Najvplivnejše ženske na svetu: katere so letos na vrhu?

Lestvice Forbes 7. decembra, 2023 05.30
featured image

Na vrhu Forbesovega seznama najvplivnejših žensk so političarke, večina članic prve deseterice pa prihaja iz ZDA.

7. decembra, 2023 05.30

Seznam najvplivnejših žensk v letu 2023 je sestavljen na podlagi štirih glavnih meril: denarja, dosega v medijih, vpliva in področij, na katerih delujejo in vplivajo.

Pri političnih voditeljih je Forbes upošteval bruto domače proizvode in število prebivalcev, pri vodjih podjetij pa so bili odločilni prihodki, vrednotenje in število zaposlenih.

Za vse so analizirali omembe v medijih in njihov doseg. To je podlaga za lestvico 100 žensk, ki imajo pomembno vlogo v politiki in gospodarstvu ter odločanju pri oblikovanju našega sveta.

Tematike med drugim tematike vključujejo reproduktivno avtonomijo žensk v Ameriki, dostop deklet do izobraževanja v Afganistanu, osebne pravice v Iranu, zaščito pred nasiljem na podlagi spola na konfliktnih območjih, kot sta Ukrajina in Gaza, ter učinkovito podnebno politiko, ki varuje zdravje in blaginjo žensk v gospodarstvih z manjšimi dohodki in kmetijstvu.

“Nikjer na svetu še nismo dovolj daleč,” je za Forbes povedala milijarderka in filantropinja Melinda French Gates. Njen recept za leto 2024 in prihodnost je zato preprost. “Stvari se bodo začele spreminjati, ko bodo ženske dovolj dolgo na vodilnih položajih na več mestih po svetu.”

V začetku leta manj vplivnih

V začetku letošnjega leta se je seznam najvplivnejših žensk na svetu skrčil. Med januarjem in aprilom so odstopile oziroma zapustile svoje politične funkcije finska premierka Sanna Marin, novozelandska premierka Jacinda Ardern in škotska premierka Nicola Sturgeon.

Svoj položaj je po devetih letih na čelu YouTuba zapustila Susan Wojcicki. Podobno je storila Martina Merz, nekdanja glavna izvršna direktorica nemškega industrijskega konglomerata Thyssenkrupp. V vseh zgoraj naštetih primerih so bili nasledniki moški.

“Ne bo vas vedno nasledila ženska samo zato, ker je bila na tem položaju ženska,” je Hillary Rodham Clinton marca povedala za Forbes. “Še vedno moramo opraviti veliko dela, da bi (ženskam) omogočili, da stopijo na vodilne položaje.”

Poletni zasuk

Poletje je prineslo zasuk. Maja je Robyn Grew postala prva ženska na čelu skupine Man Group, hedge sklada s 161 milijardami dolarjev premoženja. Veteranka ameriške vojske Debra Crew je junija prevzela vodenje velikana alkoholnih pijač Diageo in postala ena od peščice žensk na čelu enega od 100 največjih podjetij na londonski borzi.

Ne smemo izpustiti tudi fenomena zvezdnikov popularne kulture Taylor Swift, Beyoncé in Barbie, ki je sprožil milijarde dolarjev porabe. Njihov vpliv na kupce je bil tako močan, da ga je na julijski novinarski konferenci obravnaval predsednik Federal Reserva Jerome Powell.

Zaradi tega vpliva je ta trojica uvrščena na letošnji seznam 100 najvplivnejših žensk na svetu. Swift se na seznamu pojavlja najvišje doslej, na 5. mestu, Beyoncé je z 80. mesta leta 2022 skočila na 36. mesto; Crew debitira na 79. mestu, Grew pa na 83. mestu. Barbie zaseda mesto št. 100, položaj, ki je vsako leto dodeljen figuri, ki ni tradicionalna podoba moči, a je kljub temu postala značilna za določeno leto.

1. Ursula von der Leyen

Starost: 65 let
Država: Belgija
Kategorija: politika in oblikovanje politik

Ursula von der Leyen je od julija 2019 na položaju predsednice Evropske komisije, izvršilne veje Evropske unije. S tem je postala prva ženska na tem položaju in tako vpliva na več kot 450 milijonov Evropejcev.

Preden je zasedla položaj v Evropski komisiji, je bila von der Leyen 14 let članica kabineta nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel. Imela je najdaljši mandat med vsemi člani kabineta.

