Je Googlov Gemini prehitel ChatGPT?

Tehnologija Forbes 11. decembra, 2023 05.30
featured image

Googlovo učenje Geminija na lastnih čipih razkriva še eno od njegovih prednosti. S tem resno izziva ChatGPT, katerega razvoj je z milijardami podprl Microsoft.

11. decembra, 2023 05.30

Google je v sredo predstavil svoj težko pričakovani novi model umetne inteligence Gemini, impresivno programsko opremo, ki lahko rešuje matematične probleme, razume slike in zvok ter posnema človeško razmišljanje.

Vendar pa Gemini razkriva tudi Googlovo edinstveno prednost v primerjavi z drugimi akterji na področju umetne inteligence: Google jo je usposobil na čipih, ki jih je zasnoval v lastni režiji in ne na tako zelo zaželenih grafičnih procesorjih, za katere se preostala industrija trudi, da bi jih nakopičila.

Z zaostrovanjem tekme na področju umetne inteligence so grafični procesorji (GPU) v Silicijevi dolini postali močna valuta. Podjetje Nvidia, ki je bilo ustanovljeno pred 30 leti, je zaradi tega postalo velikan, vreden bilijon dolarjev. Bela hiša je omejila izvoz čipov na Kitajsko, da bi svoji nasprotnici preprečila, da bi izrabila zmogljivosti umetne inteligence.

Vendar analitiki pravijo, da dejstvo, da je DeepMind, Googlov laboratorij za umetno inteligenco, svoj glavni model umetne inteligence usposobil na namensko zasnovanem čipu, poudarja veliko prednost, ki jo imajo velika podjetja pred novinci v času, ko so velikani, kot sta Google in Microsoft, že pod strogim nadzorom zaradi svoje prevlade na trgu.

V čem je Google v prednosti

Googlova računska strojna oprema je tako učinkovita, da je lahko izdelala najsodobnejši model v panogi in očitno prehitela model ChatGPT podjetja OpenAI, ki je bil večinoma izdelan z grafičnimi procesorji Nvidie.

Google trdi, da je Gemini boljši od najnovejšega modela GPT-4 podjetja OpenAI na več ključnih področjih, vključno z razumevanjem jezika in sposobnostjo ustvarjanja kode (Foto: PROFIMEDIA)

Google trdi, da je Gemini boljši od najnovejšega modela GPT-4 podjetja OpenAI na več ključnih področjih, vključno z razumevanjem jezika in sposobnostjo ustvarjanja kode. Google pravi, da njegov pospeševalnik umetne inteligence TPU (Tensor Processing Unit), ki ga je Google razvil za strojno učenje nevronskih mrež z uporabo Googlove programske opreme TensorFlow, omogočajo Geminiju, da deluje bistveno hitreje kot prejšnji, manj zmogljivi modeli.

“Če bo Google ponudil model GPT-4, ki bo izurjen in bo deloval na namensko zasnovanem čipu, je to lahko znak, da so tehnološki sklopi umetne inteligence, ki so vertikalno integrirani od čipa do programske opreme, resnično prihodnost,” je v sporočilu strankam zapisal Fred Havemeyer, vodja raziskav umetne inteligence pri Macquarie, ki se ukvarja s finančnimi storitvami.

Havemeyer je dodal, da je Google v edinstvenem položaju, da lahko uporablja čipe, izdelane po meri, kot jih lahko le redki, pri čemer lahko izkoristi svoj obseg, proračun in strokovno znanje.

“Google je pokazal, da je to vsaj mogoče,” je za Forbes povedal Havemeyer. “Menimo, da je to zelo zanimivo, saj je zdaj trg zelo omejen, ko gre za dostop do grafičnih procesorjev.

Tekma v razvoju lastnih čipov

Velika tehnološka podjetja že leta razvijajo lastne čipe v upanju, da se bodo rešila odvisnosti od velikanov proizvodnje čipov. Google je skoraj desetletje razvijal lastne čipe umetne inteligence, imenovane Tensor Processing Units ali TPU.

Poleg pomoči pri usposabljanju Geminija jih je podjetje uporabilo tudi za pomoč pri branju imen na tablah, ki so jih posnele kamere programa Street View, in za razvoj zdravstvene tehnologije na področju zvijanja beljakovin za potrebe odkrivanja zdravil.

