searcher prinaša globalni doseg, poglobljeno strokovno znanje o vinih ter veliko zgodovinskih podatkov o cenah in razpoložljivosti. Hkrati imata naši podjetji veliko skupnih vrednot,” je prevzem pojasnil soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Flaviar Jugoslav Petković.

“Prodor e-trgovine na področju prodaje alkoholnih pijač je v primerjavi z drugimi kategorijami izdelkov še vedno zelo majhen, zlasti v ZDA, in menimo, da je glavni razlog za to pomanjkanje sodobnih, porabnikom prijaznih storitev na našem področju,” je dodal Petković.

In kaj Wine-Searcher

“Po skoraj 25 letih gradnje podatkovne zbirke, odnosov in ugleda zapuščam podjetje v sposobne roke čudovite ekipe in s polnim zaupanjem, da so z izkušeno vodstveno ekipo in novim lastnikom najboljši dnevi še pred nami,” pa je dejal ustanovitelj Wine-Searcherja Martin Brown, ki je podjetje zagnal leta 1999 v Londonu.

“Prevzem nam bo omogočil, da še naprej delamo to, v čemer smo dobri, hkrati pa bomo dodali pomembne nove zmogljivosti, ki zagotavljajo vrednost za potrošnike, zlasti pri pospeševanju prodaje prek e-trgovine, kar nam doslej še ni uspelo,” je dejal Julian Perry, generalni direktor podjetja Wine-Searcher.

“S tem bomo ustvarili večjo vrednost za številne trgovce na drobno, s katerimi sodelujemo, ter dodatno obogatili naše podatke. Poleg tega bomo imeli na voljo več sredstev za pospeševanje našega tehnološkega razvoja, zlasti pri razvoju storitev, ki jih poganja umetna inteligenca.”

Po zaključku prevzema podjetja Barcart v začetku tega leta se Flaviar s še enim letošnjim nakupom utrjuje na področju e-trgovanje z alkoholnimi pijačami.

Flaviarju, podjetju slovenskih ustanoviteljev, ima sicer sedež v New Yorku, je pri tem poslu svetovalo podjetje Akur Capital. Pogoji niso bili razkriti, so še zapisali na spletni strani družbe Wine-Searcher.