V Pečečnikovi Modi Mi&Lan plače znova zamujajo

Posel Forbes Slovenija 19. decembra, 2023 11.47
featured image

Zaposleni v podjetju Moda Mi&Lan so prejeli le petino novembrske plače. V nekdanjem Murinem obratu se tako ponavlja že videna zgodba.

19. decembra, 2023 11.47

Po pisanju Vestnika plače v podjetju Moda Mi&Lan znova zamujajo.

Delavci so doslej prejeli le del novembrske plače, razlog za zamudo pa po pisanju pomurskega medija tiči v kupcih podjetja, ki zamujajo s plačili terjatev.

Po besedah ene od delavk so zaposleni od direktorja Marka Hozjana prejeli elektronsko pošto, v kateri so bili obveščeni, da podjetju ni uspelo zbrati dovolj sredstev za izplačilo celotnih plač. Preostanek bo zato predvidoma do konca meseca izplačan po delih, kar je odvisno od prilivov na račun podjetja.

Hozjan je v sporočilu poudaril, da naj bi aktivno izvajali pritisk nad kupci, ki zamujajo s plačili. Moda Mi&Lan ima po njegovih zagotovilih sicer odprtih dovolj terjatev za pokritje večjega dela plač.

Delavci so v ponedeljek prejeli okoli 180 evrov oziroma enakomerno izplačilo dvajset odstotkov celotne mase plač.

Klavrna zgodovina na Goričkem

V nekdanjem Murinem obratu se tako ponavlja že videna zgodba.

Podjetje je letos – takrat še pod prejšnjim lastnikom Milanom Mörecem, zaradi finančnih težav imelo večkrat blokirane bančne račune, ki pa zdaj niso več.

Podjetje Moda Mi&Lan v Gornjih Petrovcih.
Zaposleni v Modi Mi&Lan so pred prazniki prejeli le petino plače (Foto: Egon Parteli/N1)

Nekdanje vodstvo ni izplačalo niti lanskih regresov, delavci so nato ostali še brez plač.

V podjetju pa so bile dalj časa prisotne tudi druge nepravilnosti, ki jih je razkril portal N1. Po enajstih letih delovanja, 33 inšpekcijskih nadzorih in 42 že ugotovljenih kršitvah je bila aprila letos zoper odgovorne v podjetju vendarle vložena kazenska ovadba.

Težave pričakale tudi novega lastnika

Večinski lastnik tekstilnega obrata v Gornjih Petrovcih je avgusta letos postal poslovnež Joc Pečečnik.

Podjetje je bilo tako v finančnih težavah, še preden ga je prevzel Pečečnik, a nam je ta novembra povedal, da so “po vstopu v podjetje doživeli malo hladen tuš, tudi od bivših lastnikov”.

Pečečnik je pred prevzemom odplačal 600 tisoč evrov dolga podjetja. Ob tem je izrazil prepričanje, da za slabo poslovanje, zaradi katerega lastnik med drugim zaposlenim ni pravočasno izplačeval plač in prispevkov, obstajajo legitimni razlogi.

Presenetilo jih je finančno stanje, ki je bilo bistveno slabše, kot so pričakovali. Slabo je še danes, kljub temu da je Pečečnik v podjetje vložil že veliko denarja. “Prejšnji lastniki tega niso dobro upravljali. Sanirali smo že kar nekaj dolgov. Sanirali smo socialni mir, dali plače in regrese. Vendar je bilo porabljenih bistveno več sredstev, kot smo pričakovali,” je povedal za Forbes Slovenija.