Kako je teksaški naftar pred desetletji prodal ranč in izkupiček mastno unovčil

Posel Forbes 25. decembra, 2023 05.30
featured image

Odločitev Tima Dunna, sicer podpornika Trumpa, da leta 1988 zbere kapital s prodajo domačega ranča, je nedavno postala vredna dve milijardi dolarjev.

25. decembra, 2023 05.30

Konsolidacija v Permskem bazenu se nadaljuje, saj je družba Occidental Petroleum (Oxy) nedavno sklenila dogovor o prevzemu družbe CrownRock za 12 milijard dolarjev (okoli 10,7 milijarde evrov).

To bo tudi velik zaslužek za naftarja iz Midlanda v Teksasu, Tima Dunna, soustanovitelja CrownQuest Operatinga, ki je leta 2007 v sodelovanju z majhno finančno družbo zasebnega kapitala Lime Rock ustanovil CrownRock. Dunn in njegova družina naj bi imela 20-odstotni lastniški delež, vreden več kot dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).

Velik potencial še neizrabljenih lokacij

Direktor družbe Lime Rock J. Mclane tega ni želel komentirati, vendar si je verjetno oddahnil, ker je končno dosegel izstop iz naložbe, v kateri je bil 15 let. Lime Rock ima približno 60-odstotni delež, za katerega je iztržil šest milijard dolarjev (dobre 5,3 milijarde evrov).

Oxy bo prejel 170.000 sodov na dan, kolikor je trenutna proizvodnja nafte in plina na 380 kvadratnih kilometrov velikem delu območja Midland Basin, ki je sicer del širšega Permskega bazena ob meji med Teksasom in Novo Mehiko.

Pomembna pridobitev pa je 1.700 še neizrabljenih lokacij za vrtanje, od katerih bi bila pri približno polovici uporaba ekonomsko upravičena tudi pri cenah nafte, ki so nižje od 50 dolarjev za sod.

S 313 vrtalnimi napravami, ki delujejo v regiji, je Permski bazen daleč najbolj obremenjena naftna pokrajina v državi in verjetno tudi na svetu. Analitik David Deckelbaum iz podjetja TD Cowen pravi, da je predpostavljena cena družbe Oxy, 55.000 dolarjev na aker (0,4 hektarja), “draga poteza za visoko oceno”, ki pa je verjetno vredna zaradi dolgoročnih sinergij.

Inženir kemije se spusti v naftni posel

Tim Dunn v ponedeljek ni bil dosegljiv za komentar, je pa leta 2022 skupaj s sinovi sodeloval v daljšem pogovoru za Forbes, v katerem so jasno povedali, da bi z veseljem še naprej financirali svojo agresivno kampanjo vrtanja, če se ne bi našel pravi ponudnik za nakup.

V letih velikega naftnega zloma v začetku 80. let je Tim Dunn poskušal najti vrednost v malih naftnih podjetjih, ki so propadla.

Po diplomi iz kemijskega inženirstva na teksaški tehnični fakulteti konec 70. let je Dunn kratek čas delal v Exxonu, nato pa se je pridružil First City Bancorpu v Midlandu, kjer je v letih velikega naftnega zloma v začetku 80. let poskušal najti vrednost v malih naftnih podjetjih, ki so propadla. Njegova glavna lekcija iz teh let je bila: “Najpomembnejši cilj naftnega podjetja je ostati v telefonskem imeniku.” Leta 1987 se je Dunn pridružil proizvajalcu nafte Parker & Parsley iz Midlanda, kjer je sčasoma postal finančni direktor.

Dunn je spoznal teksaškega naftarja četrte generacije Bobbyja Floyda in leta 1995 sta skupaj ustanovila družbo CrownQuest Operating ter zbrala dovolj kapitala za vrtanje na nekaj vrtinah. Leta 1998, ko je cena nafte med azijsko finančno krizo padla na 12 dolarjev za sod, je Dunn prodal družinski ranč s konji in z izkupičkom podvojil svoj delež v družbi CrownQuest. Njegovi sinovi se spominjajo, da je zbral člane družine in jim povedal, da je tako poceni nafta priložnost, ki je ne bi smeli zamuditi.

Kombinacija horizontalnega vrtanja in hidravličnega lomljenja

Prvo financiranje je zagotovil GE Capital, oddelek za finančne storitve General Electrica. Leta 2007 je Dunn od družbe Lime Rock Partners dobil 97 milijonov dolarjev (okoli 86 milijonov evrov) za ustanovitev CrownRock LP in financiranje konvencionalnega načina vrtanja (vertikalne vrtine, ne horizontalne).

Med letoma 2010 in 2013 je CrownRock za več kot 300 milijonov dolarjev prodal sedem naftnih polj Linn Energyju in Breitburnu.

Bili so izjemno uspešni in med letoma 2010 in 2013 je CrownRock za več kot 300 milijonov dolarjev prodal sedem naftnih polj podjetjema Linn Energy in Breitburn. Ker je revolucionarna kombinacija horizontalnega vrtanja in hidravličnega lomljenja odprla nove možnosti na starih naftnih poljih, je CrownRock znova investiral v površine v Permskem bazenu.

