Petrol zapušča še prvi finančnik

Novice Forbes Slovenija 8. decembra, 2023 17.28
featured image

Konec novembra je mesto predsednice uprave Petrola zapustila Nada Drobne Popović, zdaj odhaja tudi prvi finančnik Matija Bitenc.

8. decembra, 2023 17.28

Po tem, ko je Petrol konec novembra sporazumno zapustila predsednice uprave Nade Drobne Popović, je zdaj odstopil še Matija Bitenc, ki je bil v upravi odgovoren za finance, računovodstvo, zakladništvo, poslovno inteligenco, kontroling in upravljanje tveganj.

Kot so v Petrolu zapisali v sporočilu za javnost, je nadzorni svet na današnji seji sprejel odstopno izjavo Bitenca. Funkcija člana uprave mu preneha danes, v družbi pa, da preda posle, ostaja do vključno 4. januarja 2024.

Bitenc se bo posvetil Geoplinu

Matija Bitenc je združeval funkciji člana uprave Petrola in glavnega direktorja v družbi Geoplin, vendar se je zaradi obsežnosti in kompleksnosti obeh vlog odločil, da se bo v prihodnje osredotočil izključno na vodenje Geoplina, še piše v sporočilu za javnost Petrola.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi Bitenca nasledil član uprave Marko Ninčevič, ki je od leta 2007 do 2017 najprej delal v NLB, nato v Gorenjski banki, leta 2017 pa je prevzel vodenje Lisce v lasti Darija Južne, okoli 10-odstotnega lastnika Petrola.

Bitenc je v upravo Petrola prišel marca 2020 na predlog Nade Drobne Popović, ki jo je konec novembra nasledil Sašo Berger.

Kot smo poročali, je po neuradnih informacijah šlo pri zamenjavi na vrhu Petrola za epilog že več mesecev trajajočih soglasij med Nado Drobne Popović in nekaterimi največjimi lastniki družbe na čelu z Darijem Južno.

Janez Žlak, SDH
Po tem, ko so se nadzorniki Petrola z Janezom Žlakom na čelu konec novembra poslovili od predsednice uprave, so se zdaj razšli še s članom uprave, odgovornim za finance (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V dneh po menjavi Drobne Popović so tako iz političnih kot gospodarskih krogov prihajale govorice, da naj bi bil razlog v tem, da Drobne Popović podjetju CGP v lasti Južne ni želela odobriti aneksa za (neupravičen) obračun dodatnih del.

SDH terja odgovore

Spomnimo, Slovenski državni holding (SDH), ki ima 33-odstotni delež v Petrolu, je po nedavni menjavi Drobne Popović nadzornikom, ki jih vodi Janez Žlak, poslal poziv za dodatna pojasnila.

V pismu je med drugim navedel, da nadzorni svet razlogov za menjavo Drobne Popović, pa tudi za poletno menjavo člana uprave Jožeta Bajuka, “ni ustrezno komuniciral z delničarji oziroma širšo zainteresirano javnostjo”.

Čeprav so iz Petrola v obeh primerih sporočili, da sta menedžerja odšla na lastno pobudo in sporazumno, SDH ponovno zanima, kdo je dal pobudo za predčasno prenehanje, ali sta oba sama podala enostransko odstopno izjavo, ali ju je s funkcije odpoklical nadzorni svet, ali pa je šlo za sporazumno predčasno prenehanje mandatov.

Pa tudi, ali so obstajali razlogi pri članu oziroma predsednici uprave (nekrivdni ali krivdni), na podlagi katerih je nadzorni svet sprejemal svoje odločitve, in kateri so ti razlogi.

Upravljavca državnih naložb med drugim zanima še, ali je bil katerikoli član nadzornega sveta deležen kakršnihkoli pritiskov zunanjih oseb na svoje odločanje v zvezi s kadrovskimi potezami.