Samovozeče Tesle v novem filmu napadajo Julio Roberts. Kako odgovarja Musk?

Novice Jan Artiček 11. decembra, 2023 13.27
featured image

Nov apokaliptični triler na Netflixu si zamišlja strašljivo uporabo samovozečih vozil Tesla, lastnik podjetja Elon Musk pa miri strasti.

11. decembra, 2023 13.27

Film Leave the World Behind, v produkciji Netflixa in z Julio Roberts v glavni vlogi, buri duhove s prizorom, kjer se samovozeče Tesle podivjano zaletavajo ena v drugo, medtem ko jim Julia z družino skuša pobegniti.

Apokaliptični triler v režiji Sama Ismaila, ki je poznan po seriji Mr Robot, se v prizoru nekje na sredini filma vpraša, kaj bi se zgodilo, če bi tehnologijo samovozečih vozil nekdo uporabil za zle namene. S tem komentira že obstoječe strahove glede te napredne tehnologije in porasta avtomatizacije nasploh.

Film Leave The World Behind
V enem prizoru iz filma Leave the World Behind se naftni tanker zaleti v obalo (Foto: PROFIMEDIA)

Apokalipsa na avtopilotu

V filmu spremljamo Amando (Roberts) in Claya (Ethan Hawke), ki z otroki počitnikujeta v luksuzni vili v majhni vasici izven New Yorka. Nepričakovano se jima pridružita še lastnik hiše G.H. (Mahershala Ali) in njegova hči Ruth (Myha’la Herrold). Vse bolj jasno postane, da se po državi dogajajo izpadi komunikacijske tehnologije, kar krepi sume o kibernetskem napadu.

Ko se Amanda zave katastrofe, se odloči z družino zapustiti svoje luksuzno zatočišče. Na avtocesti naletijo na nekaj, kar je videti kot prometni zastoj, kakršnega smo v podobnih filmih videli že neštetokrat.

Toda izkaže se, da gre za verižno trčenje povsem novih samovozečih vozil Tesla Model 3. Ko Amanda opazi etiketo, kjer piše, da gre za samovozeča vozila, se zave nevarnosti. Bliža se namreč nov val Tesel, ki izvajajo harakiri.

Teslo lahko poganja sonce, miri Musk

Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor Tesle, se je na prizor že odzval na svojem družbenem omrežju X. Skušal je pomiriti strasti in pojasniti, da bi se Tesle v apokaliptičnem scenariju v bistvu dobro obnesle.

“Tesla se lahko polni na sončne celice, tudi če svet postane kot v filmu Mad Max in zmanjka bencina,” je zapisal v objavi.

Toda Muskova razlaga ne odgovori zares na strahove, ki jih naslavlja prizor. Problem Julie Roberts namreč ni, da Tesle ne bi vžgale, ker bi primanjkovalo bencina, temveč, da se te Tesle lahko peljejo same in da z njimi lahko nekdo upravlja na daljavo.

Ni sicer prvič, da se Hollywood na svoj spektakularen način loteva nevarnosti samovozečih vozil. Na primer, v osmem delu franšize Hitri in drzni (Fate of the Furious) iz leta 2017 se Charlize Theron v vlogi zlobne hekerke Cipher odloči, da bo iz svojega štaba prevzela nadzor nad vozili na cestah in avtomobilskih salonih v New Yorku.

Vozilom izklopi funkcijo umikanja trkom in omogoči funkcijo avtonomne vožnje, namesto Noči živih mrtvecev pa dobimo Noč živih avtomobilov.