Bo nekdanji šef newyorške borze novi kriptokralj?

Ljudje Forbes 28. decembra, 2023 05.30
featured image

Zapustil je newyorško borzo (NYSE) in se preusmeril v kriptosvet. Tom Farley zdaj vodi kriptoborzo, ki mu je prej ni uspelo prevzeti, in pogleduje proti propadlem FTX.

28. decembra, 2023 05.30

Prejšnji mesec je CoinDesk, vodilno novičarsko spletišče za spremljanje digitalnega premoženja, objavilo, da ga je kupila kriptoborza Bullish, kjer je Farley zdaj glavni izvršni direktor.

Dan pozneje je Farley na televiziji CNBC potrdil, da je njegova nastajajoča borza tudi med potencialnimi kupci kriptoborze FTX. Ko so ga vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi FTX z nakupom izvlekel iz stečaja, je Farley izjavil: “Pogodba me omejuje, koliko lahko povem o tem primeru, ampak ko gre za FTX, se gibljemo na robu.”

Neuspeli poskus prevzema prek SPAC

Farley, ki je zavrnil Forbesovo prošnjo za intervju, ima očitno raje bolj pritajen način, ko gre za razkritja podjetij. Potem ko je leta 2022 vodil neuspešen poskus združitve svojega podjetja Far Peak Acquisition s kriptoborzo Bullish prek podjetja za posebne prevzeme (s kratico SPAC – gre za nekakšna slamnata podjetja, ki kotirajo na borzi in se poskušajo združiti z drugim podjetjem, ki potem nasledi delniško kotacijo tega slamnatega podjetja, op. ur,), vreden 600 milijonov dolarjev (okoli 546 milijonov evrov), se je v začetku maja 2023 brez kakršnekoli predhodne najave pojavil kot glavni izvršni direktor Bullisha.

Družba Bullish se ni odzvala na vprašanja, kako in pod kakšnimi pogoji je prišel na to funkcijo, vendar je nekdo, ki je seznanjen z dogajanjem, potrdil, da njegove zaposlitve niso javno objavljali. V Bullishovem sporočilu za javnost 2. maja so ga navedli za glavnega izvršnega direktorja, začetek dela na tej funkciji z majem pa je zabeležen tudi v njegovem profilu na omrežju LinkedIn.

Transakcija prek podjetja za posebne prevzeme (SPAC), ki sicer ni uspela, bi prinesla približno 840 milijonov dolarjev (okoli 766 milijonov evrov) svežega kapitala, Farley pa bi postal glavni izvršni direktor družbe Bullish. Delničarji SPAC in pridruženi vlagatelji bi dobili približno devet odstotkov lastniškega kapitala v razširjeni družbi, vendar manj kot tri odstotke glasovalnih pravic. Borza je na koncu dobila Farleyja, ne pa tudi denarja podjetja Far Peak.

Bullishu sta se pridružila tudi dva nekdanja vodilna iz SPAC podjetja, David Bonano, nekdanji glavni finančni direktor Far Peaka, zdaj pa glavni strateg borze, in Sara Stratoberdha, ki je bila podpredsednica investicijskega podjetja, zdaj pa vodi poslovni razvoj.

Podrobnosti Farleyjevega prihoda v vodstvo Bullisha so sicer skrivnostne, neuspeh njegovega podjetja SPAC pa ne, pravi Kristi Marvin, ustanoviteljica spletne strani SpacInsider.com, saj omenja več sto podjetij SPAC, ki v času razprodaj na trgu niso opravila nobenega prevzema.

Podatki o trgovanju v gosti megli

Po tem ko je Farley prišel v vrh Bullisha, se je posvetil promociji uspehov svoje nastajajoče borze. Septembra je Bullish plačal bleščeč Farleyjev portret v Wall Street Journalu, v katerem je Farley hvalil prihodnost kripta, govoril pa je tudi o tem, kako je Bullish vodilni, ko gre za vzorno vodenje.

“Bullish žene odločna predanost, ko gre za sledenje zakonodaji in zahtevam po skladnosti, podjetje pa si bo prizadevalo za še močnejše vključevanje trgovanja s kriptovalutami,” je zapisano v članku. “Borza digitalnega premoženja je že dosegla ključne mejnike, ki nakazujejo zrelejši sistem vodenja za zakonsko urejeno trgovanje s kriptovalutami.”