Leta 2020 je bila na čelu 750 milijard evrov vrednega zakona za pomoč v epidemiji covida-19, leta 2022 pa je postala ena najbolj odločnih zagovornic Zahoda ob ruskem vojaškem napadu na Ukrajino.

 Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Evropsko komisijo vodi od leta 2019 (Foto: PROFIMEDIA)

2. Christine Lagarde

Starost: 67 let
Država: Nemčija
Kategorija: politika in oblikovanje politik

Podobno kot von der Leyen tudi Christine Lagarde orje ledino. Leta 2019 je postala prva ženska na čelu Evropske centralne banke (ECB). Kot vodja evropske denarne politike je Lagarde pred težko nalogo – zagotavljanje gospodarske rasti v okolju z visoko inflacijo.

Pred prihodom na čelo ECB je Lagarde vodila Mednarodni denarni sklad, ki skrbi za stabilnost svetovnega denarnega sistema. Tudi na tem položaju je bila prva ženska.

Pri analizi finančne krize leta 2008 je Lagarde opozorila na “skupinsko razmišljanje” v panogi, v kateri prevladujejo moški, in pozvala k reformi spolov.

Christine Lagarde
Christine Lagarde je prva ženska na čelu Evropske centralne banke (Foto: PROFIMEDIA)

3. Kamala Harris

Starost: 59 let
Država: ZDA
Kategorija: politika in oblikovanje politik

Na začetku leta 2021 je Kamala Harris postala prva ženska in temnopolta oseba, ki je zasedla mesto podpredsednice ZDA.

Že pred tem je bila leta 2016 Harris kot prva Američanka indijskih korenin izvoljena v senat ZDA, šest let pred tem pa je bila prva temnopolta ženska in prva, ki je opravljala funkcijo kalifornijske generalne državne tožilke.

Harris je rojena v Kaliforniji, njeni starši pa so priseljenci iz Indije in z Jamajke.

Kamala Harris
Kamala Harris je podpredsednica ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

4. Giorgia Meloni

Starost: 45 let
Država: Italija
Kategorija: politika in oblikovanje politik

Giorgia Meloni je lanskega oktobra zasedla položaj predsednice italijanske vlade in postala prva ženska na tem položaju v zgodovini države.

Meloni je tudi predsednica italijanske desničarske stranke Bratje Italije, ki jo vodi od leta 2014.

Pri 15 letih se je pridružila mladinskemu krilu Italijanskega socialnega gibanja, stranke, ki so jo ustanovili podporniki nekdanjega italijanskega diktatorja Benita Mussolinija in ki je bila opisana kot “neofašistična”.
Podpira naravne družine, nasprotuje skupnosti LGBT in ne priznava ideologije spola.

Novembra 2023 je podprla predlog ustavne reforme, ki bi omogočila neposredne volitve predsednika vlade. To je označila kot prizadevanje za zmanjšanje politične nestabilnosti v Italiji.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni je na čelu italijanske vlade od lanskega oktobra (Foto: PROFIMEDIA)

5. Taylor Swift

Starost: 33 let
Država: ZDA
Kategorija: mediji in zabava

Taylor Swift je pred dvema mesecema postala milijarderka zaradi zaslužka s turneje Eras in pravic do svojih pesmi.

Swift je prva glasbenica, ki se je uvrstila med milijarderje izključno na podlagi svojih pesmi in nastopov.

Njeno premoženje vključuje več kot 500 milijonov dolarjev (464 milijonov evrov) ocenjenega bogastva, zbranega iz avtorskih honorarjev in turnej, ter glasbeni katalog v vrednosti 500 milijonov dolarjev in približno 125 milijonov dolarjev (116 milijonov evrov) v nepremičninah.

Leta 2021 je Swift začela izdajati ponovne posnetke svojih prvih šestih albumov, saj si je želela povrniti lastniške pravice.

Taylor Swift
Pevka Taylor Swift kraljuje na glasbenih lestvicah (Foto: PROFIMEDIA)

6. Karen Lynch

Starost: 59 let
Država: ZDA
Kategorija: posel

Karen Lynch je februarja 2021 prevzela vodilno vlogo v podjetju za zdravstvene storitve CVS, ki ima 300.000 zaposlenih.

Podjetju se je pridružila kot izvršna podpredsednica, potem ko so leta 2018 zaključili 70 milijard dolarjev (64,9 milijarde evrov) vreden prevzem družbe Aetna.

