Kaj počne skrivnostno podjetje, ki ga podpira WhatsAppov milijarder

Posel Forbes 7. decembra, 2023 05.30
featured image

Newlands, ki deluje dve leti, že ima milijarde v delnicah, kot so Alphabet, Amazon in Meta, poleg tega pa še nekaj naložb zagonska podjetja.

7. decembra, 2023 05.30

V prvih mesecih pandemije se je Michael Abramson vrnil domov v Teksas in načrtoval svoj naslednji karierni korak.

Ta nekdanji partner v uglednem podjetju tveganega kapitala Sequoia Capital v javnosti ni bil zelo znan, čeprav je vlagal v zanimive start upe, kot sta trgovina s kozmetiko Glossier in aplikacija za dostavo Rappi.

Ker je upal, da bo tudi pri naslednjem projektu ohranil ta tihi pristop, je za sodelovanje nagovoril prijatelja, ki je bil podobno naklonjen zasebnosti in je želel vložiti milijarde dolarjev: WhatsAppovega milijarderja Jana Kouma.

Newlands pod radarjem, a s konkretnimi naložbami

Danes Abramson s Koumovo podporo tiho vodi podjetje Newlands, ki je hitro zraslo v enega največjih novih skladov na področju tehnologije.

Abramson in Koum o Newlandsu nista javno govorila, podjetje pa se ne pojavlja v objavah o financiranju. Spletna stran podjetja je le malo več kot navidezna.

Vendar pa je iz regulativnih dokumentov razvidno, da ima v lasti skoraj 10 milijard dolarjev (devet milijard evrov) javnih delnic, večinoma tehnoloških, začenja pa tudi vlagati v ekosistem zagonskih podjetij v zgodnjih fazah razvoja.

Nekateri poslovneži menijo, da je Newlands s sedežem v Dallasu dejansko Koumova družinska pisarna, ki razpolaga z delom premoženja, ki ga Forbes ocenjuje na približno 15 milijard dolarjev.

Iz regulativnih dokumentov razvidno, da ima Newlands v lasti skoraj 10 milijard dolarjev javnih delnic, večinoma tehnoloških.

Kouma naj bi z Newlandsom povezovala objavljena poročila. Vendar podjetje tudi ni videti kot tipična družinska pisarna, so povedali strokovnjaki, ki so v imenu Forbesa pregledali njena poročila.

Obsega Newlandsa razen njegovih javnih deležov ni lahko oceniti; Abramson in Koum se nista odzvala na prošnjo za komentar, prav tako ne trije drugi vlagatelji, za katere je znano, da delajo v podjetju.

Toda pogovori z ducatom poznavalcev in nekdanjih ali sedanjih sodelavcev – vsi so želeli ostati anonimni, ker niso bili pooblaščeni za izjave, ali so se bali povračilnih ukrepov – razkrivajo sklad, ki je ustvaril osupljiv portfelj nekaterih najzanimivejših javnih tehnoloških podjetij, poleg tega pa navezuje stike in podpira številna druga zagonska podjetja, da bi ga še povečal.

“Imajo odlično mrežo in veliko stvari so že kupili,” je dejal eden od vlagateljev, ki je seznanjen z delovanjem podjetja. “Želijo podpreti ljudi v širšem ekosistemu ter povečati svoje premoženje.”

Skupna točka – prezir do javnosti

Ko je družba Sequoia leta 2013 podvojila svojo začetno naložbo v WhatsApp, je bil Abramson ključni član ekipe, ki je tesno sodelovala s Koumom, priseljencem iz Ukrajine, čigar aplikacija za sporočanje je dosegla 200 milijonov uporabnikov.

Povezala sta se deloma tudi zaradi skupnega odpora do pozornosti. V enem redkih intervjujev za naslovno zgodbo Forbesa leta 2014 je Koum povedal, da ni delil navdušenja svojih zaposlenih, ko se je WhatsApp uvrstil med 20 najboljših aplikacij v Applovem App Storu. “Marketing in mediji dvigujejo prah,” jim je dejal. “Ta vam pride v oči in potem se ne osredotočate na izdelek.”

Kdo je Michael Abramson

Abramson, ki je bil rojen v Teksasu, je bil že od svojih začetkov v družbi Sequoia znan po podobnem preziru do pozornosti javnosti. Diplomiral je na Harvardu in Stanfordu ter se sprva pridružil javno-zasebnemu skladu Sequoia Capital Global Equities (SCGE), povezanemu s podjetjem Sequoia.

