Adobe je opustil 20-milijardni prevzem start upa

Posel Forbes Slovenija 18. decembra, 2023 17.31
featured image

Ameriški velikan je obupal nad prevzemom start upa Figma. Tega se omenja kot prihajajočega konkurenta za Adobe.

18. decembra, 2023 17.31

Po nesoglasjih z regulatorji je ameriško tehnološko podjetje Adobe, ki že leta dominira v ponudbi programske opreme za kreativno delo, opustilo načrte prevzema start upa Figma.

Gre za podjetje, ki zagotavlja spletno aplikacijo za oblikovanje uporabniških vmesnikov z dodatnimi funkcijami, ki jih omogočajo namizne aplikacije na najbolj razširjenih operacijskih sistemih.

Prevzem bi bil vreden kar 20 milijard dolarjev (18,3 milijarde evrov), Adobe ga je napovedal septembra lani.

Podjetje onkraj Atlantika je po navedbah Bloomberga sporočilo, da bodo zaradi razveze morali Figmi še vedno plačati milijardo dolarjev prispevka. Kot so pojasnili, so se takšno odločitev sprejeli, ker ne vidijo “nobene prave poti,” da bi dobili soglasje za prevzem Evropske komisije ali regulatorja v Združenem kraljestvu, ki je pristojen za konkurenco.

Ob prevzemu se je že od začetka ugibalo, kaj lahko s tem pridobi Adobe. Figma ima namreč dobro tržno pozicijo predvsem pri zagotavljanju rešitev, ki so na voljo na spletu. V luči tega je bilo prisotno vprašanje, ali bo v prihodnje dejansko vse več dela opravljenega v brskalnikih. Čeprav to tržno nišo Adobe že naslavlja z nekaterimi svojimi cenejšimi produkti, večina njihovega portfelja še vedno sestavlja programska oprema, ki se uporablja na namizju.

Regulatorji v en glas proti prevzemu

Po navedbah Bloomberga so številni regulatorji prepričani, da gre za nov primer, ko želi uveljavljena tehnološka družba uničiti nastajajočega konkurenta. Regulatorji v Združenem kraljestvu so tako predlagali drastične ukrepe, ki jih je Adobe zavrnil. V začetku letošnjega leta je tožbo, ki bi preprečila prevzem, pripravljal tudi ameriški regulator.

Če bi podjetniška poroka vendarle stekla, bi šlo sicer za enega največjih prevzemov med zasebnimi podjetji, ki ponujajo rešitve za kreativno delo.