Znani naftni milijarder postal četrtinski lastnik nogometnega velikana

Posel Forbes Slovenija 25. decembra, 2023 12.15
featured image

Britanski milijonar in ustanovitelj kemičnega podjetja Ineos Jim Ratcliffe je postal četrtinski lastnik nogometnega kluba Manchester United, za katerega navija že od otroštva.

25. decembra, 2023 12.15

Enainsedemdesetletni James Ratcliffe je odkupil 25 odstotkov delnic A kategorije in 25 odstotkov delnic B kategorije. Zavezal se je, da bo v klub in obnovo stadiona Old Trafford vložil okoli 350.000 evrov, so v nedeljo sporočili iz kluba. Očitno pa bogataš po formuli ena in kolesarstvu želi pečat pustiti še v nogometu, piše STA.

Sir James Arthur Ratcliffe je bil pred leti najbogatejši Britanec, njegovo premoženje pa je bil letos ocenjeno na več kot 33 milijard evrov.

V Manchester United želi Ratcliffe vlagati na daljše obdobje, bdel pa naj bi v prvi vrsti nad člansko ekipo, mladinsko akademijo in žensko selekcijo.

Katarski šejk Jasim bin Hamad al-Tani, ki je bil s strani družine Glazer skupaj z Ratcliffom v zadnjem krogu izbirnega postopka, je odstopil od ponudbe.

Družina Glazer je novembra lani sporočila, da je lastniški delež kluba naprodaj, potem ko ga je kupila leta 2005 za 790 milijonov britanskih funtov. Vrednost Uniteda je ocenila na sedem milijard evrov, piše STA.

“Kot lokalni fantič in velik privrženec kluba sem zelo zadovoljen z dogovorom z upravnim odborom Manchester Uniteda, ki nam prenaša odgovornost za upravljanje vseh nogometnih dejavnosti kluba. Z znanjem, izkušnjami in talenti iz skupine Ineos Sport bomo pomagali pri nadaljnjem izboljšanju kluba,” je ob tem dejal Jim Ratcliffe.