Presenečenje na Norveškem: centralna banka v nov dvig obrestnih mer

Novice Forbes Slovenija 14. decembra, 2023 12.21
featured image

Osrednje obrestne mere švicarske centralne banke tudi po tokratnem zasedanju ostajajo enake. Z odločitvijo pa je presenetila centralna banka Norveške.

14. decembra, 2023 12.21

Ekonomisti so pričakovali, da bo norveška centralna banka ohranila ključno obrestno mero pri 4,25 odstotka. A pričakovanja se niso uresničila.

“Vidimo, da se gospodarstvo ohlaja, vendar je inflacija še vedno previsoka,” je dejala guvernerka norveške centralne banke Ida Wolden Bache ob zvišanju obrestnih mer za 0,25 odstotne točke. Obrestne mere zdaj po mnenju banke zmanjšuje tveganje, da bi inflacija ostala visoka dalj časa, poroča STA.

“Obrestna mera bo verjetno še nekaj časa ostala pri 4,5 odstotka,” je dodala Wolden Bache.

Jedrna inflacija, ki ne vključuje cenovno občutljivih življenjskih potrebščin, kot sta energenti in hrana, je junija na Norveškem dosegla sedem odstotkov. Novembra je znašala 5,8 odstotka, kar je manj od pričakovanj norveške centralne banke, a še zmeraj nad dvoodstotnim ciljem.

Za primerjavo, jedrna inflacija je isti mesec v evroobmočju bila 3,6-odstotna.

Napis centralne banke v Švici
Švicarska centralna banka tudi na tokratnem zasedanju ni spremenila osrednje obrestne mere (Foto: PROFIMEDIA)

Brez sprememb v Švici

STA poroča tudi, da je brez sprememb ključne obrestne mere na drugi strani Švica. Švicarska centralna banka SNB je junija ključno obrestno mero zvišala za 0,25 odstotne točke na 1,75 odstotka, kjer tako ostaja do danes.

Centralni bankirji so ob tem znižali napovedano stopnjo inflacije za letošnje in prihodnje leto ter za leto 2025. Letos naj bi ta znašala 2,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot je banka napovedovala septembra. Za leto 2024 pa so napovedano stopnjo inflacije znižali z 2,2 na 1,9 odstotka.

Inflacija naj bi leta 2025 znašala 1,6 odstotka, pred tem so oceno postavili pri 1,9 odstotka, navaja dpa.