Apple hiti s popravki na pametnih urah pred prepovedjo uvoza v ZDA

Tehnologija Forbes Slovenija 19. decembra, 2023 12.44
featured image

Po božiču velikan Apple ne bo več prodajal dveh novejših modelov svojih pametnih ur, razen če ga pred iztekom roka reši veto ameriškega predsednika.

19. decembra, 2023 12.44

Inženirji pri ameriškem tehnološkem velikanu Apple v teh dneh skušajo čim hitreje vnesti spremembe na tehnologiji, ki na njihovih novejših modelih pametnih ur meri raven kisika v krvi, poroča Bloomberg.

Po 24. decembru bo Apple zaradi patentnega spora in prepovedi uvoza v ZDA prisiljen dva novejša modela pametnih ur umakniti s tamkajšnjih polic, je prvi poročal portal 9to5Mac.

Prodaja Applovih ur Series 9 in Ultra 2 bo v spletni trgovini podjetja ustavljena 21. decembra, v trgovinah pa na božični večer, so pri podjetju zapisali v izjavi. Na pomoč jim še vedno lahko priskoči ameriški predsednik Joe Biden, ki bi lahko vložil veto na prepoved. Njegova administracija še tehta možnosti.

V Evropi in drugod po svetu bodo v času božičnih nakupov še vedno na voljo vsi modeli Applovih pametnih ur. Zadnje četrtletje je prav zaradi praznikov običajno najpomembnejše za velikana potrošniške tehnologije.

Prepoved uvoza je Applu naložila ameriška Mednarodna komisija za trgovino (International Trade Commission – ITC) na podlagi patentne tožbe podjetja Masimo. Podjetje, ki ga vodi Joe Kiani, trdi, da je izumitelj in lastnik patenta za tehnologijo merjenja ravni kisika v krvi, ki jo uporabljata nova modela Applovih ur.

Ustanovitelj podjetja Masimo Joe Kiani
Ustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Masimo Joe Kiani se bori proti velikanu Applu (Foto: PROFIMEDIA)

Odločitev ITC Applu prepoveduje uvoz spornih ur v ZDA. Večina teh ur je izdelana na Kitajskem, čeprav Apple od letošnjega leta postopno seli proizvodnjo v Vietnam.

V ZDA bo še vedno na prodaj model ure SE, ki nima merilca krvnega kisika.

Popravki pet pred dvanajsto

Apple skuša v zadnjih izdihljajih pred začetkom prepovedi prodaje z inženirskimi popravki programske opreme rešiti svoj posel s pametnimi urami, piše Bloomberg. Z njim so po ocenah analitikov letos ustvarili 17 milijard dolarjev.

Največja prodajna hita sta prav oba novejša modela.

V podjetju se pripravljajo tudi na prilagoditve v oglaševanju, na podlagi anonimnih virov blizu zadevi še poroča Bloomberg. Novi oglasi v ameriških trgovinah, ki oglašujejo Applove pametne ure, ne bodo prikazovali obeh modelov, ki ju zadeva prepoved prodaje.

Apple Watch
Apple je s pametnimi urami letos ustvaril okrog 17 milijard dolarjev prihodkov, ocenjujejo analitiki (Foto: PROFIMEDIA)

Pritožba ali veto?

Apple napoveduje pritožbo na odločitev ITC, ki jo je regulator sprejel oktobra. Druga možnost za izogib prepovedi uvoza bi bil predsedniški veto, ki pa v tovrstnih primerih niso pogosti. Nazadnje se je za to možnost leta 2013 odločil Barack Obama, ki je preprečil prepoved uvoza Applovih telefonov iPhone na podlagi patentnega spora z južnokorejskim Samsungom.

Glavni razliki med primeroma sta, da je tokratni tožnik Masimo ameriško podjetje in da Applove pametne ure niso tako osrednji izdelek za podjetje kot iPhone, piše Bloomberg.

Apple ima po podatkih Counterpoint Research približno četrtinski tržni delež svetovnega trga pametnih ur. V zadnjem četrtletju se zaradi prazničnih razprodaj v ZDA in Evropi ta poveča na več kot tretjino, navaja Reuters.

Delnica Appla je po novici upadla za dober odstotek. Delnica Masima je poskočila za več kot pet odstotkov.