Amazon je prav tako predstavil lastna pospeševalnika umetne inteligence, imenovana Trainium in Inferentia, Facebookova matična družba Meta pa je v začetku leta napovedala svoj čip MTIA. Tudi Microsoft naj bi delal na svojem čipu, ki naj bi imel kodno ime Athena. Apple, ki že dolgo snuje lasten čip, je v začetku leta predstavil nov čip z imenom R1, ki poganja slušalke Vision Pro.

Malo verjetno je, da bi katera od naših strank šla iz nič ustvarjati celoten ekosistem čipov.

Lisa Su, AMD

Lise Su, glave izvršne direktorice velikana AMD, ki ima manjši delež na trgu grafičnih procesorjev, ne skrbi, da bi lahko velike tehnološke stranke nekoč postale njihovi tekmeci. “To je naravno,” je povedala za revijo Forbes v začetku tega leta. Dejala je, da je smiselno, da podjetja želijo izdelovati svoje komponente, saj hočejo doseči čim večjo učinkovitost poslovanja. Vendar dvomi, da bi se velika tehnološka podjetja lahko kosala s strokovnim znanjem AMD, pridobljenim v desetletjih.

Gemini Ultra na trgu že v začetku 2024

Googlov novi model lahko močno spremeni področje umetne inteligence. Podjetje bo izdalo tri različice Geminija z različnimi stopnjami izpopolnjenosti. Najzmogljivejša različica Gemini Ultra, ki lahko analizira besedilo in slike, bo prišela na trg v začetku prihodnjega leta. Najosnovnejšo različico, Gemini Nano, bodo uporabili za delovanje funkcij v Googlovem vodilnem pametnem telefonu Pixel 8 Pro.

Srednjo različico, Gemini Pro, zdaj uporabljajo v generativnem klepetalnem robotu Bard, ki ga je podjetje predstavilo v začetku tega leta. Sprva je bil mlačno sprejet, saj je med promocijskim videoposnetkom ustvaril napačen odgovor in odnesel sto milijard dolarjev tržne vrednosti Googlove matične družbe Alphabet.

Gemini bi lahko bil Googlova najboljša priložnost, da prehiti OpenAI, potem ko so prejšnji mesec odstavili in po nekaj dneh za glavnega izvršnega direktorja znova imenovali Sama Altmana.

Nova različica čipov po meri

Google je ob napovedi prihoda Geminija predstavil tudi najnovejšo različico svojih čipov po meri, TPU v5p, ki jih bo dal na voljo zunanjim razvijalcem in podjetjem za učenje njihove umetne inteligence. “Ta naslednja generacija TPU-jev bo pospešila razvoj Geminija in pomagala razvijalcem in podjetjem hitreje usposabljati obsežne generativne modele umetne inteligence, kar bo omogočilo, da bodo novi izdelki in zmogljivosti prej prišli do uporabnikov,” sta v blogu zapisala Googlov glavni izvršni direktor Sundar Pichai in soustanovitelj DeepMinda Demis Hassabis.

To novo obdobje modelov predstavlja enega največjih znanstvenih in inženirskih prizadevanj, ki smo se jih lotili kot podjetje.

Sundar Pichai, Goolge

Gemini je rezultat obsežnih prizadevanj Googla, da na trg hitreje pošilja izdelke z umetno inteligenco. Novembra lani se je podjetje znašlo na tleh, ko je OpenAI poslal na trg ChatGPT, nepričakovano uspešnico, ki je navdušila javnost.

To je v Googlu sprožilo preplah in spodbudilo soustanovitelja Sergeyja Brina, ki je bil dolgo odsoten, potem ko je leta 2019 zapustil svojo vsakodnevno vlogo v podjetju, da je spet začel programirati. Aprila so združili dva raziskovalna laboratorija, Google Brain in DeepMind, ki sta bila prej ločena, da bi spodbudili razvoj novih izdelkov.

“To so prvi modeli iz obdobja Gemini in prva uresničitev vizije, ki smo jo imeli, ko smo v začetku leta ustanovili Google DeepMind,” je dejal Pichai. “To novo obdobje modelov predstavlja enega največjih znanstvenih in inženirskih prizadevanj, ki smo se jih lotili kot podjetje.”

Avtor članka je Richard Nieva.