UNCTAD: Svetovna trgovina se bo letos skrčila za pet odstotkov

Novice Forbes Slovenija 11. decembra, 2023 17.07
featured image

Svetovna trgovina se bo letos v primerjavi z lani skrčila za pet odstotkov, ugotavljajo pri Združenih narodih, kjer so pesimistični za prihodnje leto.

11. decembra, 2023 17.07

Agencija Združenih narodov za trgovino in razvoj (UNCTAD) je v najnovejšem poročilu o svetovni trgovini napovedala, da bo trgovina letos znašala približno 30,7 bilijona dolarjev.


Trgovina z blagom naj bi se letos skrčila za skoraj dva bilijona dolarjev oziroma za osem odstotkov, medtem ko naj bi se trgovina s storitvami povečala za približno 500 milijard dolarjev oziroma za sedem odstotkov, je poročal Reuters.

Negotovi obeti za prihodnje leto

UNCTAD krčenje svetovne trgovine deloma pripisuje predvsem manjšemu izvozu držav v razvoju.
“Svetovna trgovina je doživela upad v celotnem letu 2023, na kar so vplivali predvsem zmanjšano povpraševanje v razvitih državah, manjša rast vzhodnoazijskih gospodarstev in znižanje cen blaga,” so navedli v poročilu.

Napovedi za svetovno trgovino v letu 2024 ostajajo “zelo negotove in na splošno pesimistične”.
“Čeprav nekateri gospodarski kazalniki nakazujejo morebitno izboljšanje, bodo geopolitične napetosti, visoka stopnja zadolženosti in gospodarska nestabilnost predvidoma negativno vplivali na svetovno trgovino,” še navaja UNCTAD v poročilu.