Google s 700 milijoni poravnal tožbo zaradi monopola trgovine Play

Novice Forbes Slovenija 19. decembra, 2023 10.30
featured image

Starš Googla je po izgubi tožbe proti razvijalcu aplikacij Epic Games, ki je velikana obtoževal monopolnih praks, poravnal podobno tožbo s potrošniki in zveznimi državami v ZDA.

19. decembra, 2023 10.30

Ameriški spletni velikan Alphabet, lastnik Googla, bo potrošnikom in ameriškim zveznim državam izplačal 700 milijonov dolarjev (640 milijonov evrov). Takšni so pogoji poravnave v tožbi, ki podjetje bremeni zlorabljanja monopolnega položaja s trgovino aplikacij Google Play.

Google bo 630 milijonov dolarjev namenil v sklad za potrošnike. Zvezne države bodo prejele 70 milijonov dolarjev, piše Reuters. Vseh 50 zveznih držav, skupaj z okrožjem Columbia, Portorikom in Deviškimi otoki, se je pridružilo tožbi.

Sodnik v San Franciscu mora še potrditi doseženo poravnavo. Ta Googlu nalaga, da preuredi politiko poslovanja trgovine Play, da bodo tudi drugi razvijalci aplikacij lahko tekmovali na trgu distribucije aplikacij in sprejemanja plačil.

Google se je zavezal, da bodo potrošnikom olajšali nakupe neposredno pri razvijalcih aplikacij.

Google Play
Več tožnikov trdi, da Google pri upravljanju trgovine aplikacij Play duši konkurenco (Foto: PROFIMEDIA)

Brez priznanja krivde

Državni tožilci so v tožbi, vloženi leta 2021, trdili, da je Google uporabil protikonkurenčno taktiko, da bi zagotovil, da razvijalci ne bi imeli druge izbire, kot da uporabnike dosežejo preko trgovine Play. V ločeni skupinski tožbi je skoraj 21 milijonov potrošnikov Google obtožilo še napihovanja cen aplikacij za Android s 30-odstotno provizijo na vse transakcije v Google Play, piše Bloomberg.

Google vztraja, da trgovina Play ni Googlov monopol, temveč da podjetje tekmuje z Applovo trgovino aplikacij App Store.

“Ta poravnava temelji na izbiri in prilagodljivosti Androida, ohranja močno varnostno zaščito in ohranja sposobnost Googla, da tekmuje z izdelovalci drugih operacijskih sistemov ter vlaga v ekosistem Android za uporabnike in razvijalce,” je v izjavi zapisal Wilson White, Googlov podpredsednik za vladne zadeve in javne politike.

V poravnavi piše, da bodo upravičeni potrošniki prejeli najmanj dva dolarja in morda še dodatna plačila glede na njihovo porabo v Google Play med 16. avgustom 2016 in 30. septembrom 2023.

Google ni priznal krivde, še poroča Reuters. Poravnava je bila dosežena že v septembru, a višina odškodnine ni bila razkrita javnosti. Google je namreč čakal še na izid podobne tožbe na zveznem sodišču v Kaliforniji, ki pa se ni izšla v prid velikanu.

Aplikacija za zmenke Tinder
Lastnik aplikacije za zmenke Tinder, skupina Match, je prav tako dosegel poravnavo z Googlom glede trgovine Play (Foto: PROFIMEDIA)

Tožba z razvijalcem igre Fortnite

Prejšnji teden je Alphabet izgubil tožbo z razvijalcem popularne igre Fortnite, podjetjem Epic Games. To je prav tako trdilo, da Google Play ne omogoča konkurence na napravah s sistemom Android. Vztrajali so tudi, da Google zaradi monopolnega položaja zaračunava visoke provizije za transakcije v trgovini Play.

Izvršni direktor Epic Games Tim Sweeney je bil nad poravnavo razočaran. Pravi, da bi lahko države in potrošniki v skupinski tožbi iztržili več kot 10 milijard dolarjev, če bi le vztrajali še nekaj tednov.

Sodba v primeru Epic Games bi lahko imela velik vpliv na poslovni model trgovin za aplikacije. Industrijo, ki letno ustvari okrog 200 milijard dolarjev (185 milijard evrov), obvladujeta tehnološka velikana Google in Apple.

Že pred začetkom sojenja v tožbi Epic Games je Google poravnal podobno tožbo razvijalca aplikacij za zmenke Match, ki ima med drugim v lasti Tinder.