Priljubljena spletna prodajalna Etsy še pred prazniki v odpuščanje

Novice Forbes Slovenija 14. decembra, 2023 10.03
featured image

Priljubljena platforma Etsy, na kateri ustvarjalci lahko odprejo svojo spletno trgovino, bo še pred prazniki odpustila 11 odstotkov zaposlenih.

14. decembra, 2023 10.03

Spletna platforma Etsy, priljubljena trgovina, ki predvsem mladim ustvarjalcem unikatnih izdelkov omogoča, da lažje prodajajo svoje produkte, v okviru načrta za znižanje stroškov ukinja 225 delovnih mest. Po poročanju britanskega BBC bo spletno tržnico zapustilo več vodstvenih delavcev, med njimi vodja marketinga.

Kot je zaposlenim pojasnil glavni izvršni direktor Josh Silverman, so se za odpuščanja odločili, ker prodaja že dve leti ostaja nespremenjena. Priznal je, da je bilo zmanjševanje števila zaposlenih “nesrečno” izvedeno ravno pred prazniki, a ob tem dodal, da bodo vsi plače prejemali vsaj do 2. januarja.

Odpuščanje bo podjetje stalo 30 milijonov dolarjev (dobrih 27 milijonov evrov), saj mora vsem zaposlenim izplačati odpravnine. Po zmanjšanju števila zaposlenih pa bo spletna tržnica zaposlovala približno 1.770 ljudi, kar pomeni, da bodo odpustili 11 odstotkov trenutne delovne sile.

Kot je še pojasnil Silverman v obvestilu vlagateljem, so se za odpuščanje odločili v okviru strategije, s katero želijo podjetje Etsy preoblikovati v “bolj osredotočeno in agilno podjetje”.

Prostori podjetja Etsy v New Yorku
Prostori podjetja Etsy v New Yorku (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je Etsy?

Etsy je spletna tržnica, ki neodvisnim ustvarjalcem omogoča, da ustanovijo svojo trgovino. Večina asortimaja na platformi zaobsega ročno izdelane produkte, ki jih v običajnih trgovinah ni mogoče najti.

Etsy Inc. je podjetje s sedežem v Združenih državah Amerike, na newyorški tehnološki borzi Nasdaq pa so delnice podjetja prvič kotirale leta 2015. Trenutno cena delnice znaša okoli 84 dolarjev (dobrih 77 evrov), kar je daleč od njihove najvišje vrednosti 294 dolarjev (dobrih 269 evrov). To vrednost so dosegle v času pandemije covida-19, ko so po vsem svetu zaznali strmo naraščajoči trend spletne prodaje.

Glavni izvršni direktor Silverman je pred prevzemom vodstva v podjetju Etsy zasedal vodstvene pozicije tudi pri drugih priznanih podjetjih, kot so spletna dražbena stran eBay, podjetje Skye in American Express. Etsy je sicer ustanovila četverica mladih podjetnikov Rob Kalin, Chris Maguire, Haim Schoppik in Jared Tarbell, a danes nihče od njih ni več zaposlen v podjetju, še poroča BBC.