Ali so decembrske službene zabave dobra ideja

Dobro življenje Neža Pušnik 12. decembra, 2023 09.20
featured image

Decembrske službene zabave so priložnost za krepitev odnosov med zaposlenimi, prav tako pa ustvarjajo občutek pripadnosti podjetju. Pa imajo podoben učinek tudi, če je udeležba obvezna?

12. decembra, 2023 09.20

December je mesec, ki je poln družabnih priložnosti. Ne le, da ob koncu meseca nastopijo božični in novoletni prazniki, ki jih praviloma preživimo z najbližjimi – tukaj so tudi božični sejmi, prvi “kuhančki” in decembrske službene zabave.

Številna podjetja se približno sredi decembra odločijo za organizacijo tako imenovanih zaključkov. Medtem ko je za nekatere zaposlene službena zabava priložnost, da se poveselijo in sprostijo, je to za druge lahko velik stres oziroma jim celo povzroča tesnobo.

Zakaj “da” za službene zabave

V večini podjetij je udeležba na službeni zabavi ob koncu leta prostovoljna in brezplačna. Obvezna udeležba lahko v zaposlenih vzbudi občutek prisile, kar negativno vpliva na njihovo dojemanje dogodka, opozarja Eva Esih, direktorica in soustanoviteljica podjetja za strateško kadrovanje PsyBit.

Službene zabave bi morale biti namenjene sprostitvi ter krepitvi medosebnih odnosov in povezanosti med zaposlenimi, kar je pod prisilo težje doseči. Poleg tega je treba upoštevati različne osebne okoliščine zaposlenih, kot so družinske obveznosti, zdravstvena stanja ali preprosto osebne preference.

“Vključujoča kultura bi morala spoštovati te različnosti in zagotavljati prostovoljno udeležbo, saj ta spodbuja občutek pripadnosti brez pritiska,” dodaja Esih.

Tudi vprašanje plačila simbolične vstopnine je treba obravnavati s senzibilnostjo do finančnih zmožnosti vseh zaposlenih. V idealnem primeru bi moralo biti financiranje korporativnih dogodkov, kot so službene zabave, v pristojnosti podjetja, saj je to naložba v delovno kulturo in zadovoljstvo zaposlenih.

“Če pa se podjetje odloči za zaračunavanje vstopnine, sta ključnega pomena transparentnost glede porabe sredstev in zagotovilo, da je to resnično simboličen znesek, ki za nikogar ni ovira pri udeležbi,” svetuje sogovornica.

Kaj vodstvu pove število zaposlenih na zabavi

Direktorica podjetja za kadrovsko svetovanje FirstClass Ajda Sibinčič medtem poudari dobro prakso, da vodstvo zaposlenim zaračuna simboličen znesek, ki ga potem v celoti namenijo v dobrodelne namene. “S tem ko zaposleni namenijo vsaj minimalen prispevek, si zagotovimo, da lažje načrtujemo število udeležencev in zmanjšamo osip, z donacijo pa naredimo nekaj dobrega za družbo in s tem tudi za pripadnost podjetju,” pojasnjuje Sibinčič.

Obvezna udeležba na službeni zabavi lahko v zaposlenih vzbudi občutek prisile, kar negativno vpliva na njihovo dojemanje dogodka, opozarja Eva Esih, direktorica podjetja PsyBit.
(Foto: Osebni arhiv)

Če je udeležba na zabavi popolnoma prostovoljna, pa lahko vodstvu to, koliko zaposlenih se dogodka udeleži, marsikaj pove o delovnem vzdušju in morali zaposlenih.

Medtem ko velika udeležba kaže na dobro delovno vzdušje in močan občutek pripadnosti podjetju, lahko majhna udeležba nakazuje na težave v organizacijski kulturi, recimo na pomanjkanje zavzetosti, nezadovoljstvo in občutek izolacije med zaposlenimi. Tako Esih svetuje, da vodstvo te informacije uporabi pri oblikovanju strategij za izboljšanje delovnega okolja in spodbujanju večje vključenosti zaposlenih.

Kako to počnejo v slovenskih podjetjih

Z vprašanji, kako so pri njih videti decembrske službene zabave, smo se obrnili na več slovenskih podjetij. V Zavarovalnici Triglav so pojasnili, da so v preteklih letih interna prednovoletna srečanja sicer organizirali, a so se letos odločili, da bodo denar, ki bi ga sicer porabili za zabavo, dali v sklad, v katerem zbirajo denar za pomoč prizadetim v letošnjih avgustovskih poplavah. Udeležba na njihovih prednovoletnih in drugih srečanjih je sicer vedno prostovoljna, zaposleni pa se morajo nanje prijaviti vnaprej.

Če je udeležba na zabavi popolnoma prostovoljna, lahko vodstvu to, koliko zaposlenih se dogodka udeleži, marsikaj pove o delovnem vzdušju in morali zaposlenih. Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V biotehnološkem podjetju Jafral bo zabava letos potekala v obliki novoletne večerje, tudi pri njih pa se zaposleni sami odločijo, ali se bodo zabave udeležili. “Če bi prišlo le malo zaposlenih, bi to lahko pomenilo, da se ne želijo družiti med sabo, z vodstvom, da je bil izbran slab termin za zabavo ali pa da je bila slaba lokacija,” razmišljajo v vodstvu podjetja. A je udeležba, kot so pojasnili, vsako leto velika, saj pride približno tri četrt zaposlenih.

Mariborsko podjetje Mikro+Polo decembrsko službeno zabavo organizira vsako leto, saj tudi sicer v veliki meri spodbujajo neformalno druženje zaposlenih. Letos so se odločili za tematsko zabavo, ki bo potekala v disko slogu sedemdesetih in osemdesetih let. Za zabavo tudi oni zbirajo prijave, saj udeležba ni obvezna, medtem ko je na teambuildingu, ki ga organizirajo čez leto, udeležba nujna. “Decembrska službena zabava je simboličen zaključek leta, priložnost za druženje in krepitev medosebnih odnosov ter ne nazadnje tudi nagrada za celoletno pridno delo,” so še dodali.

Kako se primerno vesti na službeni zabavi?

Kot opozarja direktorica in soustanoviteljica podjetja PsyBit Eva Esih, je službena zabava dogodek, ki združuje zabavni in profesionalni vidik, zato je ključnega pomena, da najdemo ravnotežje med sproščenostjo in določeno mero profesionalnosti. To pomeni, da se je dobro izogniti prekomernemu uživanju alkohola, neprimernim pogovorom ali šalam, ki bi lahko bile žaljive ali neprimerne. “Ohranjanje profesionalnosti ne pomeni, da zaposleni ne morejo uživati na zabavi, temveč da morajo biti pozorni na svoje vedenje in kako to vpliva na njihov profesionalni ugled in odnose s sodelavci. Ustrezno vedenje na službenih zabavah prispeva k zdravemu delovnemu okolju, kjer se spoštujejo meje in se hkrati spodbuja sproščeno druženje,” dodaja.