Milijonski odpoklic Teslinih vozil

Novice Marko Rabuza 13. decembra, 2023 16.40
featured image

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bo v ZDA odpoklical več kot dva milijona vozil.

13. decembra, 2023 16.40

Odpoklic bo upošteval vozila, ki so opremljene z asistenčnim orodjem Autopilot, saj bo Tesla namestila dodatne zaščitne ukrepe, kot jim je naložil ameriški varnostni regulator, poroča Reuters.

Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA) že več kot dve leti preiskuje Teslina vozila, če ustrezno opozarjajo voznika med tem, ko uporablja funkcijo Autopilot.

Tesla, ki jo vodi milijarder Elon Musk, je v vlogi za odpoklic vozila navedla, da nadzor programske opreme za samostojno vožnjo “morda ne zadostuje za preprečevanje zlorabe voznika” in lahko poveča tveganje za nesrečo.

Vršilec dolžnosti NHTSA Ann Carlson je avgusta za Reuters dejala, da morajo pri snovanju asistenčnih sistemov upoštevati, da ljudje preveč zaupajo tehnologiji.

Ne strinjajo se z obtožbami, vendar bodo izdali posodobitev

Teslin avtopilot naj bi avtomobilom omogočal samodejno krmiljenje, pospeševanje in zaviranje na voznem pasu, medtem ko lahko izboljšani avtopilot pomaga tudi pri menjavi voznega pasu na avtocestah.

Eden od sestavnih delov sistema Autopilot je sistem Autosteer, ki vzdržuje določeno hitrost ali razdaljo sledenja in poskrbi, da vozila ostanejo na svojem voznem pasu.

Tesla je sporočila, da se ne strinja z analizo NHTSA, vendar bo posodobila programsko opremo, ki bo “vključevala dodatne kontrole in opozorila poleg tistih, ki že obstajajo, da bi voznika še bolj spodbudila k odgovorni vožnji, kadar je vključen Autosteer”.

Tesla
Po mnenju agencije za varnost prometa Teslin Autopilot ne zahteva dovolj pozornosti voznika pri avtonomni vožnji (Foto: PROFIMEDIA)

Odpoklic bo vključeval modele S, X, 3 in Y

Podjetje bo posodobitev uvedlo za 2,03 milijona modelov S, X, 3 in Y v ZDA, ki segajo v modelno leto 2012, je sporočila agencija.

Posodobitev, ki temelji na strojni opremi vozila, bo vključevala večjo vidnost vizualnih opozoril na uporabniškem vmesniku, poenostavitev vklopa in izklopa funkcije Autosteer ter dodatna preverjanja ob vklopu funkcije Autosteer “in morebitno prekinitev uporabe funkcije Autosteer, če voznik med vklopljeno funkcijo večkrat ne pokaže stalnega in trajnega zavedanja pri vožnji”, so sporočili iz Tesle.

Agencija NHTSA je Tesle začela preiskovati avgusta leta 2021, po tem, ko so bila njihova vozila udeležena v več nesrečah. Preiskavo so še razširili poleti 2022, ko se je Teslino vozilo zaletelo v mirujoče reševalno vozilo.

NHTSA je sporočila, da je Tesla na podlagi svoje preiskave izdala odpoklic, potem ko je ugotovila, da “Teslina zasnova sistema Autopilot lahko vodi neustrezen nadzor vključevanja voznika in uporabe, kar lahko privede do predvidljive zlorabe sistema”.

V preteklosti več preiskav

Neodvisno od tega je uprava za varnost v cestnem prometu že leta 2016 začela ločeno preiskavo zaradi številnih nesreč, kjer je obstajal sum uporabe sistema Autopilot.

Tesla in NHTSA sta imeli od sredine oktobra več sestankov, na katerih sta razpravljali o začasnih sklepih agencije o morebitni zlorabi voznika in Teslinih predlaganih programskih popravkih. Preiskava še naprej ostaja odrta, saj na ta način agencija spremlja učinkovitost popravkov s strani Tesle.

Tesla je sicer že februarja odpoklicala 362.000 vozil v ZDA zaradi posodobitve programske opreme, potem ko je agencija NHTSA navedla, da vozila niso ustrezno upoštevala zakonov o prometni varnosti in bi lahko povzročila nesreče.