Nato se je zaposlil v skupini Sequoia Capital, ki deluje na področju tveganega kapitala. Kolegi vlagatelji so ga poznali kot “dobrega fanta”, ki je imel posluh za posel kot Michael Moritz, legendarni vlagatelj v podjetji Google in Stripe, ki je prej vodil globalne dejavnosti podjetja in je bil leta 2017 skupaj s partnerjem Patom Gradyjem imenovan za enega od vodij ekipe za rast.

Marketing in mediji dvigujejo prah. Ta vam pride v oči in potem se ne osredotočate na izdelek.

Jan Koum, Newlands

Vendar je bil Abramson po besedah več virov tudi skrajno introvertiran. “Je vlagatelj in ne lovec, ki bi se postavil v ospredje,” je dodal eden od njih. “Ima precej tesno zaprto mrežo.”

Pri sodelovanju z latinskoameriško aplikacijo za dostavo blaga Rappi, ki jo je Abramson podprl v krogu financiranja serije B leta 2016, je Abramson po besedah enega od vlagateljev v Rappi “poznal številke”, vendar se ni zdel usztrezen za sodelovanje v politiki podjetja, primerni za veliko in zagnano podjetje tveganega kapitala.

“Bil je bolj neopazen, vendar zelo odziven po elektronski pošti,” je dejal drugi. Abramson je dal izjavo za Glossierjevo sporočilo za javnost, ko je leta 2019 podprl maloprodajno kozmetično podjetje, vendar ni postal znan zaradi tega posla kot drugi podporniki.

“V ozadju je naredil močan vtis, da je super oster in radoveden ali angažiran,” je dejal eden od vlagateljev v podjetje Glossier. Ustanovitelja podjetij Rappi in Glossier se na prošnje za komentar nista odzvala.

Vendar je Abramson do leta 2020 zasedal le en sedež v upravnem odboru družbe Sequioa, v podjetju-samorogu Noom, znanem po aplikaciji za hujšanje. (Vodilni partnerji v skladih za vlaganje v hitro rastoča podjetja imajo pogosto osem ali več sedežev). Tudi za sporočilo za javnost o financiranju za leto 2019 je dal še eno izjavo, skupaj s Koumom, ki je osebno vložil v sklad.

Latinskoameriška aplikacija za dostavo Rappi je ena od uspešnih naložb soustanovitelja Newlandsa Michaela Abramsona (Foto: PROFIMEDIA)

Njegova zapuščina – Rappi, ki je bil ocenjen na pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov), in Glossier, ki je bil ocenjen na 1,8 milijarde dolarjev (dobre 1,6 milijarde evrov), še nista postali javni delniški družbi ali šli v prodajo. Medtem pa se je Noom, nekoč ocenjen na 3,7 milijarde dolarjev (dobre 3,3 milijarde evrov), boril s spori in odpuščal.

Ko je Abramson jeseni 2020, ko so bile ZDA še vedno zaprte zaradi Covida-19, zapustil Sequoio, je to storil brez fanfar. Družba je svoje člane zasebno obvestila, da je Abramson zapustil podjetje, da bi se preselil bliže k družini.

Skromni podatki o podjetju

Abramson se je ukvarjal z različnimi zamislimi, vendar je težil k ponovnemu srečanju s Koumom. Po prodaji WhatsAppa Facebooku za 22 milijard dolarjev (20 milijard evrov) leta 2014 sta se spoprijateljila in po navedbah našega vira celo skupaj počitnikovala.

Ko sta zaposlila še dva nekdanja uslužbenca SCGE, Andyja Shaha in Dominika Pasalica, sta leta 2021 ustanovila Newlands, da bi upravljala sklad v vrednosti milijardo dolarjev, nato pa hitro razširila njegov obseg.

Vendar sta še naprej molčala. Uradno vložen dokument iz Massachusettsa, kjer je podjetje zaposlilo glavnega svetovalca in vodjo službe za skladnost, je edini javni dokument, ki Newlands neposredno povezuje s Koumom.