Leta 2023 je Lynch vodila prevzem Oak Street Healtha, ki se ukvarja s primarno zdravstveno oskrbo, in Signify Healtha, ki skrbi za zdravstveno oskrbo na domu. Prevzema sta bila težka 8 in 10 milijard dolarjev (7,4 milijarde in 9,2 milijarde evrov).

Poklicno pot je začela pri družbi Ernst & Young kot certificirana računovodkinja.

Karen Lynch
Karen Lynch na čelu CVS vodi 300.000 zaposlenih (Foto: PROFIMEDIA)

7. Jane Fraser

Starost: 56 let
Država: ZDA
Kategorija: finance

Jane Fraser, dolgoletna vodstvena operativka Citigroupa, je bila imenovana za naslednico glavnega izvršnega direktorja Michaela Corbata v letu 2020. Vlogo je uradno prevzela marca 2021.

Bila je prva ženska v zgodovini na čelu Citigroupa, ob tem pa je bila tudi prva ženska, ki je vodila največjo banko na Wall Streetu.

Pred imenovanjem za generalno direktorico družbe je Fraser opravljala funkcijo predsednice Citigroupa in generalne direktorice globalnega potrošniškega bančništva.

Odkar se je leta 2004 pridružila Citigroupu, je vodila več skupin, med drugim strategijo podjetja ter združitve in prevzeme v času finančne krize.

Jane Fraser
Jane Frase ima dolgo karierno pot v Citigroupu (Foto: PROFIMEDIA)

8. Abigail Johnson

Starost: 61 let
Država: ZDA
Kategorija: finance

Abigail Johnson je izvršna direktorica družbe Fidelity Investments od leta 2014. Na tem mestu je zamenjala očeta, od leta 2016 pa je predsednica uprave.

Njen dedek Edward Johnson II. je leta 1946 ustanovil velikana vzajemnih skladov s sedežem v Bostonu.

V lasti ima približno 28,5-odstotni delež podjetja.

Johnson je prižgala zeleno luč za vlaganje v kriptovalute v podjetju in zagnala platformo, ki institucionalnim vlagateljem omogoča trgovanje z bitcoini in etherjem.

Pri družbi Fidelity je delala poleti med študijem, leta 1988 pa se je v podjetju zaposlila kot analitičarka. Študirala je na Harvardu.

Abigail Johnson
Abigail Johnson je v podjetju Fidelity Investments od leta 1988 (Foto: PROFIMEDIA)

9. Mary Barra

Starost: 61 let
Država: ZDA
Kategorija: posel

Marry Barra je od leta 2014 izvršna direktorica družbe General Motors in prva ženska na čelu enega od treh velikih avtomobilskih proizvajalcev v ZDA.

Barra je vložila milijarde v električna vozila, samovozeče avtomobile in storitev souporabe vozil Maven.

Barra je prvič začela delati pri GM leta 1980 kot študentka v njihovem programu sodelovanja. Prvi oddelek, v katerem je delala, je bil Pontiac Motors.

Je predsednica poslovne okrogle mize, ki združuje najvplivnejše direktorje ameriških podjetij. Barra je tudi članica upravnega odbora družbe Walt Disney Company.

Mary Barra
Marry Barra je prva ženska na čelu katerega od treh velikih avtomobilskih proizvajalcev v ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

10. Melinda French Gates

Starost: 59 let
Država: ZDA
Kategorija: filantropija

Melinda French Gates je kot sopredsedujoča fundaciji Billa in Melinde Gates ena najvplivnejših žensk v filantropiji.

Maja 2021 sta Bill in Melinda Gates naznanila, da se ločujeta, vendar sta ostala sopredsednika fundacije.

Po napovedi ločitve je Bill na Melindo prenesel delnice različnih podjetij v vrednosti najmanj pet milijard dolarjev.

V okviru poslanstva fundacije, ki ljudem pomaga živeti zdravo in produktivno življenje, je veliko svojega dela posvetila pravicam žensk in deklet.

Melinda French Gates
Melinda French Gates vodi fundacijo, ki jo je ustanovila z nekdanjim možem Billom Gatesom (Foto: PROFIMEDIA)

Forbesov seznam najvplivnejših žensk na svetu sta uredili Moira Forbes in Maggie McGrath, skupaj z Nicolette Jones in Eriko Burho.