Velik udarec za Bruselj: Komisija neuspešna pri izterjavi Amazona

Novice Forbes Slovenija 14. decembra, 2023 13.57
featured image

Bruslju ni uspelo prepričati sodišča EU, da je Luksemburg nezakonito pomagal tehnološkemu velikanu Amazon.

14. decembra, 2023 13.57

Sodišče EU je zavrnilo pritožbo Evropske komisije na odločitev sodišča, ki je razveljavilo odločitev komisije iz leta 2017, s katero je ta Luksemburgu naložila izterjavo 250 milijonov evrov davčnih ugodnosti, ki jih je ta država zagotovila tehnološkemu velikanu Amazon. Bruslju ni uspelo prepričati sodišča, da je šlo za nezakonito državno pomoč, piše STA.

“Sodišče je potrdilo, da komisija ni dokazala, da je bila davčna odločba, ki jo je Luksemburg izdal Amazonu, državna pomoč, nezdružljiva z notranjim trgom,” je v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisalo Sodišče EU.

V ameriškem tehnološkem velikanu so odločitev pozdravili in dejali, da ta “potrjuje, da je Amazon upošteval vse veljavne zakone in ni bil deležen posebne obravnave”.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Fotografija je iz leta 2017.
Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je leta 2017 obsodila Luksemburg, da je Amazonu podelil davčne privilegije, ki so predstavljali nezakonito državno pomoč (Foto: PROFIMEDIA)

Udarec za evropsko komisarko za konkurenco

Odločitev sodišča po pisanju AFP predstavlja velik udarec za Bruselj in evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager. Ravno slednja je leta 2017 obsodila Luksemburg, da je podjetju podelil davčne privilegije, ki so predstavljali nezakonito državno pomoč.

Komisija je leta 2017 svojo odločitev argumentirala z besedami, da zaradi nezakonitih ugodnosti niso bile obdavčene skoraj tri četrtine Amazonovega dobička, tako da je Amazon plačeval štirikrat nižji davek kot druge lokalne družbe, za katere se uporabljajo ista nacionalna pravila.

To je po prepričanju komisije v nasprotju z evropskimi pravili o državnih pomočeh, po katerih članice unije mednarodnim družbam ne smejo zagotoviti selektivnih davčnih ugodnosti, ki drugim družbam niso na voljo.

Poglobljena preiskava iz leta 2014

STA spominja, da je komisija domnevne nepravilnosti ugotovila v sklopu poglobljene preiskave, sprožene oktobra 2014 na podlagi objavljenih dokumentov LuxLeaks. Ta je vodila do ugotovitev, da naj bi Luksemburg z davčnim stališčem, ki ga je izdal leta 2003 in ga podaljšal leta 2011, brez utemeljenega razloga znižal davek, ki ga plačuje ameriški velikan. Šlo naj bi za kršitev načela, da transakcije med podružnicami potekajo po tržnih načelih.

Škatle in paketi podjetja Amazon
Komisija je trdila, da zaradi nezakonitih ugodnosti niso bile obdavčene skoraj tri četrtine Amazonovega dobička (Foto: Mike Segar/REUTERS)

Splošno sodišče EU je nato maja 2021 razveljavilo odločitev Evropske komisije iz oktobra 2017, v kateri je komisija Luksemburgu naložila izterjavo 250 milijonov evrov davčnih ugodnosti, ki jih je ta država zagotovila Amazonu. Sodniki so takrat presodili, da ni šlo za selektivno ugodnejšo davčno obravnavo in nezakonito državno pomoč.

Evropska komisija se je julija 2021 pritožila na odločitev sodišča, ta pritožba pa je bila danes zavrnjena.

“Zgodnje božično darilo”

Do današnje odločitve sodišča so bili med drugim kritični v organizaciji Oxfam, ki se zavzema za boj proti revščini. “Amazon je letos dobil zgodnje božično darilo,” je dejala Oxfamova strokovnjakinja za davke v EU Chiara Putaturo in pozvala Bruselj, naj pripravi “prave” davčne reforme.

“Začela bi lahko s tem, da ne bi gledala stran, ko gre za davčne oaze znotraj njenih meja, ki podjetjem omogočajo, da se izognejo plačilu davkov s pomočjo praznih pisarn,” je bila kritična. Ravno Luksemburg velja za eno izmed takšnih davčnih oaz, navaja AFP.