Na omrežju LinkedIn, kjer se Koum predstavlja s skromnim imenom Jan K., je naveden kot zaposleni v Newlandsu, pod vlogo pa je navedeno: “QA testing” oziroma zagotavljanje kakovosti. Abramsonova stran na LinkedInu je še bolj skromna in brez fotografije. Tako kot drugi v podjetju sam sebe preprosto imenuje vlagatelj.

Kaj ima v svoje portfelju Newlands

Zdi se, da je Newlands doslej večinoma vlagal v javne tehnološke delnice. Eden od virov, ki se sklicuje na izjave zaposlenih, navaja, da pričakujejo, da bodo približno polovico kapitala namenili tem delnicam, nadaljnjih 30 odstotkov za zagonska podjetja, 20 odstotkov pa za kripto valute in naložbe v druge sklade. Vendar so vlaganja v javne delnice do zdaj pomenila več kot 80 odstotkov njegovih dejavnosti, je povedal drug vir.

Newlands je novembra predložil podatke o svojem javnem portfelju, v katerem je imel ob koncu tretjega četrtletja 9,4 milijarde dolarjev sredstev (blizu 8,5 milijarde evrov), kar je enako kot v prejšnjem četrtletju.

Največje naložbe sklada: skoraj tri milijarde dolarjev v delnicah Mete, Koumovega nekdanjega delodajalca, skoraj ena milijarda dolarjev v Tesli Elona Muska, več kot 800 milijonov dolarjev v Alphabetu in Amazonu ter več kot 500 milijonov dolarjev v DoorDash.

Newlands ima tudi več kot 100 milijonov dolarjev vredne naložbe v družbah Zoom, Shopify, Microsoft, Workday, Bill.com, JD.com, Netflix, Robinhood, Snowflake, DocuSign in Salesforce. Manjše naložbe ima v podjetjih Alibaba, Datadog, Gitlab, PayPal, Coinbase, Moderna in Sprinklr.

Newlands je v zadnjem poslovnem četrtletju vrednost naložb v svojem portfelju povečal za okoli polovico v primerjavi s četrtletjem pred tem.

Newlands je ob koncu prvega četrtletja 2023 poročal o vrednosti javnega portfelja v višini 5,6 milijarde dolarjev (5,1 milijarde evrov), v četrtletju prej, za katerega je prvič poročal, pa 3,8 milijarde dolarjev (3,45 milijarde evrov).

Svoje deleže je Newlands običajno le obdržal ali povečal, pri čemer je bilo nekaj posebej velikih nakupov deležev Alphabeta, Amazona, DoorDasha, Bill.coma, JD.coma in Robinhooda. Pred kratkim je kupil deleže v kitajskem spletnem trgovcu Pinduoduo in velikanu finančnih storitev Charles Schwab Corporation, prodal svoj delež v podjetju Kraft Heinz in skromno investiral v dve podjetji za programsko opremo, Braze in Procore.

“Michael je zelo osredotočen na tveganje in donosnost, pri čemer so javne delnice glede tega trenutno bolj privlačne, zato se raje zadržujejo tam,” je dejal eden od vlagateljev.

Od preverjenih tarč k bolj tveganim

Kljub temu je Newlands začel vlagati tudi v zagonska podjetja, čeprav si prizadeva, da bi to zamolčal. Na portalu PitchBook, ki spremlja financiranje zagonskih podjetij, ni zapisa o podjetju ali nedavnih poslih Abramsona ali Kouma, prav tako se nista pojavljala v nedavnih sporočilih za javnost.

Crunchbase navaja, da je Newlands letos sodeloval v krogih financiranja serije A za dve zagonski podjetji za podatkovno infrastrukturo, Kloudfuse in Lightup. Na prošnjo za komentar se nista odzvali.

Forbes je stopil v stik tudi s tremi drugimi direktorji zagonskih podjetij, ki so jih viri navedli kot prejemnike Newlandsove naložbe. Eden od njih je dejal, da pozna Newlands, vendar je zanikal, da bi se srečal z njegovimi predstavniki ali da bi prejel njegov denar. Drugi je za Forbes povedal, da ga je Newlands prosil, naj ne komentira. Tretji pa se ni odzval.

Opekli s FTX

Ena od naložb, ki je Newlands ni mogel zamolčati, je bil prijavljeni delež v FTX, borzi kripto valut v stečaju, ki jo je prej vodil nekdanji milijarder in obsojeni Sam Bankman-Fried. Poslovna publikacija The Information je poročala, da je Newlands vlagal skupaj z Abramsonovimi prejšnjimi podjetji Sequoia Capital in SCGE.

