Srbija in Bolgarija dokončali gradnjo novega plinovoda med državama

Novice Forbes Slovenija 10. decembra, 2023 12.28 > 10. decembra, 2023 12.29
featured image

Nova 170-kilometrska povezava med Nišem in Sofijo naj bi Srbiji omogočala zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina.

10. decembra, 2023 12.28 > 10. decembra, 2023 12.29

Srbija in Bolgarija sta zaključili gradnjo plinovoda med Nišem in okolico bolgarske prestolnice Sofija, poroča Bloomberg. Plinovod, ki v dolžino meri okrog 170 kilometrov, bo Srbiji pomagal zmanjšati odvisnost od ruskega zemeljskega plina.

Zmogljivost plinovoda, gradnja katerega se je začela februarja, bo znašala 1,8 milijard kubičnih metrov plina na leto. To je približno 60 odstotkov letne porabe tega energenta v Srbiji, ki znaša preko tri milijarde kubičnih metrov.

Nova povezava bo Srbiji omogočila dostop do alternativne oskrbe s plinom iz Grčije ali Azerbajdžana. Hkrati bo Bolgariji omogočila dostop do plina iz zahodne Evrope ali Jadranskega morja, še piše Bloomberg.

Srbija je skoraj v celoti odvisna od ruskega uvoza plina. Maja 2022, po začetku vojne v Ukrajini, je država zagotovila “zelo ugodno” triletno pogodbo z ruskim plinskim velikanom Gazprom, piše Al Jazeera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Boglarije Rumen Radev
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Boglarije Rumen Radev se nadejata bolj razpršene dobave plina (Foto: PROFIMEDIA)

Nevtralnost in približevanje EU

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je od začetka vojne v Ukrajini ohranjal nevtralnost, kljub pritisku zahodnih držav, da se Srbija pridruži režimu sankcij proti Rusiji. Obenem vztraja, da je Srbija na poti članstvu v Evropski uniji (EU).

EU je bolgarski del plinovoda sofinancirala s 27,6 milijona evrov v okviru programa Connecting Europe Facility Energy in s 6 milijoni evrov iz strukturnih skladov. Komisija je financirala tudi srbski odsek plinovoda z nepovratnimi sredstvi EU v višini 49,6 milijona EUR prek sheme predpristopnega instrumenta (IPA).

Sredi novembra je Srbija podpisala pogodbo z Azerbajdžanom za dobavo 400 milijonov kubičnih metrov plina na leto, pa je poročal Reuters.

“Podpisana pogodba predvideva dobavo 400 milijonov kubičnih metrov plina v prihodnjem letu, pričakujemo pa, da se bodo te količine v prihodnjih letih še povečale,” je takrat dejala srbska ministrica za rudarstvo in energijo Dubravka Djedović Handanović.

Otvoritvene slovesnosti v Nišu so se v nedeljo udeležili Vučić, bolgarski predsednik Rumen Radev in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev.