Mož, ki se je zoperstavil velikemu Applu in ga premagal

Ljudje Aljoša Črnko 27. decembra, 2023 05.30
featured image

Jeseni je v ZDA odmevala sodba, ki je ameriškemu proizvajalcu medicinskih pripomočkov Masimo zagotovila pomembno zmago v večletni patentni bitki z Applom. Kdo je obraz, ki pred božičem ustavlja prodajo ur Apple Watch? Kje še izziva najvrednejše podjetje na svetu in zakaj s tem ogroža sam sebe?

27. decembra, 2023 05.30

Apple je leta 2011 prvič sedel na vrh lestvice najvrednejših podjetij na svetu. Tam je tudi danes, pred petimi mesci pa je postal še prvo podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla tri bilijone dolarjev.

A kalifornijski razvijalec pametnih naprav ima za sabo nemirno leto.

Apple že štiri zaporedna četrtletja beleži padec prihodkov. V istem obdobju so čisti dobiček sicer povečali, vseeno pa so se delnice samo avgusta otresle več kot desetine vrednosti in na enako raven prišle šele prejšnji teden.

Dno so dosegle 26. oktobra – le dan pred tem, ko je odjeknila še ena novica, ki ni po godu Appla.

Boj z Goljatom

Komisija za mednarodno trgovino (International Trade Commission – ITC) je namreč jeseni izdala uredbo o ustavitvi prodaje nekaterih Applovih pametnih ur v ZDA. V ozadju prepovedi je patentna tožba biotehnološkega podjetja Masimo, ki trdi, da je izumitelj in lastnik patenta za tehnologijo merjenja ravni kisika v krvi, ki jo uporabljata nova modela Applovih ur.

Prvi obraz borbe, ki tik pred božičem ustavlja prodajo pametnih ur največjega podjetja na svetu, je Joe Kiani, ustanovitelj in glavni izvršni direktor Masima. Za tekoče sodne spore o patentih in poslovnih skrivnostih z družbo Apple je Masimo porabil že več kot 60 milijonov dolarjev (54,8 milijona evrov).

Iransko-ameriški milijarder med drugim trdi, da mu je Apple speljal več zaposlenih, ukradel poslovne skrivnosti in kršil patente, ki so povezani s pulzno oksimetrijo in neinvazivnimi meritvami. Proizvajalec pametnih ur in slovitega iPhona je obtožbe zanikal, zadeva o poslovnih skrivnostih pa se je maja končala z nepravdnim postopkom, čeprav je Kiani obljubil novo sojenje.

Joe Kiani med drugim trdi, da mu je Apple speljal več zaposlenih, ukradel poslovne skrivnosti in kršil patente, ki so povezani s pulzno oksimetrijo in neinvazivnimi meritvami.

Tehnica pa se je v korist Masima nagnila v sodbi, ki se navezuje na patente, kjer naj bi Apple, tako Kiani, zalotili s prsti v čokoladi. Podjetje lahko zdaj lažje doseže poravnavo z ameriškim velikanom.

Pametne ure Apple Watch
V ZDA je bila prodaja Applovih ur Series 9 in Ultra v spletni trgovini podjetja ustavljena 21. decembra, v trgovinah pa na božični večer (Foto: Loren Elliott/REUTERS)

Boj z dolgo brado

S tem bi se zaključila zgodba, ki se vleče že od leta 2013, ko je takrat 49-letni veteran industrije medicinskih pripomočkov prvič sestankoval na sedežu Appla v Cupertinu. Tema pogovorov je bil morebiten dogovor o sodelovanju.

Apple je bil pred desetimi leti ravno sredi razvoja pametne ure. Pri tem so iskali načine, kako napravi dodati različne zdravstvene senzorje.

Med osemindvajseterico podjetij se je kot potencialen partner v projektu pojavil tudi Masimo. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1989 in je najbolj prepoznavno po pulznih oksimetrih – napravah, ki jih bolnišnice uporabljajo za merjenje ravni kisika v krvi pacientov.

"Sam nisem želel delovati v potrošniškem sektorju," začetke za Forbes opiše Kiani. "Pa vendar sem mislil, da bi bil Apple odličen partner, ki bi prevzel našo tehnologijo in jo ponudil množici."

Začetno navdušenje, ki je končalo na sodišču

Vodstvo Appla je razmišljalo celo o morebitnem prevzemu njegovega podjetja. A so namere opustili, ker so bili Masimovi izdelki namenjeni bolnišnicam, to pa se ni skladalo z Applovo osredotočenostjo na potrošnike.

"Prevzemi takšne velikosti niso naš slog," je prek elektronske pošte izvršnemu direktorju Appla Timu Cooku še poudaril predsednik za korporativni razvoj Adrian Perica, je pisal Forbes.

Prevzem se tako ni zgodil, je pa Masimo Apple pripeljal v sodne dvorane. Odvetniki slednjega so tam brez uspeha trdili, da skuša Masimo "izvajati poslovni in sodni pritisk," s čimer bi z ameriškega trga umaknil ure Apple Watch. Navajali so tudi, da bi prepoved uvoza škodovala potrošnikom in morda ovirala raziskave v medicini.

