Kolikšen del božičnice dobimo na račun, koliko gre državi

Novice Andreja Lončar 18. decembra, 2023 05.30
featured image

Podjetja v teh dneh delavcem izplačujejo božičnico. Ta je do višine povprečne plače oproščena plačila dohodnine, delodajalec pa mora odvesti prispevke.

18. decembra, 2023 05.30

Večina delodajalcev, ki so nam razkrili podatke o višini letošnje božičnice, namerava izplačati znesek do višine povprečne plače.

Razlog je najverjetneje v tem, da je božičnica – pogosto jo imenujemo tudi nagrada za poslovno uspešnost ali 13. plača – do višine povprečne plače oproščena plačila dohodnine. Trenutna povprečna plača je 2.147,7 evra bruto. Delodajalec pa mora odvesti prispevke.

Pogledali smo, kolikšen je strošek delodajalca in koliko po odštetih prispevkih na račun dobi delavec.

Pri božičnici v višini 1.000 evrov bruto je neto znesek 779 evrov. Toliko torej dobi delavec. Strošek delodajalca, ki mora plačati še prispevke, pa je 1.161 evrov.

Pri božičnici v višini 2.100 evrov bruto, kar je malenkost pod trenutno povprečno plačo, je izplačilo 1.636 evrov, strošek delodajalca 2.438 evrov.

Višja izplačila bolj obdavčena

Edino podjetje, ki je v pregledu Forbesa Slovenija napovedalo višjo božičnico od povprečne plače, je Datalab, ki bo delavcem izplačal povprečno 5.300 evrov bruto, pri čemer pa to poleg božičnice vključuje tudi udeležbo pri dobičku, ki je obdavčena drugače.

Če predpostavimo, da bo zaposleni dobil okoli tri tisočake bruto božičnice in da je v dohodninskem razredu s 33-odstotno obdavčitvijo, bo neto izplačilo okoli 2.100 evrov, saj je treba poleg prispevkov obračunati tudi akontacijo dohodnine za razliko med 3.000 evrov in 2.147,7 evra, kolikor znaša povprečna plača.

Sprememba za bolje plačane

Prejšnja vlada Janeza Janše je z lani januarja uveljavljeno spremembo zakona o dohodnini uvedla spremembo, da so bila izplačila božičnic iz davčne osnove izvzeta do povprečne plače zaposlenega, če je bilo zanj tako ugodneje.

To je bilo ugodno za bolje plačane, saj se jim je zvišala meja za nižje obdavčeno izplačilo.

A vlada Roberta Goloba je z novo spremembo zakona z letošnjim letom to spremembo razveljavila. Tako spet velja, da so plačila dohodnine oproščene božičnice do povprečne slovenske plače, ki trenutno znaša 2.147,7 evra bruto.