Renaultova prodaja Nissanovih delnic prvi korak rahljanja vezi med partnerjema

Novice Forbes Slovenija 12. decembra, 2023 11.49
featured image

Renault je v torek prodal za 765 milijonov evrov delnic Nissana, ki jih je japonski avtomobilist odkupil nazaj po tržni ceni. Partnerstvo se je pričelo krhati leta 2018.

12. decembra, 2023 11.49

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault prodaja približno petodstotni delež v partnerskem japonskem podjetju Nissan v vrednosti okrog 765 milijonov evrov, poroča Bloomberg. Nissan bo delnice odkupil po tržni vrednosti ob koncu torkovega trgovanja, okrog 568,5 jena (3,6 evra) na delnico.

Pri prodaji bo sicer Renault vknjižil 1,5 milijard evrov izgube glede na začetno investicijo. Nissan in Renault sta pogoje prestrukturiranja njunega dolgoletnega partnerstva dorekla julija letos.

Dolga ločitev

Gre za prvo transakcijo v procesu, s katerim bo Renault svoj delež v Nissanu znižal s 43 na 15 odstotkov. Za ta namen je podjetje novembra preneslo 28,4 odstotka delnic Nissana v sklad in jih namerava postopno prodati, piše Reuters.

Partnerstvo, ki sta ga proizvajalca avtomobilov sklenila pred več kot 20 leti, se je zamajalo leta 2018. Povod je bila aretacija takratnega direktorja obeh podjeti Carlosa Ghosna, ki naj bi sredstva podjetja uporabljal za osebne namene.

Nekdanji direktor Nissana, Renaulta in Mitsubishija Carlos Ghosn
Nekdanji direktor Nissana, Renaulta in Mitsubishija Carlos Ghosn je povzročil krhanje partnerstva četrte največje avtomobilske skupine (Foto: PROFIMEDIA)

Pod njegovim vodstvom je Nissan leta 2016 prevzel tudi proizvajalca avtomobilov Mitsubishi z nakupom 34-odstotnega deleža v podjetju. Zavezništvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem je ustvarilo četrto največjo avtomobilsko skupino na svetu, za Toyoto, Volkswagnom in General Motors.

Veliki načrti Renaulta, morda tudi v Sloveniji

Renault bo s prodajo delnic okrepil likvidnost, ki jo potrebuje za lansiranje svojega podjetja za proizvodnjo električnih vozil Ampere. Novo podjetje je prvi mož francoskega velikana Luca de Meo napovedal v novembru. Še vedno pa ostaja nejasno, če bo proizvodnja potekala v slovenski tovarni Revoz.

Tovarna Revoz
Kot možna lokacija za proizvodnjo električnih vozil Ampere se omenja slovenski Revoz v Novem mestu (Foto: PROFIMEDIA)

De Meo načrtuje odcepitev Ampera in lansiranje samostojnega podjetja na borzi do prihodnje pomladi.

Nissan je napovedal odpis odkupljenih delnic. Čeprav je vrednost delnice letos zrasla za 36 odstotkov, še vedno ostaja nekje na polovici vrednosti iz leta 2017, še piše Bloomberg.

Poteza je bila “v skladu z Nissanovo zavezanostjo povečanju donosov delničarjev in kapitalske učinkovitosti,” so sporočili iz Nissana.