Ustanovitelj podjetja Masimo Joe Kiani
Minilo bo več kot desetletje od Kianijevega prvega sestanka na Applu, ki mu je sledil sodni spopad (Foto: PROFIMEDIA)

Skok v Applovo zelje

Kianiju se zdaj nasmiha zmaga, ki še zdaleč ni zanemarljiva. Apple obvladuje krepko čez polovico svetovnega trga pametnih ur. Ta bo po podatkih analitične družbe IDC leta 2023 dosegel 33 milijard dolarjev (30 milijard evrov).

A Joe Kiani, ki je po ocenah Forbesa vreden 1,3 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov), želi zmago na sodišču še nadgraditi s prodajo svojih ur, ki bi konkurirale Applu

Vstopa na Applovo področje, ki se ga je prej otepal. Potrošnikom je avgusta ponudil "zdravstveno uro", ki v ZDA stane 499 dolarjev (453 evrov). Po pisanju Forbesa naj bi kmalu na trg prišle tudi druge naprave, med drugim pametna ura, ki bo stala 999 dolarjev oziroma dobrih dobrih 900 evrov.

Vodja Masima se ob tem zaveda, da je njihova prihodnost s končnimi izdelki odvisna od razpleta na sodišču: "Da bom lahko sedel za njihovo mizo, moram družbi Apple preprečiti, da uporablja mojo tehnologijo, dokler ne postanem dovolj velik in imam dovolj časa, da zgradim komercialni stroj in blagovno znamko."

Apple se na namere Masima odziva s trditvami, da kopira njihovo tehnologijo, medtem ko si utira pot za lastne ambicije. "Naše ekipe si neutrudno prizadevajo ustvarjati izdelke in storitve, ki uporabnikom omogočajo vrhunske zdravstvene, wellness in varnostne funkcije," je v izjavi za javnost povedal predstavnik Appla Fred Sainz. "Masimo poskuša številne inovacije izkoristiti s predstavitvijo naprave, ki kopira Apple Watch in krši našo intelektualno lastnino, hkrati pa želi s trga izločiti konkurenco."

Nezadovoljni delničarji

Vendar svojeglavi podjetnik s podajanjem na novo področje po treh desetletjih prodaje opreme bolnišnicam tvega tudi prihodnost svojega podjetja.

O tem priča negotovost številnih vlagateljev nad lanskim milijardnim prevzemom proizvajalca avdio opreme in zvočnikov Sound United. Na ta način naj bi Masimo dobil pomembne distribucijske kanale do kupcev. Odločitev o prevzemu je praktično čez noč odpihnila pet milijard dolarjev tržne vrednosti podjetja.

Delnica je ob objavi novice občutno padla, trend padca vrednosti pa se je nadaljeval tudi letos. Popravek navzgor se je zgodil šele oktobra, ko se je Masimu začela nasmihati poravnava z Applom.

V lastništvo Masima je lani vstopil tudi aktivistični investitor Politan Capital Management, ki ga vodi Quentin Koffey. Za devetodstotni delež so odšteli okoli 800 milijonov dolarjev oziroma 726,8 milijona evrov.

Koffey je v pismu delničarjem dejal, da sedanjemu upravnemu odboru ni uspelo omejiti Kianija, ki upravlja funkcijo glavnega izvršnega direktorja in predsednika. Dovolili naj bi mu izvedbo "neusmerjene strategije", ki se odmika od osrednje dejavnosti Masima.

Kot kaže Koffey ni edini, ki ga skrbi prihodnost podjetja. Večina delničarjev Masima je namreč junija glasovala za vključitev vodje Politana in še ene njihove kandidatke, sicer nekdanje direktorice družbe Johnson & Johnson Michelle Brennan, v upravni odbor.

"Dokler sem tu, bom delal, kar je prav"

Joe Kiani je pred glasovanjem za Forbes dejal, da bi ob zmagi Koffeya razmislil o odhodu iz podjetja. Po tem, ko je Politan v upravi dobil dve od petih mest, je sporočil, da vendarle ostaja na čelu. "Nič ne bom spremenil. Še naprej bom vodil podjetje Masimo kot doslej."

Napis newyorške borze na Wall Streetu
Delničarji Masima so junija potrdili spremembo upravnega odbora družbe (Foto: Lucas Jackson/RUETERS)

Večina upravnega odbora medtem ostaja nespremenjena, zato Kiani navaja, da ga v spremembe ne more nihče prisiliti. "Bomo pa odprti za predloge, prisluhnili bomo tudi njihovim zamislim in nasvetom. Če bodo dobri, jih bomo upoštevali. Če ne, jih ne bomo."

Kiani je med bitko za prevlado v upravnem odboru Koffeya že obtožil, da je na skrivaj povezan z Applom. Čeprav je njegov Politan napovedoval, da bo Masimo zmagal v boju z Applom.

Kiani pravi tudi, da se ne boji, če izgubi katerikoli boj, v katerem se je znašel. "Imam dovolj denarja, da mi tega ni treba več početi. Čas lahko preživljam s svojo družino in delam stvari, v katerih uživam," pravi. "A dokler sem tukaj, bom delal, kar mislim, da je prav."