Airbnb odgovoril na obtožbe o davčni utaji v Italiji: plačal bo pol milijarde

Novice Forbes Slovenija 13. decembra, 2023 15.49
featured image

Spletna platforma za kratkoročno oddajo nepremičnin Airbnb je po obtožbah o neplačevanju davkov v Italiji pristala na plačilo 576 milijonov evrov italijanski finančni upravi

13. decembra, 2023 15.49

Milansko javno tožilstvo je spletno platformo Airbnb pretekli mesec obtožilo, da med letoma 2017 in 2021 ni plačevala davka za kratkoročno oddajanje stanovanj, ki znaša 21 odstotkov.

“Podjetje Airbnb Ireland je sklenilo poravnavo, ki pokriva odtegljaje gostiteljev v obdobju od leta 2017 do leta 2021, pri čemer skupno plačilo znaša 576 milijonov evrov,” je sporočilo podjetje.

Ob tem so zapisali, da z italijanskimi oblastmi “nadaljujejo konstruktivno sodelovanje za leti 2022 in 2023”, poroča Reuters.

Enotni davek za oddajanje stanovanj je Italija uvedla leta 2017. V skladu s tem zakonom morajo platforme za kratkoročni najem, ki obdelujejo plačila, odtegniti dohodnino gostitelja.

Prilagodili bodo delovanje v Italiji

Pri Airbnb so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da nedavni proračunski načrti italijanske vlade pojasnjujejo, kako naj bi ta postopek potekal, poroča STA.

“Pozdravljamo jasnost, ki jo ponuja ta načrtovana posodobitev italijanske zakonodaje, in se pripravljamo na uskladitev z uvedbo novih orodij za gostitelje, da bo Airbnb samodejno odtegnil njihove davke in jih v njihovem imenu neposredno plačal italijanski davčni upravi,” so še zapisali.

Odločitev izpodbijali pred Sodiščem EU

Spletna platforma Airbnb je uvedbo davka leta 2017 izpodbijala, vendar je Sodišče EU decembra lani zavrnilo njene argumente za neplačilo davka in potrdilo, da mora Airbnb od italijanskih deležnikov pobrati davke in jih nakazati državi.

Italijansko sodišče je od Airbnb novembra zahtevalo plačilo 779 milijonov evrov neplačanih davkov, od tega zneska pa so odšteli približno 200 milijonov evro, kolikor so nekateri gostitelji na Airbnb sami neodvisno plačali italijanskim davčnim organom, so neuradno izvedeli pri Reutersu.