V Bullishu trdijo, da so od začetka poslovanja novembra 2021 izvedli za več kot 300 milijard dolarjev transakcij (okoli 274 milijard evrov) in da se “konstantno uvrščajo med tri najboljše globalne borze po obsegu trgovanja z bitcoinom in etherjem”, pri čemer se sklicujejo na podatke Coin Metricsa.

Jamie Lovegrove, predstavnik družbe Coin Metrics, dodaja, da podatke o obsegu poslovanja sporoča programska oprema borze Bullish, podatki pa niso dodatno neodvisno preverjeni. Po podatkih CoinGecka je Bullishov “normalizirani obseg poslovanja”, ki izloči domnevno lažno trgovanje (wash trading), značilno za kriptoborze, v zadnjih 24 urah znašal samo 40 milijonov dolarjev (okoli 36,5 milijona evrov), Bullish pa je poročal o 1,2 milijarde dolarjev (okoli 1,1 milijarde evrov).

V zadnjih treh mesecih je Bullish poročal o povprečnem dnevnem obsegu trgovanja v višini več kot 700 milijonov dolarjev, podatki CoinGecka pa kažejo, da se le redko povzpne nad 40 milijonov dolarjev.

V zadnjih treh mesecih je Bullish poročal o povprečnem dnevnem obsegu trgovanja v višini več kot 700 milijonov dolarjev, podatki CoinGecka pa kažejo, da se le redko povzpne nad 40 milijonov dolarjev.

V zadnjih treh mesecih je Bullish poročal o povprečnem dnevnem obsegu trgovanja v višini več kot 700 milijonov dolarjev (okoli 638 milijonov evrov), podatki CoinGecka pa kažejo, da se le redko povzpne nad 40 milijonov dolarjev (okoli 36,5 milijona evrov).

Podobno kot kriptoborza FXT pod vodstvom Sama Bankmana-Frieda tudi v Bullishu trdijo, da “poslujejo zakonito in skladno”. Bullish, ki ne posluje v ZDA, nadzoruje komisija za finančne storitve iz Gibraltarja. Tudi FTX je regulirala agencija ene od otoških držav, in sicer bahamska komisija za vrednostne papirje.

V plačanem članku v Wall Street Journalu v Bullishu navajajo, da jih v nasprotju z drugimi borzami digitalnega premoženja “revidira knjigovodsko podjetje iz velike četverice Deloitte&Touche”. Ko pogledamo zavihek Bullishove spletne strani, ki govori o zaupanju in preglednosti, pa ne najdemo nobenih povezav do obljubljenih revizorskih finančnih izjav.

Kako je nastala kriptoborza Bullish

Zgodovina Bullisha je kratka. Podjetje so ustanovili leta 2021, in sicer kot hčerinsko podjetja Block.One, podjetja za programsko opremo za veriženje blokov, ki ga podpira skupina milijarderjev. Med njimi so tudi soustanovitelj PayPala Peter Thiel, upravitelja hedge skladov Alan Howard in Louis Bacon ter hongkonški tajkun Richard Li.

Pred začetkom poslovanja je Bullish julija 2021 sklenil dogovor s Farleyjevim Far Peakom in drugimi o naložbi približno 840 milijonov dolarjev (okoli 766 milijonov evrov) za devetodstotni lastniški delež, s čimer so lastniški kapital ovrednotili na devet milijard dolarjev (okoli 8,2 milijarde evrov). Ta manever bi Bullishu omogočil veliko lažji vstop na borzo kot po tradicionalni poti začetne javne ponudbe, ki bi bila dražja, prinesla pa bi tudi strožji pregled komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC).

Bullish se v nasprotju z borzama Coindesk in Binance osredotoča na institucionalne vlagatelje in ponuja približno dva ducata glavnih kriptovalut, večina pa trguje samo s stabilnim kovancem USDC, lahko preberemo na njihovem spletnem mestu. Borza ponuja promptno trgovanje in trgovanje z vzvodom, od 7. decembra pa tudi trajne terminske pogodbe za bitcoin in ether. Te pogodbe vlagateljem omogočajo zavzemanje pozicij za prihodnje cene, ne da bi jih zavezoval datum zapadlosti kot na običajnih terminskih pogodbah.