Tako Abramson kot Koum pa sta bila v imenu Newlandsa navedena na seznamu svetovalcev za zadnje zbiranje sredstev za borzo FTX pred njenim propadom konec leta 2022, ki ga je objavil Newcomer.

Čeprav se je Newlands odločil za več razmeroma majhnih začetnih naložb, manjših od milijona dolarjev, po navedbah vira ni oblikoval naložbene strategije za zagonska podjetja ali najel vlagatelja, ki bi se ukvarjal samo s tem. Vendar pa je nagovoril druge sklade za soinvestiranje v posle, ki so jih vodili, je povedal nek drugi vir.

Družinska pisarna, hedge sklad…?

Celotna velikost in obseg dejavnosti Newlandsa ostajata skrivnost, prav tako skupni odstotek Koumovega 15 milijard dolarjev vrednega premoženja, ki ga zdaj upravlja podjetje. Več milijard dolarjev vreden delež podjetja Meta bi lahko bile delnice, ki jih upravlja v imenu milijarderja ali dveh družinskih skladov, od katerih je vsak v preteklosti od Kouma prejel za milijone takšnih delnic, kot je razvidno iz dokumentacije.

Vlagatelji s področja tveganega kapitala Newlands v pogovornem jeziku imenujejo Koumova družinska pisarna. Vendar so strokovnjaki, ki so pregledali njegova poročila, dejali, da je Newlands bolj podoben hedge skladu ali posebnemu specializiranemu podjetju.

Na LinkedInu sebe imenuje “globalno investicijsko partnerstvo”, kjer je med 11 zaposlenimi navedenih več strokovnjakov za finance, davke in računovodstvo, ki so v preteklosti delali pri podjetju EY in Maverick Capitalu, uglednem hedge skladu iz Dallasa.

Celotna velikost in obseg dejavnosti Newlandsa so skrivnost, prav tako skupni odstotek 15 milijard dolarjev vrednega premoženja Jana Kouma, ki ga zdaj upravlja podjetje (Foto: PROFIMEDIA)

“Newlands je bolj podoben upravljavcu hedge sklada,” pravi Brian Buehler, vodilni partner podjetja Triton Pacific Capital Partners. “Znano pa je, da posamezniki z zelo visokim neto premoženjem za upravljanje svojih portfeljev najemajo vlagatelje z izkušnjami na področju tveganega kapitala ali hedge skladov, ki včasih uporabljajo agresivne strategije zasebnega vlaganja v javni kapital. Včasih lahko sklad, ki je na zunaj videti kot Newlands, črpa kapital od ločene pravne osebe, ki predstavlja fizično osebo ali družino,” dodaja. “V družinskih pisarnah ni nič običajno,” pravi Buehler. “A se to zdi prefinjeno.”

Pred več kot desetletjem je Koumov nekdanji šef Mark Zuckerberg, milijarder in soustanovitelj Facebooka, del svojega premoženja vložil v novo investicijsko svetovalno podjetje Iconiq Capital, ki je na tiho zelo zraslo, saj je prejemalo vse več sredstev bogatih tehnoloških ustanoviteljev in jih večinoma vlagalo nazaj v novo generacijo zagonskih podjetij.

Abramson in Koum bi si lahko v prihodnje prizadevala za podoben razvoj Newlandsa. Morda pa bo bolj podoben podjetju Maverick, ki ga je pred 30 leti s podporo drugega milijarderja, Sama Wylyja, ki je pozneje bankrotiral, ustanovil Lee Ainslie, vlagatelj iz skupine nekdanjih zaposlenih v hedge skladu Tiger Management.

Za zdaj so to le špekulacije. Znano pa je nekaj: Newlands je na trgu, podpira nov val tehnoloških podjetnikov, odgovornost pa je prevzel Koum.

“Mislim, da na novo opredeljujejo, kaj pomeni družinska pisarna in nekoliko spreminjajo ta pojem, da ne bi bil tako slabšalen,” je dejal vir, ki je seznanjen z razmišljanjem Newlandsa. “Zadovoljni so, da imajo to svobodo, da lahko vlagajo, kakor želijo.”

Avtor članka je Alex Konrad. Za tokratno objavo je članek nekoliko skrajšan.

oznake