Trgovci malim podjetnikom napovedujejo 20-odstotni dvig položnic za elektriko

Posel Andreja Lončar 7. decembra, 2023 09.28 > 7. decembra, 2023 10.05
featured image

Dobavitelji elektrike zanikajo navedbe šefa obrtne zbornice Blaža Cvara, da obrtnike v prihodnjem letu čakajo velike podražitve električne energije. Zbornica vztraja pri svojem.

7. decembra, 2023 09.28 > 7. decembra, 2023 10.05

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Blaž Cvar je ta teden napovedal občutno podražitev stroškov električne energije za male podjetnike v prihodnjem letu, ko se zanje končuje regulacija cen.

Cvar je na novinarski konferenci gospodarskih združenj v začetku tega tedna dejal, da bo imelo “več kot 100 tisoč obrtnikov in podjetnikov s 1. januarjem 2024 za več kot 80 odstotkov višje cene električne energije”, ker regulacija za male poslovne odjemalce ni bila podaljšana.

Navedel je primer računa za električno energijo neimenovanega odjemalca, ki je oktobra znašal 688 evrov, po izteku regulacije pa naj bi se povišal na 1.237 evrov.

Pokazal je računa za oktober, ki kažeta, da slovenski obrtniki in podjetniki plačujejo 22 centov za kilovatno uro (kWh), medtem ko imajo njihovi hrvaški kolegi regulirano ceno 16 centov. Po novem letu pa naj bi slovenski obrtniki plačevali 39 centov za kWh, medtem ko naj bi Hrvati regulacijo podaljšali.

Dvig cen elektrike pa se bo na koncu odrazil v višjih cenah storitev in produktov, je opozoril Cvar.

Zmernejši dvig cen

V Sekciji za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije (EZS), ki jo vodi Sebastjan Roudi, so danes opozorili, da so navedbe šefa OZS “vzbudile precej nejevolje” in povečale število poizvedb v klicnih centrih trgovcev.

Roudi je sicer direktor ECE, trgovca z električno energijo v lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Kot pravijo, bo dvig precej zmernejši – okoli 20 odstotkov. “Vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za leto 2024, predvideva pa se, da navedeni dvig cen med njimi ne bo bistveno odstopal. Večji odjemalci pa lahko sklepajo tudi večletne pogodbe in si s tem zagotovijo še nižje cene za večletno obdobje,” so navedli v združenju.

Roudi je danes dejal, da so pogledali tudi konkreten primer, ki ga je navajal Cvar. Ugotovili so, da je Cvar primerjal neprimerljivo in da zato navedba o tako velikem dvigu ne drži.

“Upoštevane so bile nove cene električne energije z davkom v primerjavi z letošnjimi reguliranimi cenami brez davka. Mali poslovni odjemalci letos plačujejo za enotno tarifo okoli 120 evrov na megavatno uro (MWh) brez davka, cena na njegovem računu za prihodnje leto pa je okoli 160 evrov na MWh. To pomeni, da je podražitev okoli 30-odstotna,” je pojasnil Roudi.

Dodal je, da gre za ceno same energije, ki je le del zneska na položnici. Končni dvig zneska bo tako nižji.

OZS: Dvig cen je dejstvo

Na komentar sekcije so se že odzvali na obrtni zbornici. Kot so zapisali, so podatki, ki jih je njihov predsednik Cvar navedel na novinarski konferenci, javno dostopni.

“Petrol je za leto 2024 denimo že objavil cene električne energije, ki se zvišujejo na 180,5 evra za Mwh za manjšo tarifo, na 200 evrov na MWh za višjo ter na 190,3 evra za enotno tarifo,” so navedli.

Koliko nas stane regulacija?

Z iztekom letošnjega leta se namreč zaključuje regulacija cen za 100 tisoč malih poslovnih odjemalcev, ki so imeli zdaj enake pogoje kot gospodinjstva. Ta bodo še naprej pod regulacijo in z zmernim dvigom cene.

Sekcija navaja, da so do zdaj stroške regulacije v večji meri krili slovenski proizvajalci električne energije iz skupin Gen in HSE, deloma pa vlada iz državnega proračuna. Finance danes pišejo, da so po navedbah ministrstva za okolje, podnebje in energijo plačila iz proračuna v prvih devetih mesecih znašala okoli 171,6 milijona evrov, od tega 36,8 milijona evrov za gospodinjstva, 134,7 milijona evrov pa za podjetja ter izobraževalne zavode.

Za toliko je torej realno višji strošek elektrike.

V povezanih družbah, v katerih so vključeni tako proizvajalci kot dobavitelji (to sta skupini HSE in Gen), so dobavitelji višje stroške za gospodinjstva morali pokrivati sami, so za Forbes Slovenija povedali na ministrstvu.

Uredba, ki ureja nadomestila za gospodinjstva, velja do konca leta, najverjetneje pa jo bodo zaradi podaljšanja regulacije podaljšali še v prihodnje leto.