CoinDesk pod streho

Pogojev, pod katerimi je Bullish odkupil CoinDesk od podjetja Digital Currency Group, niso objavili. Wall Street Journal je julija poročal, da naj bi prejšnja prodaja skupini vlagateljev, ki sta jo vodila Matthew Roszak iz Tally Capital in Peter Vessenes iz Capital6, potekala ob vrednosti podjetja 125 milijonov dolarjev (okoli 114 milijonov evrov) in da je CoinDesk v letu 2021 ustvaril 50 milijonov dolarjev prihodkov (okoli 45,5 milijona evrov).

Coindesk
Ob najavi prevzema je Tom Farley dejal, da bo “Bullish takoj namenil kapital za nekaj CoinDeskovih najbolj obetavnih poslov (Foto: PROFIMEDIA)

Ob najavi nove transakcije je 48-letni Farley dejal, da bo “Bullish takoj namenil kapital za nekaj CoinDeskovih najbolj obetavnih poslov, kar bo pospešilo ponudbo novih storitev, dogodkov in produktov.” Podrobnosti niso razkrili, je pa podjetje sporočilo, da trenutno vodstvo CoinDeska ostaja.

Kdo je Tom Farley

Ena od stvari, ki jih Farley prinaša v Bullish, je zagotovo velik ugled. Sin uglednega sodnika na ameriškem prizivnem sodišču je hodil na prestižni kolidž Gonzaga v Washingtonu, kjer je zablestel kot odličen igralec bejzbola. Pozneje je igral za Georgetown.

Leta 1997 je diplomiral iz političnih ved. Visok moški privlačnega deškega videza je potem delal v investicijskem bančništvu in na področju obvladovanja tveganj, potem pa se pridružil podjetju Intercontinental Exchange (ICE) kot predsednik ICE Futures US, blagovne borze, prej znane kot New York Board of Trade. Maja 2021 je postal višji podpredsednik za finančne produkte celotne družbe ICE.

Farley pride v NYSE

Ko je ICE novembra 2013 kupila podjetje NYSE Euronext za 11 milijard dolarjev (okoli 10 milijard evrov), je Farley postal operativni direktor newyorške borze pod vodstvom glavnega izvršnega direktorja Duncana Niederauerja. Niederauer se je pol leta pozneje upokojil, Farley pa ga je nadomestil z nazivom predsednika. Farley se je kot predsednik newyorške borze povezoval z izvršnimi direktorji, institucionalnimi vlagatelji in velikani Wall Streeta. Pogosto so ga videli na dogodkih, kakršen je Svetovni gospodarski forum v Davosu.

Ena od stvari, ki je Farleyja pritegnila med delom na newyorški borzi, je bil svet kriptovalut. Pod njegovim vodstvom je borza ustvarila indeks bitcoinov in vložila v takratno denarnico z bitcoini, imenovano Coinbase. Newyorška borza je bila eden od vsaj desetih vlagateljev v 75 milijonih dolarjev (okoli 68,4 milijona evrov) težkem investicijskem krogu.

Prevzemna mrzlica

Spomladi leta 2018 je Farleyja zajela vročica prevzemov zasebnih podjetij in njihova pot na borzo, zato se je odločil za samostojno pot. Verjel je, da bo njegov SPAC drugačen. Farley je za pomoč pri tem uporabil nekdanja znanstva. Takrat je za Axios rekel naslednje: “Poklical sem Dana Loeba, ki sem ga skozi leta dobro spoznal, in ga prosil, naj priskrbi 400 milijonov dolarjev (okoli 365 milijonov evrov) za podporo in strokovno znanje. Strinjal se je in zdaj smo tukaj.”

Z Loebovim podjetjem tveganega kapitala Third Point je novo podjetje SPAC Far Point Acquisition nameravalo zbrati 400 milijonov dolarjev za nakup finančno-tehnološkega podjetja. Njegov predhodni prospekt je navajal, da je za uspešen posel ključno Farleyjevo ozadje: “Prepričani smo, da nam bodo bogato omrežje, ki ga je gospod Farley razvil kot predsednik newyorške borze, pa tudi njegove izkušnje v sektorju finančne tehnologije in finančnih trgov omogočili identificirati in zaključiti privlačno poslovno kombinacijo.”

