Sodišče odločilo: Trgovina Google Play je nelegalen monopol

Novice Forbes Slovenija 12. decembra, 2023 10.10
featured image

Razvijalcu igre Fortnite Epic Games je uspelo s tožbo proti spletnemu velikanu Alphabet, starševskem podjetju iskalnika Google.

12. decembra, 2023 10.10

Kalifornijski Alphabet, starševsko podjetje Googla, je po dobrem mesecu sojenja izgubil pomembno tožbo. V njej ga je podjetje Epic Games, razvijalec igre Fortnite, obtožilo nelegalnih monopolnih praks pri vodenju trgovine aplikacij Google Play. Google je na odločitev ameriškega sodišča že napovedal pritožbo.

Porota je po sklepnih izjavah v ponedeljek pritrdila vsem obtožbam podjetja Epic Games, poroča Reuters. Med drugim je razvijalec iger trdil, da je Google skušal onemogočiti konkurenco in razvijalcem aplikacij zaračunaval visoke provizije do 30 odstotkov.

Vztrajalo je tudi, da Google nezakonito povezuje svojo trgovino Play in storitev zaračunavanja. To pomeni, da morajo razvijalci uporabljati obe storitvi, da so njihove aplikacije lahko vključene v trgovino.

Izvršni direktor podjetja Epic Games Tim Sweeney je pozdravil odločitev sodišča v zapisu na omrežju X in trgovino Play še enkrat oklical za monopol.

Izvršni direktor Epic Games Tim Sweeney
Izvršni direktor podjetja Epic Games Tim Sweeney je tožil tako Google kot Apple zaradi vodenja njunih trgovin za aplikacije (Foto: PROFIMEDIA)

“Razsodba dokazuje, da so Googlove prakse trgovine z aplikacijami nezakonite in da zlorabljajo svoj monopol za pridobivanje pretiranih provizij, zadušitev konkurence in zmanjšanje inovacij,” je podjetje zapisalo v izjavi na svoji spletni strani.

“Še naprej bomo branili poslovni model Android in ostali globoko predani našim uporabnikom, partnerjem in širšemu ekosistemu Android,” pa je sporočil Wilson White, podpredsednik za vladne zadeve in javno politiko pri Googlu.

Monopol ali konkurenca?

Sodba bi lahko imela velik vpliv na poslovni model trgovin za aplikacije. Industrijo, ki ustvari okrog 200 milijard dolarjev (185 milijard evrov) na leto, obvladujeta tehnološka velikana Google in Apple.

Trgovina Play sicer ne predstavlja velikega deleža Googlovih prihodkov, ki jih podjetje v glavnem ustvari z oglaševanjem na iskalniku Google. Je pa pomembna, ker Googlu daje dostop do milijard mobilnih telefonov in tablic. Android poganja okrog 70 odstotkov pametnih telefonov, kar 95 odstotkov aplikacij na Androidu pa distribuira trgovina Play, piše BBC.

Google je zanikal nepravilnosti in trdi, da “intenzivno tekmuje s ceno, kakovostjo in varnostjo” proti Applovi trgovini App Store. Odvetnik podjetja Jonathan Kravis je porotnikom povedal, da “Google ne želi vsako leto izgubiti 60 milijonov uporabnikov Androida zaradi Appla”. Podjetje je tudi znižalo strukturo provizij, da bi konkuriralo Applu, je dejal Kravis.

“To ni ravnanje monopolista,” pravi.

Igra Fortnite
Fortnite je ena bolj priljubljenih videoiger, ki je leta 2021 ustvarila okrog 5,8 milijarde dolarjev prihodkov (Foto: PROFIMEDIA)

Odvetnik podjetja Epic Games Gary Bornstein pa je porotnike skušal prepričati, da Google “sistematično blokira” alternativne trgovine z aplikacijami v trgovini Play podjetja. Med bolj senzacionalnimi obtožbami je bila ta, da ima Google sistem za brisanje besedil in internih sporočil z namenom prikrivanja svojega protikonkurenčnega vedenja.

Epic je zavestno kršil pravila trgovine Play z izogibanjem Googlovi plačilni storitvi. Svojim uporabnikom je namreč omogočil nakupe aplikacij prek lastne storitve plačevanja. Google je nato v svoji trgovini blokiral aplikacijo Fortnite, Epic Games pa so leta 2020 v odgovor vložili tožbo.

TikTok v trgovini Apple
TikTok je bila lani najpogosteje prenesena aplikacija v trgovini Google Play (Foto: PROFIMEDIA)

To ni prva tožba

Google je v preteklosti že poravnal tožbe glede trgovine Play. Tožil ga je razvijalec aplikacij za zmenke Match, lastnik aplikacije Tinder, in več ameriških zveznih držav ter potrošnikov.

Epic Games je leta 2020 vložil podobno tožbo tudi proti Applu, a je septembra 2021 sodišče odločilo v prid Appla. Epic Games skuša primer obuditi na ameriškem vrhovnem sodišču.

Če odločitev obvelja, bi lahko razvijalci aplikacij dobili več vpliva na to, kako se njihove aplikacije distribuirajo in na kakšen način od njih zaslužijo, še piše Reuters.