Kdo je prva ženska, ki stopa na čelo Evropske investicijske banke?

Novice Forbes Slovenija 8. decembra, 2023 11.49
featured image

Banke s sedežem v Luksemburgu dobiva novo vodstvo. Kdo je Nadia Calvino, ki prihaja na čelo Evropske investicijske banke?

8. decembra, 2023 11.49

Vodenje Evropske investicijske banke (EIB) bo prevzela španska gospodarska ministrica Nadia Calvino, so se v Bruslju dogovorili finančni ministri članic EU. Calvino bo prva ženska na čelu banke s sedežem v Luksemburgu, poroča STA.

Nadia Calvino položaj ministrice za gospodarstvo zaseda od leta 2018, v tem času pa je po oceni analitikov špansko gospodarstvo uspešno prepeljala čez pandemijo covida-19. Španija ima tudi eno najnižjih ravni inflacije v območju z evrom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za pragmatično političarko, ki se zna spopasti z izzivi na vodilnih položajih.

EIB je imela od leta 1958 sedem predsednikov, nikoli pa na položaju ni bil Španec in nikoli ženska, še navaja AFP in dodaja, da je 55-letnica v boju za stolček premagala podpredsednico Evropske komisije, Danko Margrethe Vestager.

European Investment Bank President Werner Hoyer attends GLOBSEC’s 2023 Bratislava Forum in Bratislava on May 29, 2023. The forum takes place until May 31.,Image: 780073548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Calvino bo na položaju predsednice zamenjala Wernerja Hoyerja (Foto: PROFIMEDIA)

Calvino bo na položaju zamenjala Wernerja Hoyerja, ki drugi šestletni mandat na čelu EIB zaključuje s koncem leta.

EIB si izposoja denar na kapitalskih trgih in ga pod ugodnimi pogoji posoja za projekte, ki podpirajo cilje EU. Približno 90 odstotkov posojil namenja projektom v EU, finančnih sredstev pa ne dobiva iz proračuna EU. Je v skupni lasti držav članic.

Lani je banka sklenila posojilne pogodbe v skupni višini 65,1 milijarde evrov, še poroča dpa.