Veseli december lahko močno udari po žepu. Kako nadzirati porabo denarja

Novice Urška Železnik 23. decembra, 2023 05.30
featured image

December je čas, ko največ zapravljamo. Je pa novoletni čas tudi priložnost, da za naslednje leto začnemo načrtovati bolj racionalno trošenje.

23. decembra, 2023 05.30

Letos bo na vzdušje veselega decembra znova vplivala inflacija, ki je novembra medletno znašala še vedno razmeroma visokih 4,9-odstotka. A bomo Slovenci kljub temu za praznične nakupe odšteli več kot pred dvema letoma, kažejo decembrski podatki raziskovalnega inštituta Mediana. Dve tretjini vprašanih bosta za darila porabili do 200 evrov, kar pa je na drugi strani tudi posledica višjih cen.

Po novem letu pa najbrž ne bo manjkalo zaobljub o boljšem vodenju osebnih financ. Kako se tega lotiti čim bolj učinkovito? Nekaj nasvetov je za Forbes Slovenija dala strokovnjakinja za vodenje osebnih financ Kaja Šolinc.

Dražja darila niso nujno več vredna

Šolinc poudarja, da je pri prazničnih nakupih ključno načrtovanje porabe denarja.

“Če želite imeti stroške pod nadzorom, si lahko postavite omejitve pri porabi za družabne dogodke, osebno porabo in darila. Prav tako je pri decembrskem obdarovanju dobro premisliti, kakšna darila želite pokloniti najbližjim in ali bodo dražja darila res tudi več vredna,” je poudarila.

Praznični nakupi
Med najpogostejše težave z racionalno porabo sodi začetek, saj mnogi ne vedo, kako se tega lotiti (Foto: PROFIMEDIA)

Če posamezniku ali družini poraba denarja v decembru ne pomeni velike težave, se posameznik lahko odloči, da se decembra glede porabe denarja ne bo omejeval, nato pa z januarjem pregleda decembrsko porabo.

Šolinc je ob tem dodala, da je vstop v novo leto sicer idealen čas za finančni pregled preteklega leta in načrtovanje novega. “Pri upravljanju denarja se moramo vprašati, ali želimo mi upravljati z denarjem ali pa bomo dovolili, da bo denar upravljal z nami.”

Pri obdarovanju je dobro premisliti, ali bodo dražja darila res tudi več vredna.

Kaja Šolinc, strokovnjakinja za vodenje osebnih financ

Kje in kako začeti z varčevanjem

Med najpogostejše težave z racionalno porabo sodi začetek, saj mnogi ne vedo, kje in kako začeti, poudarja Šolinc. Svetuje, da posameznik najprej dobro premisli, koliko denarja želi privarčevati in kakšen je njegov odnos do lastne denarnice. Pri prepoznavanju vzorcev v poštev pride mesečni oziroma letni pregled potrošnje, nato pa ocena, ali je poraba sprejemljiva.

Druga izmed najpogostejših napak ob začetku varčevanja je pričakovanje nenadnih sprememb na področju financ, saj v tem primeru načrti hitro splavajo po vodi. Enako se lahko zgodi, če so načrti preveč ambiciozni. “Zelo pomembno je, da smo pri upoštevanju varčevalnega načrta konsistentni,” opozarja Šolinc.

Varčevalni načrt
Ob začetku varčevanja je zelo pomemben načrt (Foto: PROFIMEDIA).

Načrt je najbolj pomemben element varčevanja, zato je velikega pomena tudi njegova sestava. Pri načrtovanju rezov se je tako najbolje osredotočiti na področja, kjer je zapravljeni denar namenjen stvarem, ki za posameznika nimajo velikega pomena. To so lahko nakupi hrane in pijače, dragih oblačil in modnih dodatkov.

Prav tako k varčevanju pomembno pripomore odprtje varčevalnega računa. Najbolj učinkovita uporaba dodatnega računa je, da se ob nakazilu denarja na osebni račun želeni znesek takoj prenakaže na varčevalnega. Tako posameznik denar takoj umakne s tekočega računa. K privarčevanemu znesku lahko veliko pripomore tudi prenakazilo neporabljenih sredstev ob koncu meseca, izpostavlja Šolinc. “V nasprotnem primeru bomo vedno našli načine, kako porabiti denar.”

Kako varčevati v gospodinjstvih

Posebni izziv je po ocenah Šolinc varčevanje v gospodinjstvih. Po njenih besedah je tudi tu najpomembnejši skupni načrt porabe.

Pred tem je treba dobro poznati porabo gospodinjstva, pri čemer pomaga sledenje vsem odhodkom in razporejanje stroškov v kategorije. S tem je načrtovanje proračuna veliko lažje, pravi Šolinc. Tako gospodinjstva napravijo tudi manj napak pri načrtih, kar je dolgoročno boljše, saj pri varčevanju vztrajajo dlje in so bolj učinkovita.

Pri svetovanju parom opaža, da je vodenje osebnih financ in varčevanje bolj učinkovito, če se partnerja ne pogovarjata o privarčevanem znesku, ampak skupnih ciljih, ki jih želita doseči, na primer nakup hiše, avtomobila ali pa letni dopust. Ob postavitvi dolgoročnega finančnega cilja lahko ocenita, kakšen je realen znesek ali odstotek prihodkov, ki ga lahko privarčujeta.

“Da bi bili bolj motivirani za varčevanje, je dobro, da imamo cilj, željo, kaj si želimo v življenju in potem se bomo lažje odpovedali potrošnji,” je dodala.