Prva nadzornica SDH po novem ne izpolnjuje pogojev za ta položaj

Novice Forbes Slovenija 14. decembra, 2023 17.19
featured image

Prvi nadzornici SDH Karmen Dietner se bo 19. decembra iztekel mandat. Za članico nadzornega sveta se je prijavila ponovno, a ni izpolnjevala pogojev. Na razpis je sicer prispelo enajst prijav, le en kandidat je izpolnjeval merila za razgovor na ministrstvu.

14. decembra, 2023 17.19

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo po izteku mandata prvi nadzornici Karmen Dietner 19. decembra nepopolnjen. V polni sestavi pod vodstvom Dietner so se nadzorniki sestali v četrtek, poroča STA.

Nadzorni svet se je skupaj z upravo SDH, ki jo vodi Žiga Debeljak, na četrtkovi seji zahvalil predsednici Dietner za uspešno zaključen mandat. Nadzornike je vodila od leta 2018.

Po izteku mandata Karmen Dietner bo nadzorni svet štel le štiri člane, medtem ko zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet. V njem so še Franjo Bobinac, Ivan Simič, Suzana Bolčič Agostini in Miro Medvešek.

Prihodnje leto ponovitev razpisa

STA navaja, da bo ministrstvo za finance petega člana nadzornega sveta SDH iskalo z novim razpisom, ki ga bo objavilo po novem letu. To je razpis za člana nadzornega sveta objavilo že septembra. Nanj je prispelo 11 prijav, a naj bi po poročanju medijev le štirje izpolnjevali razpisne pogoje, med njimi pa naj bi le eden izpolnjeval postavljena merila za to, da bi ga ministrstvo povabilo na razgovor.

Strokovna komisija je po vseh izvedenih postopkih ugotovila, da skladno s sklepom ministru za finance Klemnu Boštjančiču ne more predložiti najmanj treh kandidatov za nadzornika SDH.

Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak
Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak in minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Med prijavljenimi tudi Dietner

Po pisanju Dela je bila med 11 prijavljenimi na septembrski razpis za člana nadzornega sveta tudi Dietner, a je strokovna komisija ugotovila, da pogojev ne izpolnjuje.

Delo piše tudi, da naj bi bil formalen razlog, zakaj Dietner ni izpolnjevala pogojev, »ozko« tolmačenje novele zakona o SDH.

Po tej nadzornik SDH ne sme biti član organov vodenja ali nadzora družbe s kapitalsko naložbo države ali družbe v njeni lasti ali družbe, v kateri imata prevladujoč vpliv SDH ali Republika Slovenija. Za zdaj še prva nadzornica SDH je namreč predsednica uprave Pokojninske družbe A, kjer je med 28 delničarji tudi država, a nima prevladujočega deleža. Časnik zato navaja ugibanja o ozadjih, zaradi katerih ni bila vnovič izbrana.

Dietner je danes zadnjič vodila sejo nadzornega sveta SDH, ki je bila tudi zadnja v tem letu. Nadzorniki so obravnavali devetmesečno poročilo o poslovanju SDH, poslovni načrt za leto 2024 in merila za merjenje uspešnosti poslovanja SDH, so sporočili iz družbe.

Nadzorniki so dali tudi soglasje k letnemu in večletnemu načrtu dela notranje revizije, soglasje k spremembam in dopolnitvam kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, se seznanili z dopolnitvami priporočil in pričakovanj SDH ter podali soglasje k prodaji k prodaji manjšinske kapitalske naložbe SDH v družbi Salomon.