Nemški velikan bele tehnike bo prihodnje leto množično odpuščal

Novice Jan Artiček 11. decembra, 2023 11.37
featured image

Proizvajalec bele tehnike in dobavitelj avtomobilski industriji Bosch se bo do leta 2025 poslovil od 1.500 delavcev.

11. decembra, 2023 11.37

Nemški velikan Bosch, poznan po gospodinjskih aparatih in eden večjih dobaviteljev delov za nemško avtomobilsko industrijo, se mora prilagoditi spremembam v povpraševanju in tehnološkemu napredku v industriji. Zato bodo morali v prihodnjem letu odpustiti do 1.500 delavcev, piše Reuters.

“Kot druga podjetja moramo tudi mi prilagoditi stopnjo zaposlovanja stanju naročil, strukturnim spremembam v avtomobilskem sektorju in tržnemu prodoru novih tehnologij,” je za medij komentiral tiskovni predstavnik Boscha.

Pri strukturnih spremembah gre predvsem za prehod avtomobilske industrije od motorjev na notranje zgorevanje na električna vozila.

Odpuščanja bodo prizadela oddelke razvoja, administracije in prodaje v sektorju pogona, ki spada v sklop industrijske tehnologije. Ogrožena so delovna mesta v Boschevih tovarnah v okrajih Feuerbach in Schwieberdingen. Obe se nahajata v okolici Stuttgarta, kjer je Robert Bosch ustanovil podjetje leta 1886.

Skupina se o podrobnostih pogovarja s svetom delavcev, piše Reuters.

Delavka v tovarni Boscha
Delavka v Boschevi tovarni Feuerbach v nemškem Stuttgartu, kjer zaposlenim grozi izguba delovnih mest (Foto: PROFIMEDIA)

Odpuščanj v glavnem viru prihodkov ne bo

Bosch je lani ustvaril 88,2 milijard evrov prihodkov, od tega dobrih 52 milijard evrov v sektorju mobilnosti in dobrih 21 milijard v sektorju potrošniških dobrin. Industrijske tehnologije, kamor spadajo ogrožena delovna mesta v pogonih, ustvarijo najmanj prihodkov za podjetje, lani okrog 6,9 milijard evrov.

Pri podjetju so potrdili, da do konca leta 2027 ne bo obveznih odpuščanj v nemških tovarnah za sektor mobilnosti.

Zadnja, četrta divizija Boschevih operacij se imenuje Energija in gradbena tehnologija. Ta je lani ustvarila sedem milijard evrov prihodkov.

Dobiček iz poslovanja je v 2022 znašal 3,8 milijarde evrov.

Zapletena lastniška struktura

Podjetje je v 94-odstotni lasti Fundacije Roberta Boscha, dobrodelne organizacije, ki jo obvladuje družina ustanovitelja. Fundacija nima glasovalnih pravic v podjetju, saj jih je prenesla na industrijski sklad Robert Bosch Industrietreuhand KG.

Družina Bosch ima neposredno v lasti pet odstotkov podjetja in sedem odstotkov glasovalnih pravic, po podatkih družbe.