Slovenski CargoX v skupne projekte s carino Abu Dabija

Posel Forbes Slovenija 8. decembra, 2023 16.42 > 8. decembra, 2023 16.40
featured image

Po lanskem dogovoru z egiptovsko vlado je slovensko podjetje CargoX zdaj sklenilo še sodelovanje s carino Abu Dabija.

8. decembra, 2023 16.42 > 8. decembra, 2023 16.40

Carina Abu Dabija je uresničila napoved in na tehnološkem sejmu Gitex 2023 zagnala razširjeno obliko svojega sistema “Nevidna carina”. Ta uporablja tehnologijo veriženja blokov (blockchain), imenovano Trgovinska veriga.

Omenjeno platformo je po pisanju portala LaraontheBlock, na področju trgovine mogoče vpeljati v svetovne rešitve, ki že uporabljajo enako tehnologijo.

Z novo pridobitvijo naj bi povečali učinkovitost carinskih operacij in zanesljivost informacijskih virov. Obenem se obeta tudi bolj proaktivna in hitrejša obdelava podatkov.

Portal piše še, da platforma povečuje zmogljivosti spremljanja pošiljk ter postopke prevoza in odprave. Med prednostmi se omenja napoved časa dobave, kar lahko prispeva k manjšim stroškom, povezanih s carinskimi postopki.

Izboljšala naj bi se tudi komunikacija med trgovinskimi partnerji in varnost dobavnih verig.

Sodelovanje slovenskega podjetja

Arabci pa so na sejmu sklenili še sodelovanje s slovenskim podjetjem CargoX, ki ponuja rešitve v logistični industriji ob uporabi tehnologije veriženja blokov.

S sporazumom o sodelovanju želita podpisnici vzpostaviti okvir za izvajanje projektov z uporabo tehnologije veriženja blokov, hkrati pa dodatno okrepiti medsebojne odnose.

Carina Abu Dabija po navedbah portala LaraontheBlock pričakuje, da bo sodelovanje vodilo k izboljšanju storitev za stranke.

Računajo tudi na izmenjevanje strokovnega znanja in informacij z Ljubljančani, obe strani pa naj bi izkoristili potenciale na področjih skupnega interesa.

Tovor v Luki Koper
Sporazumom naj bi v logistični industriji vzpostavil dodaten okvir za izvajanje projektov z uporabo tehnologije veriženja blokov (Foto: BOBO)

Koristi naj bi imeli že zaradi uporabe naprednega sistema informacij o tovoru.

Ljubljančani razpolagajo tudi s platformo, ki omogoča digitalni prenos dokumentov na podlagi tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Nekaj podobnega naj bi zdaj lahko ponudili uvoznikom in izvoznikom v pristaniščih Abu Dabija, kar bi lahko privedlo do bolj tekoče blagovne menjave.

To sicer za slovensko podjetje CargoX ni prvi dogovor s katero od arabskih držav. Že lani so sklenili posel z egiptovsko vlado. Tam so na enotno informacijsko okno dodali možnost storitev prenosa izvoznih dokumentov, ravno prek tehnologije veriženja blokov.

Slovenci hitro rastejo. Prihodke od prodaje iz leta 2021 so lani več kot podvojili – ustvarili so 67,4 milijona evrov. To je zadoščalo za 16,8 milijona evrov čistega dobička.