Med drugimi vlagatelji v lastniški kapital CrownRocka sta tudi Magnetar Capital in EIG Global Energy Partners, ki sta v zadnjih letih kupili za 475 milijonov dolarjev (okoli 423 milijonov evrov) prednostnih delnic. Lime Rock je leta 2018 zbral 1,9 milijarde dolarjev (1,7 milijarde evrov), da je izplačal nekatere partnerje v družbi, ki so bili po več kot desetletju pripravljeni izstopiti iz naložbe. Tiskovni predstavnik družbe Lime Rock posla ni želel komentirati.

Šefinja Occidentala v nakupovalnem naletu

Occidental Petroleum zdaj načrpa več kot 500.000 sodov nafte (in ekvivalentov zemeljskega plina) na dan iz Permskega bazena, ki je njegova daleč najpomembnejša regija. Skupna svetovna proizvodnja družbe Oxy se je z 1,28 milijona sodov na dan povečala na 1,45 milijona sodov na dan.

Glede na zgodovino Oxyja v Permskem bazenu je neverjetno, da predsednica družbe Vicki Hollub tam še vedno kupuje podjetja. Leta 2000 je Occidental za 3,6 milijarde dolarjev (3,2 milijarde evrov) kupil Alturo Energy, skupno podjetje BP in Shella. Takrat je to načrpalo 110.000 sodov nafte na dan. Leta 2019 je Vicki Hollub še podvojila obseg svojega posla v Permskem bazenu, ko je v boju za nakup Anadarko Petroleuma v vrednosti 55 milijard dolarjev (49 milijard evrov) premagala Chevron. Za to se je odločila predvsem zaradi tisoč kvadratnih kilometrov površin Anadarko Petroleuma na tem območju.

Leta 2019 je Vicki Hollub, direktorica Occidentala, še podvojila obseg svojega posla v Permskem bazenu (Foto: PROFIMEDIA)

Za financiranje posla Vicki Hollub z Anadarkom je 10 milijard dolarjev (okoli devet milijard evrov) zagotovila Buffettova družba Berkshire Hathaway. Posel se zdaj zdi preudaren glede na to, da je Exxon za nakup Pioneer Natural Resources odštel 60 milijard dolarjev (dobrih 53 milijard evrov). Berkshire Hathaway je še naprej gonilna sila podjetja Oxy. V lasti ima 25 odstotkov delnic v vrednosti 13 milijard dolarjev (okoli 11,5 milijarde evrov) in pravico do nakupa dodatnih osem odstotkov lastništva. Berkshire ima tudi prednostne delnice (v vrednosti 9,3 milijarde dolarjev), ki prinašajo osemodstotne dividende ali približno 800 milijonov dolarjev (712 milijonov evrov) na leto.

Obetavno zajemanje in hranjenje ogljika

Hollub si je s pravočasnim nakupom podjetij v Permskem bazenu zagotovila vodilni položaj na področju zajemanja ogljika. V družbi Oxy so že dolgo strokovnjaki za iztiskanje več nafte iz starejših polj, tako da v vrtine vbrizgavajo vodo, paro in ogljikov dioksid. Ker so številne plasti kamnin na tem območju, ki vsebujejo nafto, vse bolj izčrpane, namerava Oxy iztisniti ven preostalo nafto tako, da bi v kamnino pod pritiskom vbrizgavali ohlajeni ogljikov dioksid.

Zajemanje in shranjevanje ogljika je v Permskem bazenu tako obetavno, da je Oxy kupil zagonsko podjetje NETPower, ki za komercialno uporabo pripravlja novo tehnologijo plinskih turbin, s pomočjo katere bi zajeli in koncentrirali ves proizvedeni ogljikov dioksid. Zajemanje CO2 neposredno iz izpušne cevi je veliko bolj smiselno kot filtriranje iz okoliškega zraka, čeprav se Oxy ukvarja tudi s tem, in sicer v okviru novega, 550 milijonov dolarjev vrednega skupnega podjetja Stratos, ki ga je ustanovil z družbo Blackstone.

Za Trumpa in nižje davke

Dunn bo še naprej vodil CrownQuest Operating ter vrtanje in nakupe zemljišč zunaj bazena Midland. Njegova družina je tudi lastnica legendarnega igrišča za minigolf Green Acres v Midlandu, ki ga je tudi obnovila.

Na vlaganje v politiko gledam kot na filantropijo. Lobistom plačujem prispevke, da bi preprečil slabo zakonodajo.

Tim Dunn

Njegovi prihodki od tega posla bi lahko pritekli tudi v predsedniško tekmo prihodnje leto. Podatki zvezne volilne komisije kažejo, da je Dunn od leta 2008 prispeval več kot 300 političnih donacij v skupni vrednosti več kot 20 milijonov dolarjev.

Tim Dunn je za Sveto pismo, za življenje, za poslovanje in za rast. “Ekstremisti želijo deindustrializirati Ameriko,” je dejal. “Želijo živeti v kočah ob tabornem ognju.”

Leta 2010 je soustanovil projekt Državljani za samoupravo, ki se zavzema za spremembo ameriške ustave in spodbujanje osebne odgovornosti. Med nedavnimi prispevki za različne organizacije je bilo tudi 250.000 dolarjev, ki jih je aprila nakazal organizaciji Club for Growth Action, ki se zavzema za znižanje davkov, in 100.000 dolarjev, ki jih je nakazal organizaciji American Greatness PAC. V začetku novembra 2020 je Dunn namenil 50.000 dolarjev kampanji Trump for Victory PAC. V trenutni kampanji Trumpa tega doslej še ni podprl.

Avtor članka je Christopher Helman.