Uspeli nakup švicarskeha Global Blue

Pot je bila zaradi pandemije covida-19 zelo naporna, ampak SPAC se je na koncu le obnesel. Avgusta 2020 je Far Point investiral v švicarsko podjetje Global Blue, ki je zagotavljalo storitve trgovcem na drobno, ki so poslovali s tujimi turisti. Zlasti je šlo za vračila prometnega davka in davka na dodano vrednost obiskovalcem trgovin, ki delujejo zunaj brezcarinskih območij, kot so recimo letališča.

SPAC in povezani vlagatelji so zbrali približno milijardo dolarjev (okoli 900 milijonov evrov) za nakup 58-odstotnega deleža podjetja Global Blue. Farley je postal predsednik, pri tem pa je svoj položaj obdržal glavni izvršni direktor podjetja Global Blue Jacques Stern. Po vrsti izgub, ki so sovpadale s pandemijo, je bilo podjetje dobičkonosno v treh od zadnjih štirih četrtletij, kot so navajali pri YCharts, prodaja v treh mesecih do septembra pa je znašala 123,3 milijona dolarjev (okoli 112,5 milijona evrov), ker je bilo manj kot 141,5 milijona dolarjev (okoli 129 milijonov evrov) v tretjem četrtletju leta 2019, ampak več kot denimo v tretjem četrtletju leta 2020, ko je pandemija zmanjšala obseg poslovanja na samo 14,5 milijona dolarjev (okoli 13,2 milijona evrov).

Farley je s tem dobil praktične izkušnje, ko gre za vodenje transakcij SPAC, vendar pa še vedno ni imel podjetja, ki bi ga vodil. Leto po zaključku posla se je vrnil z novim podjetjem SPAC. Imel je podobno ime Far Peak Acquisition, imel pa je tudi novo tarčo, to je bil Bullish.

Pogledovanje proti FTX

Čeprav ima blagovna znamka FTX za Bullish in za kogarkoli drugega vprašljivo vrednost, pa ima ta nekoč visokoleteča kriptoborza dragoceno zbirko podatkov o strankah.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo teh strank kar devet milijonov. Njeno drugo premoženje vključuje zalogo kriptovalut, ki so se skupaj s kriptotrgom močno okrepile. Po nedavni Forbesovi analizi naj bi FTX-ovo digitalno premoženje, vključno s solano in bitcoini ter tudi drugimi valutami, pomenilo večino, če ne kar vseh 15 milijard dolga malim strankam.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo strank FTX kar devet milijonov, kar je eden od razlogov, zakaj se zanj zanima Farley.

Eno od sredstev, ki po stečaju kriptoborze FTX ni kazalo prav veliko življenja, je bil interni trgovalni žeton FTT. Tega naj bi bilo po podatkih družb Arkham Intelligence in Nansen v stečajni masi za več kot 260 milijonov dolarjev (okoli 237 milijonov evrov). Potem ko je FTT septembra 2021 dosegel rekordno vrednost več kot 84 dolarjev (okoli 77 evrov) in tržno vrednost več kot 9,3 milijarde dolarjev (okoli 8,5 milijarde evrov), je v dneh pred propadom kriptoborze zdrsnil na približno 25 dolarjev (okoli 22,8 evra) in nato padel pod en dolar ob koncu leta 2022. Sredi avgusta je imel približno enako vrednost.

Po poročilih, da Bullish in druga podjetja ocenjujejo FTX-ovo premoženje, pa je cena poskočila na skoraj pet dolarjev (okoli 4,5 evra), kar je vrednost propadle borze povečalo za približno milijardo dolarjev (okoli 900 milijonov evrov).

Zamisel, da bi Farley lahko oživil FTX, je med vsemi veličinami blagoslovil prav Gary Gensler. “Če bi Tom ali kdo drug želel delovati na tem področju, bi mu rekel, naj posluje v skladu z zakonom,” je besede predsednika SEC 8. novembra citirala televizija CNBC. “Ustvarite zaupanje vlagateljev v to, kar počnete, in zagotovite ustrezno razkrivanje podatkov, tako da ne boste pomešali vseh teh funkcij in trgovali proti svojim strankam ali da njihovega kriptopremoženja ne boste uporabili za svoje namene.”

Avtor članka, ki ga objavljamo v nekoliko skrajšani različici, je Mitchell Martin.