Znano je, kdo bo od poletja naprej vodil zreški Unior

Novice Forbes Slovenija 13. decembra, 2023 12.53 > 13. decembra, 2023 12.55
featured image

Nadzorni svet zreške skupine Unior je na torkovi seji Roberta Vugo soglasno imenoval za predsednika uprave za petletni mandat, ki ga bo nastopil 1. junija prihodnje leto.

13. decembra, 2023 12.53 > 13. decembra, 2023 12.55

Kot je Vuga zapisal v odstopni izjavi, se je za to odločil, ker je kadrovska komisija nadzornega sveta 7. decembra sprejela sklep, da ga predlaga za kandidata za predsednika uprave, poroča STA.

“Ker mora o moji kandidaturi nadzorni svet družbe odločati povsem neodvisno, menim, da ne bi zadoščalo, če bi se zgolj vzdržal glasovanja o lastnem imenovanju,” je zapisal. Dodal je, da želi s tem zagotoviti povsem neobremenjeno odločanje ostalih članov nadzornega sveta ter ohraniti lastno integriteto, kar bo ključno za njegovo nadaljnje delo.

Vuga je član nadzornega sveta družbe postal julija letos, sicer pa je trenutno član uprave nemške družbe E.G.O., lastnice podjetja Eta Cerkno, ki jo je pred tem prav tako nekaj časa vodil. Diplomirani ekonomist je bil v več kot 25 letih poklicne poti na vodilnih položajih v različnih domačih in mednarodnih podjetjih, nekaj časa tudi v Adrii Airways, ko jo je vodil aktualni finančni minister Klemen Boštjančič.

Hrastnik napovedal, da ne bo več kandidiral

Zreško skupino Unior, katere največji lastnik je s skoraj 40 odstotki Slovenski državni holding, trenutno vodi Darko Hrastnik, ki je nadzornike na seji 24. novembra seznanil, da ne namerava več kandidirati za nov mandat. Nadzorni svet je takrat naložil kadrovski komisiji, da pripravi predlog postopka za izbor predsednika uprave, še dodaja STA.

Hrastnik je Unior vodil od novembra 2012, pred tem je bil član uprave, nadzorniki pa so ga na to mesto imenovali po sporazumnem odpoklicu Gorazda Korošca, po izbruhu afere, povezane z novinarjem in lastnikom Info TV Vladimirjem Voduškom. Slednji je bil sicer letos pravnomočno oproščen očitkov o poskusu izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja.