Še ena naftna poroka

Posel Forbes Slovenija 11. decembra, 2023 19.05
featured image

Occidental Petroleum bo za CrownRock odštel 12 milijard dolarjev (okoli 11 milijard evrov).

11. decembra, 2023 19.05

Occidental Petroleum bo prevzel energetsko družbo CrownRock, ki je močno prisotna v Permskem bazenu v Teksasu. Nakup, ki ga bodo izvedli z denarjem in delnicami, je “težek” 12 milijard dolarjev (okoli 11 milijard evrov).

Occidental bo prevzel tudi 1,2 milijarde dolarjev (okoli 1,1 milijarde evrov) dolga CrownRocka, s prevzemom pa bo povečal svojo prisotnost na največjem naftnem polju v ZDA.

Nov prevzem prihaja po tem, ko je Exxon Mobil oktobra sklenil 60 milijard dolarjev (okoli 55 milijard evrov) vreden posel s Pioneer Natural Resources, Chevron pa 53 milijard dolarjev (dobrih 48 milijard evrov) vreden sporazum z družbo Hess.

Kaj pridobi Occidental s prevzemom

S prevzemom podjetja CrownRock, ki naj bi bil končan v prvem četrtletju prihodnjega leta, bo Occidental pridobil več kot 94 tisoč hektarjev v bazenu Midland v Teksasu. Tako naj bi prihodnje leto proizvodnjo v Permskem bazenu povečal za 170 tisoč sodov nafte na dan.

“CrownRock se nam zdi strateško primeren, saj nam daje priložnost za povečanje proizvodnje v bazenu Midland in omogoča ustvarjanje vrednosti za naše delničarje s takojšnjim povečanjem prostega denarnega toka,” je dejala glavna izvršna direktorica družbe Occidental Vicki Hollub.

Occidental je imel 30. septembra po podatkih družbe približno 18,6 milijarde dolarjev (okoli 17 milijard evrov) dolga, posel s CrownRockom pa bi bil njegov prvi večji nakup po prevzemu konkurenčnega Anadarko Petroleum leta 2019, za katerega se je precej zadolžil.

Podjetje namerava v naslednjih 12 mesecih zmanjšati glavnico dolga za vsaj 4,5 milijarde dolarjev, saj pričakuje od 4,5 do 6 milijard dolarjev kupnin od nekaterih prodaj.